Welcome to my blog

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Μια υπέροχη μέρα στα μεσαιωνικά χωριά Colmar και Eguisheim της Γαλλίας

Info :  Πήραμε το τρένο από το Freiburg της Γερμανίας και φτάσαμε στο Colmar της Γαλλίας σε μια ώρα και πενήντα λεπτά. Εδώ να σημειώσω πως τα πρωινά δρομολόγια είναι πιο φτηνά , από τις 6 μέχρι τις 9 το πρωί η απλή διαδρομή κοστίζει από 25-28 ευρώ και όσο προχωράει η ώρα ακριβαίνουν οι τιμές  φτάνοντας τα 30-45 ευρώ. Το Κολμάρ (συνορεύει με την Ελβετία και τη Γερμανία) είναι η πρωτεύουσα των κρασιών της Αλσατίας και ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός στην καρδιά της αμπελουργικής περιοχής της Αλσατίας. Οι αμπελώνες απλώνονται σε ένα εξαιρετικά αντίθετο έδαφος, από πεδιάδες έως βουνοπλαγιές . Εκτός όμως από τα κρασιά το Colmar θα σας γοητεύσει και με τις ξεχωριστές τοπικές του γεύσεις , όπως το λάχανο τουρσί με αλλαντικά , την  τάρτα φλαμπέ ,το περίφημο γερμανικό κέικ kugelhopf , και το χαρακτηριστικό τυρί της περιοχής το Munster με την κρεμώδη υφή και την έντονη γεύση .

Φαγητό : Περπατώντας  στη  καρδιά του  μεσαιωνικού Colmar τράβηξε αμέσως τη προσοχή μου ένα πανέμορφο εστιατόριο «Les Tanneurs»  με την απίθανη αισθητική  της πρόσοψης  του . Θα δείτε να κρέμονται  παλιά  pint , πέταλα και παραδοσιακά αντικείμενα που απεικονίζουν την ιστορία και τις παραδόσεις της Αλσατίας  . Μπαίνοντας στο εσωτερικό κυριαρχεί η θαλπωρή του ξύλου , οι κουρτίνες είναι καρό χαρακτηριστικό των σπιτιών της Αλσατίας  , ενώ στα περβάζια των παραθύρων θαυμάζεις διάφορα χρηστικά αντικείμενα  της περιοχής από περασμένες δεκαετίες. Το  « Les Tanneurs »  προσφέρει ένα γαστρονομικό ταξίδι στη  εύφορη γη της Αλσατίας  , μεγάλες και δροσερές  σαλάτες , κοκκινιστό ζαμπόν (!!!!) , πίτες με τυριά της περιοχής , υπέροχο μοσχαρίσιο κρέας , λάχανο τουρσί , είναι μερικά από τα πιάτα που μπορείτε να απολαύσετε εδώ. Το εστιατόριο δεν είναι «παγίδα»  για τους τουρίστες οι τιμές είναι αρκετά καλές , δεν θα ξεπεράσετε τα 20 ευρώ το άτομο μαζί με ένα ποτήρι μπύρα  εν μέσω τουριστικής περιόδου . Θα ήθελα να κάνω και ειδική μνεία για την υποδοχή των πελατών , οι σερβιτόρες και ο ιδιόκτητης σας υποδέχονται  στη πόρτα με πολλά χαμογέλα και ιδιαίτερη ευγένεια , τα καλωσορίσματα και τα ευχαριστώ πέφτουν βροχή !!!!

Το μεσαιωνικό Eguisheim  

Το Εγκισάιμ (Eguisheim ) : βρίσκεται στη νότια έξοδο του Colmar, είναι ένα αξιοθέατο από μόνο του, ενώ αποτελεί μέρος του δρόμου του κρασιού στην Αλσατία.  Με το λεωφορείο απέχει 10 λεπτά από το Κολμάρ και το εισιτήριο κοστίζει 3 ευρώ . Αποτελεί ένα  από τα πιο όμορφα χωριά της Γαλλίας , ξεχωρίζει για την μεσαιωνική αρχιτεκτονική του , την αφθονία των λουλουδιών του το καλοκαίρι, αλλά και για την αυθεντική του γοητεία την περίοδο των Χριστουγέννων με την  χριστουγεννιάτικη αγορά του . Το χωριό είναι χτισμένο γύρω από ένα κάστρο , κάνοντας  μια βόλτα στα στενά  σοκάκια του ο επισκέπτης   θα νιώσει έναν μεσαιωνικό αέρα και θα περιηγηθεί σε ένα όμορφο τοπίο που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την ιστορία. Θα  θαυμάσει  την πολύχρωμη παλέτα των σπιτιών με  τις παλιές επιγραφές μπροστά στη  πόρτα, τις μεγάλες αυλές , τα όμορφα σιντριβάνια της πλατείας και την ιστορική εκκλησία της Παναγίας που είναι χτισμένη από τον 13ο αιώνα . Η μορφή του έχει αλλάξει ελάχιστα τους τελευταίους αιώνες διατηρώντας έτσι την παραδοσιακή και παλιά μορφή του με τα κτίρια ωστόσο να είναι ιδιαίτερα καλοσυντηρημένα.  Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται όπως είναι λογικό με την αμπελουργία για να μπορούν οι επισκέπτες να απολαμβάνουν το γευστικό κρασί.  

                                            Colmar














 

                  Eguisheim

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου