Welcome to my blog

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Ταξιδέψαμε στο Regensburg και την Walhalla της Ανατολικής Βαυαρίας

Το  Ρέγκενσμπουργκ (Regensburg , λατ. Castra Regina, ή Ratisbona) είναι μια πόλη της ανατ. Βαυαρίας και βρίσκεται στο διαμέρισμα του Άνω Παλατινάτου (Oberpfalz) και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, είναι επισκοπική έδρα από το 739 μΧ.  Η πόλη έλκει της καταγωγή της στην ρωμαϊκή περίοδο του 2ου μ.Χ. αιώνα σαν Castra Regina, βρίσκεται στην συμβολή των ποταμών Ρέγκεν και Δούναβη. Η πόλη διαλαλεί το παρελθόν της με ρωμαϊκά κατάλοιπα την Porta Praetoria και Marc-Aurel-Ufer (προκυμαία του Μάρκου Αυρηλίου) . Κατά την διάρκεια των μεσαιωνικών χρόνων είχε αναγορευτεί σε αυτοκρατορική πόλη με όλα τα προνόμια που έπονται. Η πόλη βρισκόταν στο σταυροδρόμι εμπορικών δρόμων  και των δρόμων του μετάλλων από ανατολάς και νότο και των ποτάμιων δρόμων Νάαμπ, Ρέγκεν και Δούναβη.  Ένα από τα αξιοθέατα είναι και η λίθινη γέφυρα Steinerne Brück που κτίστηκε μεταξύ του 1135 έως 1146 και ένωνε το παλιό Regensburg με το Stadt am Hof και είναι σήμερα η αρχαιότερη υπάρχουσα γέφυρα στην Γερμανία. Σαν η μόνη πέτρινη γέφυρα μεταξύ Ούλμ-Βιέννης έγινε γρήγορα απαραίτητο πέρασμα επειδή ήταν η μόνη γέφυρα που ήταν ανοιχτή όλους τους μήνες του χρόνου, γεμίζοντας τα δημοτικά ταμεία με διόδια. Μάλιστα η χρηματοδότησή της έγινε από χρήματα του δήμου και εισφορές των εμπόρων της πόλης.  Υπάρχουν πάρα πολλά αξιοθέατα στην πόλη, η λίθινη γέφυρα, υπολείμματα των ρωμαϊκών τειχών, οι αποθήκες του αλατιού (Salzstadel), ο καθεδρικός ναούς του Αγ. Πέτρου (Regensburger Dom), Goliathhaus, το παλιό δημαρχείο και οι πύργοι των εμπόρων (Geschlechtshaus). To Regensburg έχει μπει στο κατάλογο των μνημείων της Unesco δυο φορές. Η παλιά πόλη (Altstadt) και τα ποτάμια σύνορα του Δούναβη (Donaulimes), μεταξύ της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και των γερμανικών φύλων. 

Από ελληνικής άποψης ενδιαφέρον έχουν : Το 870 μ.Χ. διέμεινε στο Regensburg ο απόστολος των Σλάβων Μεθόδιος (μάλιστα η αναθηματική πλάκα είναι δωρεά ευγνωμοσύνης του βουλγάρικου λαού) και 1ος επίσκοπος της Μοραβίας και Πανονίας.  Το 1527 γεννήθηκε στο Regensburg η Barbara Blomberg ή ωραία Μπάρμπαρα που ήταν για κάποιο διάστημα και ερωμένη του αυτοκράτορα Καρόλου του Ε΄, μαζί του απέκτησε έναν νόθο γιό, το γνωστό μας Δον Χουάν, (Don Juan d´ Austria). Ο αυτοκράτορας φρόντισε τον γιό του και έφτασε να γίνει ναύαρχος του στόλου. Ήταν ο αρχηγός των ενωμένων χριστιανικών δυνάμεων εναντίον των Οθωμανών στην μεγάλη ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto) το 1571. Το κτίριο της μητέρας του Blomberg Haus είναι διατηρητέο και μια ενθύμια μαρμάρινη πλάκα, δωρεά του δήμου Ναυπάκτου μας ενθυμίζει αυτό το ιστορικό γεγονός.  Η Βαλχάλα (Walhalla) είναι ένα μνημείο στην περιοχή Donaustauf  έξω από το Regensburg.  Ήταν μια ιδέα του φιλέλληνα βαυαρού βασιλιά Λουδοβίκου Α΄ με αρχιτέκτονα τον επίσης γνωστό μας Leo von Klenze με μορφή αρχαιοελληνικού ναού. Είναι κτισμένος σε ένα ύψωμα σε μια στροφή του Δούναβη με εκπληκτική θέα και ήταν ο επικρατέστερος χώρος που επιλέχτηκε ανάμεσα σε πολλές τοποθεσίες της Βαυαρίας. Η Walhalla ήταν ο ναός του Walhall (παράδεισος της γερμανο-σκανδιναβικής μυθολογίας). Μετά την ήττα του Ναπολέοντα σκορπίστηκε η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους, πολλά κρατίδια δημιούργησαν την ένωση του Ρήνου μαζί με την Γαλλία, η Βαυαρία ήταν σύμμαχος της Γαλλίας από το 1805. Αργότερα, κατά την διάρκεια της μάχης των Εθνών αυτομόλησε στο γερμανικό στρατόπεδο. Κατά τον βασιλιά Λουδοβίκο Α΄, συνδετικός σύνδεσμος ήταν η γλώσσα.  Τα σχέδια ξεκίνησαν από μετρήσεις που είχε κάνει στον Παρθενώνα και στον ναό της Αφαίας στην Αίγινα ο νυρεμβεργέζος αρχαιοθήρας Carl Haller von Hallerstein (+1817 στα Αμπελάκια). Στο εσωτερικό της Walhalla υπάρχουν σχεδόν 200 προτομές αφιερωμένες σε προσωπικότητες, ήρωες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες κτλ. όλου του γερμανόφωνου χώρου πχ. Ελβετοί, Ολλανδοί, Πολωνοί κτλ.

Food :  Στο Regensburg υπάρχουν πάρα πολλά παραδοσιακά εστιατόρια , «Regensburger Ratskeller» , «Hofbräuhaus Regensburg» , «Bischofshof am Dom» , «Brauhaus am Schloss» , «Salzstadel» τα οποία προσφέρουν εξαιρετικές τοπικές γεύσεις όπως Wurstl με λάχανο, γεμιστό σνίτσελ, κατσαρόλα κυνηγού, σαλάτα αλλαντικών κα. Εδώ όμως υπάρχει και  το περίφημο «Historische Wurstkuchl» είναι «το πιο παλιό  fast-food » στον κόσμο αφού ψήνει και σερβίρει ασταμάτητα από το 1135 μ.χ τα περίφημα λεπτά λουκάνικα του Ρένγκενσμπουργκ με συνοδεία ξινού  λάχανου , γλυκιάς  σπιτικής  μουστάρδας και χειροποίητου ψωμιού . Βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης  και στη βάση της πέτρινης γέφυρας (Steinerne Brücke) του ποταμού Δούναβη , όπου τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να καθίσετε έξω στους ξύλινους πάγκους  που διαθέτει και να απολαύσετε τα νοστιμότατα λουκάνικα ρεμβάζοντας τα νερά του Δούναβη που κυλάνε ορμητικά από μπροστά σας . Συνομιλώντας με την Μπρίγκιτε Λάνζινερ μια τακτική θαμώνα του «Historische Wurstküche» μου είπε πως από έγγραφα που βρεθήκαν έμαθαν ότι το μαγαζί αυτό είχε και δυο διάσημους πελάτες τον σύνθετη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ  και τον νομικό , ποιητή  και πεζογράφο  Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε !!!!

 

Κείμενα – φωτογραφίες :  Σωτήρης Ξώγνος και Στάθης Χαρπαντίδης


 






























 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου