Welcome to my blog

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2025

H παραλία Βλυχάδα με τους σεληνιακούς βράχους βρίσκεται στις νότιες ακτές της Σαντορίνης

Κατ’ αρχάς : Η παραλία Βλυχάδα βρίσκεται στις νότια του νησιού και σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Είναι από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες , καθώς τα λευκά βράχια που την περιστοιχίζουν και φθάνουν ως τη θάλασσα, θυμίζουν σεληνιακό τοπίο!!! Οι σχηματισμοί στα ηφαιστειακά βράχια είναι αποτέλεσμα πολύχρονης επίδρασης της θάλασσας και του αέρα. Το όνομα “Βλυχάδα” προέρχεται από τη λέξη “βλύχος”, που σημαίνει φτιάχνω βάρκα, δείχνοντας τη σχέση της παραλίας με τη θάλασσα και την παραδοσιακή ναυτική δραστηριότητα της περιοχής . Η παραλία καλύπτεται από σκούρα άμμο και μαύρα βότσαλα , τα νερά είναι  πεντακάθαρα και βαθυγάλαζα ενώ ένα τμήμα της είναι οργανωμένο με ομπρέλες, ξαπλώστρες και αναψυκτήρια. Η πρώτη σειρά με τις ξαπλώστρες κοστίζει 30 ευρώ , η μεσαία σειρά 25 ευρώ και η τελευταία 20 ευρώ (αυτές είναι τιμές από το καλοκαίρι του 2025).

Η πρόσβαση :  είναι εύκολη μέσω του οδικού δικτύου του νησιού αλλά η παραλία δεν εξυπηρετείται από τη τοπική συγκοινωνία. Πίσω από την παραλία και σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το μουσείο της  Σαντορινιάς ντομάτας που έφτιαξε η οικογένεια Νομικού.

Το παλιό εργοστάσιο τομάτας :  της οικογένειας Νομικού στη Βλυχάδα μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο Βιομηχανικό Μουσείο για να προσφέρει στους επισκέπτες του μία αναδρομή στο παρελθόν του νησιού τότε που ξεκίνησε να καλλιεργείται στα τέλη του 19ου αιώνα το άνυδρο μικρόκαρπο τοματάκι Σαντορίνης. Δεν ποτίζεται αλλά ευδοκιμεί λόγω της πρωινής υγρασίας που κρατάει το ελαφρύ ηφαιστειογενές χώμα του νησιού με την ελαφρόπετρα που περιέχει. Έχει χαρακτηριστική γεύση, χοντρή φλούδα και υψηλά σάκχαρα, που το κάνουν αποδοτικό στην παραγωγή πελτέ. Τα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνουν μηχανές επεξεργασίας από το 1890, παλιά χειρόγραφα βιβλία του εργοστασίου, παλιά εργαλεία, τις πρώτες ετικέτες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό με μαγνητοσκοπημένες αφηγήσεις ανθρώπων που εργάστηκαν στο εργοστάσιο. Η γενική είσοδος κοστίζει 12 ευρώ .

Food :  Για φαγητό σας προτείνουμε το «Ψαράκι» για να δοκιμάσετε την ποιοτική θαλασσινή κουζίνα του Καβαλιώτη σεφ Θανάση Σφουγγάρη ( “Σπονδή”, “1800”). Φρέσκα τηγανητά ψαράκια μελωμένα μαστορικά στο τηγάνι, αλλά και «καθαρά» στην σχάρα. Ξεχωρίσαμε το αλαβάστρινο carpaccio τόνου , το γλυκοφάγωτο σεβίτσε λαβρακιού και τα φρέσκια αχνιστά μύδια με κρασί και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Info :  Το «Ψαράκι» στην Βλυχάδα , τηλ κρατήσεων: 2286082783.

 





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου