Welcome to my blog

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Μετέωρα : Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών

Κατ’ αρχάς :  Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών βρίσκεται στην Καλαμπάκα. Πρόκειται για δύο μουσεία που στεγάζονται σε έναν χώρο 1100 τ.μ.  και περιλαμβάνουν μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα.  Στον ισόγειο χώρο στεγάζεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που περιέχει  μία συλλογή  από 300 ταριχευμένα είδη θηλαστικών και πουλιών, επιμελημένα από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης. Ανάμεσα στα αρπακτικά της έκθεσης βρίσκεται και ο Ασπροπάρης , ένα σπάνιο είδος γύπα στενά συνδεδεμένο με τα Μετέωρα. Η δεύτερη αίθουσα είναι αφιερωμένη στα μανιτάρια και αριθμεί περίπου 250 είδη. Τα μανιτάρια είναι γλυπτά, χειροποίητα, ενώ η  συλλογή των γλυπτών είναι πιστοποιημένη από τους πλέον ειδικούς. Παρουσιάζονται σε τρεις φάσης ανάπτυξης του κύκλου της ζωής τους. Τα μανιτάρια για όσους δεν γνωρίζουν κάποια φυτρώνουν στο έδαφος του δάσους, κάποια άλλα φυτρώνουν σε κορμούς δέντρων, άλλα χρειάζονται σκοτάδι και άλλα χρειάζονται ήλιο για να μεγαλώσουν .

Το Μουσείο :  οργανώνει ξεναγήσεις για ομάδες επισκεπτών, σχολείων και φοιτητών . Μέσα από τις περιηγήσεις οι επισκέπτες γνωρίζουν καλύτερα τα εκθέματα του μουσείου, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και τα επιμέρους οικοσυστήματα του . Oι ξεναγήσεις προγραμματίζονται κατόπιν τηλεφωνικής  επικοινωνίας .

Ζήστε το τρουφοκυνήγι :   Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών στην προσπάθειά του να δημιουργήσει εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες που προβάλλουν τον φυσικό πλούτο, διοργανώνει και φιλοξενεί δραστηριότητες τρουφοκυνηγιού σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία.  Τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά τρούφας μαζί με τον εκπαιδευτή τους, αναζητούν αυτό το μοναδικό καρπό της ελληνικής φύσης. Προσφέρουν μια πρωτότυπη εμπειρία που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες της περιοχής.  Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για τα είδη τρουφών (λευκής και μαύρης) που υπάρχουν και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Είναι μια εμπειρία που αξίζει να τη ζήσετε.

Tips :   Οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου είναι , καθημερινές: 9:00-17:00 , Σαββατοκύριακο: 10:00-18:00 .  Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ για τους ενήλικες και 4 ευρώ για τα παιδιά. Για γκρουπ  (10 άτομα και άνω) η τιμή είναι 4 ευρώ ανά άτομο, ενώ για τα σχολεία  η τιμή είναι 3 ευρώ. Διεύθυνση: Πίνδου 20, Καλαμπάκα.

 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου