Welcome to my blog

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Παραδοσιακός Πομάκικος γάμος στο χωριό Ρίμπνοβο της Βουλγαρίας

Μία βόλτα :  μέσα στο χωριό Ρίμπνοβο που βρίσκεται στην περιφέρεια Γκότσε Ντέλτσεφ στην δυτική Ροδόπη στην Βουλγαρία. Στο χωριό αυτό - κυρίως λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται, και λόγω του ότι ιδιαίτερα στις παλαιότερες εποχές η πρόσβαση εδώ ήταν αρκετά δύσκολη- έχει κρατήσει σχεδόν αναλλοίωτα διάφορα έθιμα και λαογραφικά στοιχεία από το μακρινό παρελθόν, ένα από τα οποία είναι ο γάμος, που γίνεται ακόμη και σήμερα κατά τον παραδοσιακό τρόπο. Μια άλλη και δη καθημερινή συνήθεια που παρέμεινε εδώ είναι ότι οι γυναίκες κυκλοφορούν ακόμη σε καθημερινή βάση φορώντας τα λεγόμενα "καφτάνια", δηλαδή τις παραδοσιακές παλιές φορεσιές. 

  






Για άλλη μια χρονιά :  παρευρεθήκαμε σε έναν παραδοσιακό Πομάκικο γάμο στο χωριό Ρίμπνοβο (Рибново) στην δυτική οροσειρά της Ροδόπης στην Βουλγαρία, το οποίο ανήκει στον Δήμο Γκότσε Ντέλτσεφ (Гоце Делчев) της περιοχής Μπλαγκόεβγκραντ. Επίσης, είχαμε την άδεια από την οικογένεια της νύφης να φωτογραφίσουμε το τελετουργικό του βαψίματος, το οποίο έχει σχεδόν χαθεί και διατηρείται από ολόκληρο τον ορεινό όγκος της οροσειράς της Ροδόπης μόνο στο χωριό Ρίμπνοβο. Οι Πομάκοι που διαμένουν στην περιοχή αυτή είναι Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα ωστόσο διατηρούν ακόμη και σήμερα την παμπάλαια αυτή παράδοση ενός ιδιότυπου γάμου, η προέλευση του οποίου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο γάμος ξεκινάει από το Σάββατο το πρωί και κορυφώνεται το βράδυ της Κυριακής. Τότε η νύφη βάφεται από άλλες γυναίκες οι οποίες στολίζουν και το πρόσωπο της. Το όλο τελετουργικό του βαψίματος ονομάζεται "Γκελίνα" (Гелина).  Η νύφη μόλις βαφτεί συνοδεύεται από τους γονείς της και τον γαμπρό στο νέο τους σπίτι. Στον δρόμο κοιτάει μόνο μέσα στον καθρέφτη, και μόλις φτάσει στο νέο της σπίτι, εκεί ξεβάφουν το πρόσωπο της και πετάνε το νερό. Έτσι συμβολικά ξεκινάει η νέα της ζωή. Να σημειώσουμε ότι η "Γκελίνα" αποτελεί άυλο μνημείο της UNESCO και έχει αναδειχθεί για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο από το National Geographic. 

Από τα μάζεμα : των δώρων του γάμου στον παραδοσιακό γάμο στο χωριό Ρίμπνοβο που βρίσκεται στην δυτική Ροδόπη στην Βουλγαρία. Τα δώρα φέρονται εδώ από τους συγγενείς και τους προσκεκλημένους, και συνήθως είναι οικιακά σκεύη, ρούχα, κουβέρτες, φορεσιές, ποδιές, αλλά και έπιπλα καθώς και διάφορα άλλα διακοσμητικά. Όλα αυτά παραμένουν στο σπίτι της νύφης το Σάββατο και την Κυριακή του γάμου για να τα δούνε οι συγγενείς και οι επισκέπτες. Εκεί στέκουν και η νύφη με τον γαμπρό όπου οι προσκεκλημένοι τους αποθέτουν και χρήματα ως στα ρούχα τους για να ξεκινήσουν την νέα τους ζωή. Τα δώρα συγκεντρώνονται και εναποθέτονται εδώ καθ' όλη την εβδομάδα που προηγείται του γάμου, ενώ την Δευτέρα που ακολουθεί τον γάμο, τα δώρα μαζεύονται. Το χωριό Ρίμπνοβο που είναι και το τελευταίο χωριό που έχει κρατήσει ανέπαφη την παράδοση των παραδοσιακών γάμων, κρατάει αυτή την παράδοση ανέπαφη μέσα στους αιώνες, γεγονός που συμβαίνει και μια μεγάλη σειρά άλλων εθίμων. Έτσι, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του γάμου, καταφέραμε να φωτογραφήσουμε μερικές σκηνές από τα δώρα που συγκεντρώθηκαν στο σπίτι της νύφης, αλλά και το ζευγάρι και τους επισκέπτες που ερχόταν στο σπίτι για να τα δούνε.







Φωτογραφίες-Κείμενα : Ζήσης Φυλλαρίδης (Μάρτιος 2023)

 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου