Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012
Κωνσταντινούπολη : O Βυζαντινός Ιππόδρομος
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012
Δουβλίνο : Η Περιοχή Temple Bar
Info : Πρόκειται ίσως για τη δημοφιλέστερη τουριστική περιοχή της πόλης η οποία συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κίνησης και δραστηριότητας της πόλης. Τοποθετείται στο κεντρικό Δουβλίνο, στη νότια όχθη του ποταμού Liffey. Έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική ρυμοτομία της, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων και τα λιθόστρωτα σοκάκια ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνάν τους 3.000. Το όνομα της περιοχής πιθανολογείται ότι προέρχεται από το όνομα του Sir William Temple ο οποίος διετέλεσε κοσμήτορας του Trinity College του Δουβλίνου το 1609 και διατηρούσε την έπαυλή του σε αυτή την περιοχή. Παράλληλα με την ιδιαίτερα αναπτυγμένη νυχτερινή ζωή, η περιοχή είναι πασίγνωστη διότι φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης όπως το Ινστιτούτο Φωτογραφίας, το Ινστιτούτο Κινηματογράφου, την Εθνική Πινακοθήκη, το Πολιτιστικό Παιδικό Πάρκο και το Κέντρο Τεχνών και Επικοινωνίας. Επιπλέον στην περιοχή Temple Bar, βρίσκεται η έδρα του Ιρλανδικού Χρηματιστηρίου Αξιών καθώς και της Ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας. Αν επιλέξετε λοιπόν να επισκεφτείτε την περιοχή θα βρεθείτε μπροστά σε μία πληθώρα επιλογών που αφορούν καφέ και εστιατόρια για τις απογευματινές ώρες αλλά και pubs και μπαρ για τη νυχτερινή σας διασκέδαση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ένα από τα μέρη που θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε.
Πρόσβαση: Η ευρύτερη περιοχή του Temple Bar βρίσκεται ανάμεσα στον ποταμό Liffey και στις οδούς Lord Edward και Dame str. Σε επίπεδο συγκοινωνιών εξυπηρετείται από τα αστικά λεωφορεία και μια σειρά σταθμών όπως Parliament str.,Capel St. Bridge, Lord Edward St και άλλων.
Ιρλανδία : Το Κολέγιο Τριάδας του Δουβλίνου
Πρόσβαση: Στο Trinity College μπορείτε να μεταβείτε χρησιμοποιώντας την πορτοκαλί γραμμή 46Χ του αστικού λεωφορείου και αποβιβαζόμενοι στη στάση Westmoreland (opp7) να βρεθείτε ακριβώς μπροστά στην είσοδο του ιδρύματος. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και αφού αποβιβαστείτε στον σταθμό Tara St, Station μετά από πεντάλεπτη πεζοπορία θα φτάσετε στον προορισμό σας.
ΤΣΕΧΙΑ: Το Μεσαιωνικό Τσεσκύ Κρούμλοβ Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας
Πράγα : Ανθεί στη πόλη η jazz μουσική σκηνή !!!!
AghaRTA
Jazz Centrum : Είναι
ένα πολύ παραδοσιακό κλαμπ για τζαζ και βρίσκεται εγκατεστημένο σε Γοτθικά
υπόγεια. Διάσημοι καλεσμένοι από όλο τον κόσμο έρχονται και παίζουν εδώ. Αν
παίζει ο Karel Růžička μην τον χάσετε – είναι ένας από τους μεγαλύτερους
καλλιτέχνες της Τσέχικης τζαζ. Υπάρχει ένα 24ωρο μαγαζί δίσκων με τεράστια
ποικιλία από ηχογραφήσεις τζαζ. Ανοικτά: 6 μμ. ως 12.30 πμ; ζωντανές συναυλίες
κάθε μέρα στις 9 μμ. Τοποθεσία: Železná 16, Παλιά
Πόλη.
U Prince Jazz Club : Στο Ισόγειο του ξενοδοχείου «U Prince» θα ακούσετε μια εξαιρετική μπάντα μεσήλικων Τσέχων να παίζει παραδοσιακή jazz μουσική των αρχών του 19ου αιώνα , από Ράγκταϊμ και Ντίξιλαντ μέχρι Σουίνγκ και Μπίμποπ. Το club βρίσκεται απέναντι από το Αστρονομικό ρόλοι στο κέντρο της Πράας και αν βρεθείτε στη περιέχει αυτή σας συνιστούμε να μην τους χάσετε . Στο τέλος της συναυλίας μπορείτε αν θέλετε να συνομιλήσετε με τους καλλιτέχνες και να αγοράσετε τα c-d τους . Τα ποτά που θα σας σερβίρουν είναι «καθαρά» και νομίζω ότι κάνουν το καλύτερο Mojito της Πράγας. Τοποθεσία : Staromestske Namesti 29 .
Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012
Κωνσταντινούπολη : Η Αγία Σοφία
Κωνσταντινούπολη : Το Πατριαρχείο
Δείτε το video :
Κωνσταντινούπολη : Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα
Με το όνομα Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα φέρεται ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα "παλάτια των πηγών" στα οποία οι Βυζαντινοί
Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık ( ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.
Το 559 ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, θεραπευμένος από λιθίαση κάνοντας χρήση του νερού της Πηγής ανακαίνισε το ναό αυτό με υλικά που είχαν περισσέψει από την Αγιά Σοφιά. Ο ανακαινισμένος ομως ναός κατέπεσε μετά από σεισμό όπου και ανοικοδόμησε εκ νέου η Ειρήνη η Αθηναία. Αλλά και μετά από νεότερη πτώση του ανοικοδομήθηκε για τρίτη φορά από τον Αυτοκράτορα Βασίλειο τον Μακεδόνα. Αργότερα πυρπολήθηκε από τον αρχηγό των Βουλγάρων Συμεών, όπου και αναγέρθηκε για 4η φορά από τον Ρωμανό τον Λεκαπηνό. Κατά
τον 6ο αιώνα αποτελούσε ανδρώα Μονή στην οποία προσέρχονταν ο Αυτοκράτορας κάθε Πέμπτη της Αναλήψεως. Στο περίβολο του ναού αυτού έστησε τις σκηνές του το 1424 ο Σουλτάνος Μουράτ Β'. Κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ο ναός καταστράφηκε και το αγίασμα καλύφθηκε. Αργότερα όμως επετράπει στους Χριστιανούς να αποκαλύψουν το αγίασμα και να επανιδρύσουν μικρό προσκύνημα. Το 1732 οι Αρμένιοι προσπάθησαν να υφαρπάξουν το προσκύνημα πλην όμως οι Έλληνες χριστιανοί διέσωσαν το δικαίωμα της κατοχής τους. Το 1825 καταστράφηκε από τους γενίτσαρους και το 1827 ανευρέθηκε η Ιερά εικόνα της Θεοτόκου εικονιζόμενη υπέρ της Ζωοδόχου Πηγής. Μετά απο αυτό το 1830 ο Σουλτάνος επέτρεψε την νέα ανοικοδόμηση (5η φορά) του Ναού όπως σήμερα διασώζεται, επί Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίου Α΄ όπου καί εγκαινιάσθηκε μετά από πέντε χρόνια. Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το δε αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο. Απ' εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ψηφιδωτή παράσταση της εικόνας σώζεται στον εσωνάρθηκα της Μονής της Χώρας. Σε ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού από τον Αυτοκράτορα Λέοντα η Εκκλησία καθιέρωσε την κατ΄ έτος εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Διακαινήσίμου Εβδομάδας.