Welcome to my blog

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Στη πρωτεύουσα της Κροατίας το Ζάγκρεμπ {Traveling with taste as our guide : Croatia , Zagreb}

Η βορειοδυτική Κροατία στην οποία ανήκει και το Ζάγκρεμπ, έχει να προσφέρει  στον ταξιδιώτη παραδοσιακά και ιδιαίτερα πιάτα στα οποία αντικατοπτρίζονται οι διαφορετικές γαστρονομικές επιρροές που έχει δεχτεί η χώρα , με τις σλάβικες και τις αυστρο-ουγγαρέζικες να βρίσκονται στη κορυφή. Στην μαγειρική τους χρησιμοποιούν όπως στις περισσότερες βαλκανικές χώρες το λαρδί, που θεωρείται απαραίτητο συστατικό για να προσδώσει αυθεντικότητα στις παραδοσιακές συνταγές τους Σίγουρα η Κροατική κουζίνα δεν είναι μόνο pljeskavica (μεγάλο μπιφτέκι) ή ćevapi (ψητά κεφτεδάκια) αλλά πολλά περισσότερα , πάμε λοιπόν να τα δούμε λεπτομερώς . Προσωπικά μου άρεσε η πλιεσκαβίτσα αυτό το τεράστιο μπιφτέκι που φτιάχνεται από καλά καρυκευμένο κιμά χοιρινού, μοσχαριού και αρνιού. Είναι πολύ δημοφιλές σε όλες τις πρώην γιουγκοσλαβικές χώρες , σερβίρεται και σε ψωμάκι με συνοδεία κρεμμυδιού , κάϊμακ (ένα είδος κρέμα γάλακτος), φασόλια και μερικές φορές προσθέτουν και ajvar (γευστική σος από πιπεριές Φλωρίνης)    

Το προσφιλές zagrebački odrezak μοιάζει με την σέρβικη καρατζόρτζεβα ,  είναι παρόμοιο με το cordon bleu και το wiener schnitzel . Αυτό το απολαυστικό πιάτο αποτελείται από μια λεπτή φέτα μοσχαρίσιου κρέατος που τη γεμίζουν με ζαμπόν και τυρί. Στη συνέχεια την τυλίγουν  σε ρολό , την επικαλύπτουν  με αλεύρι, αυγά και τριμμένη φρυγανιά και τη τηγανίζουν μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα   Η άλλη αγαπημένη γεύση των Κροατών είναι η  «purica s mlincima»  η αλμυρή ψητή γαλοπούλα με σπιτικά ζυμαρικά mlinci , μια λιχουδιά που παραμένει δημοφιλής όλο το χρόνο στο Ζάγκρεμπ . Στα περισσότερα εστιατόρια θα βρείτε ποικιλία από λουκάνικα βραστά ή ψημένα, τα συνοδεύουν με τηγανιτές πατάτες πασπαλισμένες με πάπρικα και μια γερή δόση λάχανο τουρσί. Ένα από τα ευρέως αναγνωρισμένα πιάτα στην πρωτεύουσα είναι το grah η γνωστή σε όλους φασολάδα. Αν και τυπικά χειμωνιάτικο πιάτο, οι Κροάτες το απολαμβάνουν όλο το χρόνο.  Είναι μια διαφορετική φασολάδα , αφού την μαγειρεύουν με καπνιστό μπέικον, ζαμπόν, λουκάνικα και καρότα, και αποτελεί ένα χορταστικό και γευστικό γεύμα ☛ 

Μια άλλη γευστική εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη ήταν η δοκιμή του παραδοσιακού τυριού τους  «Πάσκι σιρ» (paski sir) , ένα σκληρό, κίτρινο τυρί που παρασκευάζεται από γάλα προβατίνας και η γεύση του είναι αλμυρή και εξόχως πικάντικη. Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στο ajvar (άιβαρ) μια νόστιμη σος που φτιάχνεται από γλυκές κόκκινες πιπεριές , μελιτζάνα και σκόρδο. Είναι πιο ταιριαστό με το κρέας, αλλά υπάρχουν πολλοί που το αλείφουν σε μια φέτα ψωμί, ενώ το βάζουν στα ζυμαρικά και στην ομελέτα τους   Για επιδόρπιο επιλέξαμε την Κρεμσνίτα (Kremšnita) ένα απολαυστικό κέικ σφολιάτας που είναι γεμάτο με άφθονη κρέμα βανίλιας. Είναι ένα γλυκό που μας έρχεται από την Αυστροουγγρική εποχή του Ζάγκρεμπ. 

Πιάσε μια μπύρα : Η «Pivovara Medvedgrad» είναι η παλαιότερη  μικροζυθοποιία στην Κροατία , φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια δημιουργικής πορείας και ανήκει στην οικογένεια Nauković . Άνοιξε το 1994 ως το πρώτο μικροζυθοποιείο του Ζάγκρεμπ και από το ξεκίνημα του ειδικεύτηκε στην παραγωγή βαυαρικών και τσέχικων lager κατόπιν μακροχρόνιας συνεργασίας με το Τσεχικό Ινστιτούτο Μπύρας . Μετά την παραγωγή της lager ακολούθησαν κι άλλες ενδιαφέρουσες ζυμώσεις  όπως Pilsner , Hoppy lager, India Pale Ale και Weizenbier. Οι περισσότερες μπύρες που παράγονται δεν φιλτράρονται , δεν περιέχουν συντηρητικά και έχουν γεμάτη γεύση και πλούσιο μπουκέτο αρωμάτων. Φτάνοντας στην Κροατική πρωτεύουσα και σε απόσταση 100 μέτρων από τη διασταύρωση των οδών Ilica και Frankopanska θα συναντήσετε την παμπ «Pivovara Medvedgrad»  με τη μεγάλη πράσινη βεράντα, αποτελεί μια πραγματική όαση μπύρας στο πολύβουο Ζάγκρεμπ , πιστέψτε με δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητο. Χαλαρή ατμόσφαιρα , ευχάριστο περιβάλλον , στο εσωτερικό κυριαρχεί μια επιβλητική ρουστίκ αίθουσα ,ενώ οι μπύρες πάνε κι έρχονται (λάγκερ, ντούνκελ , φρουτένιες , σταρένιες και κράφτ) . Την ώρα του gablec (του μεσημεριανού γεύματος που τηρούν ευλαβικά οι Κροάτες) η παμπ είναι γεμάτη από κόσμο , η εξυπηρέτηση είναι επαγγελματική και γρήγορη και το φαγητό σε υψηλά στάνταρ. 

 















































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου