Welcome to my blog

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας , η οδός Τριπόδων έχει ηλικία 25 αιώνες !!!

Λίγα μέτρα μετά το μνημείο Λυσικράτη, γνωστό και ως Φανάρι του Διογένη, ξεκινά η οδός Τριπόδων που θεωρείται ο αρχαιότερος δρόμος , έχει το ίδιο όνομα εδώ και 25 αιώνες και οδηγούσε από το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου στην Αρχαία Αγορά . Η ονομασία προέρχεται από τους χάλκινους χορηγικούς τρίποδες που ήταν τοποθετημένοι κατά μήκος του δρόμου ως τιμητικά έπαθλα σε χορηγούς δραμάτων που παρουσιάζονταν στις αθηναϊκές εορτές, όπως τα Διονύσια. Την αρχαία οδό Τριπόδων διέσχιζαν και οι νυχτερινές λαμπαδηδρομίες προς τιμήν του Θεού Διονύσου. Σήμερα, εκτείνεται από τη Θέσπιδος μέχρι την οδό Λυσίου και εκεί βρίσκουμε ακόμα να στέκεται όρθιο, το χαρακτηριστικό σπίτι που γυρίστηκε η ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» και άλλα υπέροχα διώροφα σπίτια.

Το σπίτι του καδή Χατζή Χαλίλ Εφέντη του 18ου αιώνα και μετέπειτα η οικία Κοκοβίκου από την ταινία της Finos  Film «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα

Το σπίτι αυτό ήταν η έδρα του καδή (δικαστής) Χατζή Χαλίλ Εφέντη, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει φετφά για τη θανάτωση 3.000 Αθηναίων (αρρένων άνω των 17 ετών) που ζήτησαν οι Οθωμανοί τον Απρίλιο του 1821. Αυτός όμως αρνήθηκε γιατί οι κατηγορίες ήταν άδικες και έτσι όλοι οι  Έλληνες πατριώτες  σώθηκαν  . Όταν η Επανάσταση έφτασε  και στην Αθήνα, τον έστειλαν στην Πόλη, όπου και θανατώθηκε.

 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου