Welcome to my blog

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

24 ώρες στη Λιέγη την πρωτεύουσα της Βαλλωνίας

Κατ’ αρχάς : Στη Λιέγη την πρωτεύουσα της Βαλλωνίας  και μια από τις πιο σημαντικές πόλεις του Βελγίου, έφτασα με τρένο από την Ολλανδία .Η πόλη χρονολογείται από την εποχή του Καρλομάγνου, αλλά από τον 19ο αιώνα ήταν κυρίως γνωστή για την βιομηχανική της άνθηση . Η οικονομική ύφεση οδήγησε σε αναταραχές στα τέλη του 20ου αιώνα, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες η πόλη έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αμβλύνει την εικόνα της. Οι προσπάθειες αποκατάστασης  πολλών ιστορικών κτιρίων της πόλης οδήγησαν σε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών γι’ αυτήν. Η Λιέγη κρύβει μέσα στον πυρήνα της παλιάς της πόλης αναρίθμητες εκπλήξεις, που συγκινούν και εντυπωσιάζουν. Στην μεγαλύτερη κεντρική πλατεία Place Saint Lambert, αναδύεται το μεγαλείο και η δύναμη της ιστορίας, με το πολυτελές Ανάκτορο των Πριγκίπων και των Επισκόπων να προκαλεί μεγάλο θαυμασμό, με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της πρόσοψης του. Ο εμβληματικός καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου, δεσπόζει περίοπτα στον χώρο, αντανακλώντας την εξαιρετική αρχιτεκτονική του ομορφιά  και με τους ανεκτίμητους θησαυρούς, στο εσωτερικό του γίνεται αντικείμενο δέους και ασταμάτητου θαυμασμού. Η Βασιλική Όπερα θα αιχμαλωτίσει το βλέμμα σας με την εκλεπτυσμένη ομορφιά της. Το ωραιότερο πανόραμα της πόλης το προσφέρει το Montagne de Beuren, που οδηγεί, ταυτόχρονα, στο επιβλητικό κάστρο της Λιέγης, ενώ πλήθος από μουσεία και γκαλερί αφήνουν την δική τους νότα στην πολιτιστική πανδαισία της πόλης.

Τι να δοκιμάσετε : Οι κορυφαίες μπύρες της  χώρας αλλά και όλης της Ευρώπης παρασκευάζονται στα μοναστήρια του Βελγίου ,  αν κάποια από τις παρακάτω μπύρες πέσει στα χέρια σας να την πιείτε με κλειστά μάτια , Duvel, Westmalle, Chimay, Trappistes Rochefort , La trappe Dubbel. Δεν θα πρέπει να ξεχάσετε τις περίφημες Βελγικές τρούφες και σοκολάτες , προσωπικά πάντα επισκέπτομαι το κατάστημα του Leonida . Δοκίμασα και μου άρεσε το μαστιχωτό και κρεμώδες τυρί herve που πήρε το όνομα του από την ομώνυμη πόλη  όπου παρασκευάζεται.  Κατά την παραγωγή του ξεπλένεται επανειλημμένα με αλατόνερο για μια περίοδο 3 μηνών και έτσι η φλούδα του γίνεται κολλώδης και καλύπτεται από  έναν μύκητα. Η γεύση του, ανάλογα με τον τρόπο ωρίμανσης, μπορεί να είναι ιδιαίτερα γλυκιά και απαλή, ή έντονη και πικάντικη. Συνοδεύει ιδανικά τις μαύρες μοναστηριακές μπύρες.

 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου