☛ Ο βασιλιάς του φαγητού είναι η πίτσα Ναπολιτάνα η οποία «εφευρέθηκε» στη Νάπολη και αρχικά ήταν η τροφή των φτωχών. Λέγεται ότι είναι το καλύτερο μέρος στον πλανήτη για να δειπνήσετε με αυτό το κλασικό πιάτο που επινοήθηκε στην πόλη το 1800. Για την παρασκευή της χρησιμοποιούν αλεύρι σίτου υψηλής ποιότητας και προσθέτουν από πάνω γλυκοφάγωτες ντομάτες San Marzano και τυρί μοτσαρέλα. Στο τέλος προσθέτουν φρέσκο βασιλικό, θαλασσινό αλάτι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ***** Με ξετρέλαναν τα ναπολιτάνικα κεφτεδάκια που τα αποκαλούν polpette , τα οποία «πνίγουν» σε μια νοστιμότατη πηχτή, αλμυρή σάλτσα ντομάτας. Δεν τα σερβίρουν με συνοδεία ζυμαρικών, αλλά τα προτιμούν με άσχετο ψωμάκι (για να κάνουν τις βούτες τους) ή διαφορετικά ως γέμιση σε ένα cuzzetiello (σάντουιτς)***** Οι Ναπολιτάνοι λατρεύουν το σπαγγέτι alla puttanesca , ένα κλασσικό πιάτο που φτιάχνεται με μακαρόνια και φιδέ , σάλτσα ντομάτας και ελαιόλαδο, αντζούγιες, φρέσκο βασιλικό , κάπαρη και μπαχαρικά. Αυτό το πιάτο ζυμαρικών είναι βασικό στοιχείο της γαστρονομικής σκηνής της Νάπολης από τα μέσα του 20ου αιώνα. Το σπαγγέτι alla puttanesca θα το βρείτε σε όλα τα παραδοσιακά εστιατόρια ***** Είναι ένα πιάτο που αγαπώ υπερβολικά , όταν το βρίσκω σε ελληνικό εστιατόριο το παραγγέλνω , ο λόγος για το σπαγγέτι alle Vongole (μακαρόνια με όστρακα) , ένα ελαφρύ πιάτο ζυμαρικών μαγειρεμένο σε σάλτσα σκόρδου, ελαιόλαδου και λευκού κρασιού, και συχνά μια πινελιά από νιφάδες τσίλι και ένα πασπάλισμα μαϊντανού. Είναι από εκείνα τα πιάτα που λατρεύουν οι Ναπολιτάνοι και δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να το φτιάξουν ***** Μια υπέροχη σαλάτα για τη συνέχεια η insalata Caprese (σαλάτα Caprese) που πήρε το όνομα της από το νησί Κάπρι στην περιοχή της Καμπανίας . Η σαλάτα περιέχει ώριμες ντομάτες και κρεμώδη μοτσαρέλα βουβαλιού (mozzarella di Bufala) που κόβονται σε φέτες και τοποθετούνται εναλλάξ στο πιάτο . Ρίχνουν από πάνω μια χούφτα φρέσκου βασιλικού για να συμβολίσουν το πράσινο της ιταλικής σημαίας ***** Από τα μεζεδάκια που φτιάχνουν οι Ναπολιτάνοι μου άρεσαν οι κροκέτες πατάτας (crocchè) που μερικές φορές αναφέρονται και ως Crocchè di Patate . Στον πυρήνα τους περιέχουν ένα απολαυστικό μείγμα από πουρέ πατάτας , αναμεμειγμένο με αυγά, τριμμένο τυρί (συνήθως παρμεζάνα ή πεκορίνο), λίγο μοσχοκάρυδο, μαϊντανό και λίγη μοτσαρέλα ***** Θα κλείσουμε με το σάντουιτς panuozzo που είναι φτιαγμένο από ζύμη πίτσας και στο γεμίζουνε με παραδοσιακά ιταλικά αλλαντικά, τυριά, ψητά λαχανικά, λουκάνικα , σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα. Τραγανό εξωτερικά, το panuozzo είναι ένα χορταστικό σάντουιτς που συνδυάζει τα καλύτερα της ιταλικής κουζίνας , τη γεύση της πίτσας με ξύλα όταν ψηθεί και τα φρέσκα υλικά ***** Η Καμπανία είναι γνωστή για τα εκπληκτικά κρασιά της. Χάρη στην εγγύτητα της περιοχής με τη θάλασσα, το εύφορο ηφαιστειακό έδαφος και το ήπιο κλίμα, η περιοχή φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία αμπελιών που δημιουργούν διακριτικά και αξέχαστα κρασιά. Δεν είναι περίεργο που η περιοχή έχει κερδίσει το παρατσούκλι «καρποφόρα γη». Διαλέξτε λοιπόν ένα κρασί για να συνοδέψτε τις γεύσεις που θα δοκιμάσετε. Για χωνευτικό θα σας προτείνουμε Limoncello το εμβληματικό ιταλικό λικέρ που παρασκευάζεται από ξύσμα λεμονιού sorrento, μια ποικιλία λεμονιού που προέρχεται από τη περιοχή της Καμπανίας , τη χερσόνησο Sorrentine και το νησί Κάπρι. Αυτά τα μοναδικά λεμόνια είναι απίστευτα ζουμερά και έχουν μια υπέροχη αρωματική φλούδα πλούσια σε αιθέρια έλαια που προσδίδουν απαράμιλλη γεύση και άρωμα στο Limoncello *****
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου