Welcome to my blog

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Κίμωλος : Παραδοσιακή, λιτή και απέριττη ομορφιά

Κατ’ αρχάς :  Από τα Πολλώνια το βορεινό λιμάνι της Μήλου πήραμε το τοπικό πλοίο και βρεθήκαμε σε λιγότερο από μισή ώρα στο Ψάθη της Κιμώλου. Το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης , θα βρείτε περισσότερα δρομολόγια με μικρότερα πλοία. Μικρά ταχύπλοα προσεγγίζουν το νησί σε λιγότερο από δέκα λεπτά. Η Κίμωλος είναι ένα ηφαιστειογενές νησί με μοναδική ποικιλία πετρωμάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η κιμωλία από όπου πήρε και το όνομα της.

Η πρωτεύουσα του νησιού : το Χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς το Μέσα και το Έξω Κάστρο. Χτισμένο γύρω από τον αρχικό πυρήνα του μεσαιωνικού κάστρου , το Μέσα Κάστρο διατηρεί όλα τα στοιχεία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και διαθέτει μια υπέροχη γραφικότητα. Το Έξω Κάστρο χτίστηκε το 17ο αιώνα και επεκτάθηκε γύρω από το Μέσα Κάστρο. Περπατώντας στο νησί αναζητήστε το «Σκιάδι», ένα μοναδικό γεωλογικό σχηματισμό που μοιάζει με τεράστιο πέτρινο μανιτάρι. Βγαίνοντας από την πρωτεύουσα και ακολουθώντας τη διαδρομή διαμέσου του βουνού Σκλάβος προς την παραλία Αγιόκλημα θα συναντήσετε τη πρώτη θερμή πηγή , θα βρείτε όμως κι άλλες ιαματικές πηγές κοντά στα Πράσσα όπου γίνεται η εξόρυξη της κιμωλίας.

Κατά τη διάρκεια : της διαμονής σας στην Κίμωλο σας προτείνουμε να πραγματοποιήσετε την εκδρομή στη νησάκι Πολύαιγο. Είναι ένας μικρός παράδεισος που φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και έχει παραλίες απίστευτης ομορφιάς.

Πάμε παραλία : Η ομορφότερη παραλία δίχως άλλο είναι τα Πράσσα, στην οποία μπορείτε να φτάσετε και με την αστική συγκοινωνία του νησιού. Με μια σύντομη πεζοπορία μπορείτε να μεταβείτε στις παραλίες Αλυκή που είναι γεμάτη αρμυρίκια και τη Μπονάτσα με την ψιλή άμμο και τα ρηχά νερά.

Παραδοσιακές γεύσεις : Η λαδένια Κιμώλου, καταγράφεται ως μία από τις παλαιότερες μορφές πίτσας στη χώρα, περιέχει μόνο ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο ****  Η τυρένια τους φτιάχνεται με ζυμάρι προζυμιού και την γεμίζουν με γυλωμένη μανούρα για να γίνει πιο πικάντικη και την αρωματίζουν με φρέσκο μάραθο **** Κάνουν επίσης και ένα διαφορετικό γλυκό του κουταλιού το ξυλάγγουρο (ένα είδος άνυδρου αγγουριού) σε τρεις γεύσεις , αμύγδαλο, αρμπαρόριζα και μαστίχα ****  Τέλος αναζητείστε το νοστιμότατο χειροποίητο παστέλι που φτιάχνει ο παραγωγός Γιώργος Μάλλης στην πρωτεύουσα του νησιού ****

 



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου