Welcome to my blog

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Η ιστορική και εντυπωσιακή Τεργέστη

Info : Η Τεργέστη ήταν το κύριο λιμάνι της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας για περισσότερο από πέντε αιώνες και η Μοναρχία άφησε το στίγμα της στην ανάπτυξη της πόλης , ονομάστηκε δε «μικρή Βιέννη δίπλα στη θάλασσα» , μια και το μεγαλύτερο διάστημα αναπτύχθηκε ως αυστριακή πόλη παρά ως ιταλική.  Η κεντρική πλατεία είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Τεργέστης , φιλοξενεί το εντυπωσιακό κτίριο του Δημαρχείου με τον πύργο του ρολογιού, το όμορφο Palazzo del Lloyd Triestino , το Palazzo della Prefettura με τα χρυσά ψηφιδωτά και το Σιντριβάνι των Τεσσάρων Ηπείρων, χτισμένο τον 18ο αιώνα . Τα περισσότερα κτίρια της Τεργέστης  με τις  επιβλητικές προσόψεις χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της ακμής της ως σημαντικό λιμάνι της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας . Στο κέντρο της πόλης ξεχωρίζει  το εμβληματικό Canal Grande, με τα γραφικά σκάφη και τα γύρω παλάτια να αντανακλούν στην επιφάνεια του νερού. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ως Έλληνες να επισκεφθούμε τον Άγιο Νικόλαο την  ελληνική εκκλησία της πόλης , εκεί όπου το 1797 οι αρχές συνέλαβαν τον αγωνιστή  Ρήγα Φεραίο και τους συντρόφους του τους οποίους παρέδωσαν στη συνέχεια στους Τούρκους του Βελιγραδίου.

Η πόλη του καφέ : Το λιμάνι της Τεργέστης στις αρχές του 17ου αιώνα ανακηρύχθηκε ως αφορολόγητο από την κυβέρνηση της Αυστροουγγαρίας , με αποτέλεσμα να ανθίσει το εμπόριο και τα πλοία να μεταφέρουν καφέ από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Τεργέστη και από εκεί να τροφοδοτείτε με φρέσκο καφέ όλη η Αυστροουγγαρία . Δικαίως λοιπόν η πόλη χαρακτηρίστηκε ως η πόλη του καφέ , μια και οι κάτοικοι της πίνουν δύο φορές περισσότερο καφέ από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ιταλίας, ενώ τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης καταναλωτών δείχνουν πως ο κάθε ενήλικας στη Τεργέστη καταναλώνει δέκα κιλά καφέ ετησίως . Να μην ξεχνάμε βέβαια πως η πόλη είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της διάσημης εταιρίας καφέ, Illy. 

Τα καφέ της Τεργέστης όπου γράφτηκε η ιστορία της πόλης

Το Caffè degli Specchi : βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Τεργέστης, την Piazza Unità d'Italia , ιδρύθηκε το 1839 και είναι το μοναδικό που απέμεινε από τα τέσσερα καφέ που κάποτε δέσποζαν στη περιοχή αυτή. Μέσα μπορείτε να αναπνεύσετε όλη την ατμόσφαιρα της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων , πίνοντας τον καφέ σας εδώ θα νιώσετε λίγο σαν την πριγκίπισσα Σίσσυ !!!  Το Caffè degli Specchi θεωρούνταν πάντα το σαλόνι της Τεργέστης και ήταν τόπος συνάντησης εμπόρων, διανοουμένων και καλλιτεχνών. Το καφέ ανέλαβε πρόσφατα η οικογένεια Faggiotto , κορυφαίοι σοκολατοποιοί σε όλη την Ιταλία.

Το Caffè Tommaseo : βρίσκεται δίπλα στη διάσημη πλατεία Piazza Unità και τον Άγιο Νικόλαο των Ελλήνων, είναι το παλαιότερο καφέ της πόλης  και το δημιούργησε το 1830 ο Tommaso Marcato . Πήρε το όνομά του από τον ιδιοκτήτη του , αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε Tommaseo προς τιμή του Δαλματού γλωσσολόγου, συγγραφέα και πατριώτη.  Από το ιστορικό αυτό καφέ πέρασαν πολλές διασημότητες της εποχής εκείνης , μεταξύ αυτών ο Besenghi, Ughi, Svevo, Joyce, Stuparich, Quarantotti Gambini και Umberto Saba. Εδώ αγαπούσε να συχνάζει και ο Ρήγας Φεραίος με την παρέα του , η πληροφόρηση αυτή όμως ενδέχεται να είναι λανθασμένη γιατί ο Έλληνας αγωνιστής απαγχονίστηκε από τους Οθωμανούς πριν από το 1830. Από το 1954, το Caffè Tommaseo έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο.

 





















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου