Welcome to my blog

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Η ιστορική Σωζόπολη (Sozopol) στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας

Περάσαμε τα σύνορα από το Ορμένιο του Έβρου και σε δέκα λεπτά φτάσαμε στην Βουλγαρική κωμόπολη Svilegrand . Προορισμός μας τα στολίδια της Μαύρης Θάλασσας και δημοφιλή παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας , η Σωζόπολη (Sozopol) και η Μεσημβρία (Nessebar). Η Σωζόπολη απέχει 300 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα και χρειαστήκαμε 3,30 ώρες για το ταξίδι. Είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις στις βουλγαρικές ακτές και έχει μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο πρώτος οικισμός εδώ χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού και πολλές άγκυρες πλοίων από τη δεύτερη και την πρώτη χιλιετία π.Χ. έχουν ανακαλυφθεί στον βυθό της θάλασσας. Η πόλη ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από Έλληνες αποίκους, αλλά στη συνέχεια το 72 π.Χ. κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Η Σωζόπολη ενσωματώθηκε στη Βουλγαρία για πρώτη φορά όταν καταλήφθηκε από τον στρατό του Χαν Κρουμ το 812 **** Τα σπίτια στην Παλιά Πόλη είναι χτισμένα από πέτρα και ξύλο και ανήκουν στη λεγόμενη Αρχιτεκτονική Σχολή της Μαύρης Θάλασσας. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της Σωζόπολης, επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο ( ulitsa Han Krum 2, Sozopol ) και το Εθνογραφικό Μουσείο ( ul. “Kiril i Metodiy” 34, Tsentar, Sozopol ).

****  Η πόλη χωρίζεται σε μια παλιά πόλη και ένα σύγχρονο τμήμα. Η Παλιά Πόλη είναι δικαιολογημένα γνωστή για τη ρομαντική της ατμόσφαιρα χάρη στα στενά καλντερίμια και τα ιστορικά παλιά της σπίτια. Το μοντέρνο τμήμα της Σωζόπολης είναι γεμάτο από ξενοδοχεία, εστιατόρια , bar και άλλες σύγχρονες ανέσεις . Περπατώντας στην παλιά πόλη θα δείτε πολλές εκκλησίες καθώς και τα ερείπια μιας μεσαιωνικής εκκλησίας**** Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίσαμε την Εκκλησία του Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου (την οποία αυτόν τον καιρό αγιογραφεί ο Θρακιώτης αγιογράφος Ιωάννης Σαρσάκης), την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ( ul. “Apolonia”, Tsentar, Sozopol ), και του Αγίου Νικόλαου .

Το ανάποδο σπίτι , ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο :  Αν πάρετε τον παλιό δρόμο που συνδέει το Τσερνομόρετς με τη Σωζόπολη , θα δείτε ένα παράξενο αξιοθέατο – το ανάποδο σπίτι με ένα μικρό κίτρινο Volkswagen παρκαρισμένο στην οροφή του. Πρόκειται για το νεότερο αξιοθέατο στην περιοχή και υποδέχεται πολλούς επισκέπτες Εδώ όλα σε αυτό το σπίτι είναι ανάποδα, ακόμη και οι μικρές λεπτομέρειες είναι προσαρτημένες στην οροφή. Το σπίτι ανήκει στην κτηνίατρο Άννα Τσάνεβα και η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ταϊλάνδη. Μια βροχερή μέρα, η Άννα και η οικογένειά της επισκέφτηκαν ένα παρόμοιο «ανάποδο σπίτι» στο νησί Πουκέτ και γοητεύτηκαν. Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα αντίστοιχο στη Σωζόπολη .

Food: Βρισκόμαστε σ’ ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, τι καλλίτερο από το να επιλέξουμε πιάτα της θαλασσινής κουζίνας , τηγανητά και ψητά ψάρια (λαβράκι, σαρδέλα, σκουμπρί, τσιπούρες), γαρίδες (με ζυμαρικά) , καλαμάρι και μύδια της Μαύρης Θάλασσας που εδώ οι Βούλγαροι τα αγαπούν πολύ. Τα εστιατόρια στη Σωζόπολη βρίσκονται στη παραλιακή ζώνη και τα περισσότερα από αυτά είναι τουριστικά , όσο για τις τιμές είναι ίδιες με της Ελλάδας .Ένα γεύμα με θαλασσινά , σαλάτα , ορεκτικό, πατάτες και δυο ποτήρια κρασί μας στοίχισε 50 ευρώ . Σας προτείνουμε το «εστιατόριο Neptune» με μεσογειακή και ευρωπαϊκή κουζίνα , παράλληλα όμως με τα θαλασσινά θα βρείτε και κρεατικά της ώρας , ενημερωμένη κάβα κρασιών και καλή εξυπηρέτηση. Στο «εστιατόριο Del Muro» (Milet Street 42) θα βρείτε μεσογειακή, ιταλική και βουλγάρικη κουζίνα , στα συν η εξαιρετική πανοραμική θέα που προσφέρει στον όμορφο κόλπο και στο νησί του Αγίου Θωμά.

 





 



































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου