Welcome to my blog

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Νάπολη , (Traveling with taste as our guide : Naples , Part I )

{Μια κοντινή και μια τόσο μακρινή παρουσία}

Μια πόλη που ιδρύθηκε πριν από 3.000 χρόνια με το όνομα Παρθενόπη από Αρχαίους Έλληνες εμπόρους και ανήκε στην επονομαζόμενη Μεγάλη Ελλάδα. Στην αρχή ονομάστηκε Παλαιόπολη και τελικά το 475 γεννήθηκε η «νέα πόλη», η Νεάπολη. Το κίνητρο μου για να επισκεφθώ τη Νάπολη ήταν για να γνωρίσω καλύτερα την πολύχρωμη και θορυβώδη πόλη της Καμπανίας ,την κουζίνα της, να χαρώ τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Πομπηίας και να περπατήσω στους πρόποδες του επιβλητικού Βεζούβιου . Κάποιοι την κατηγορούν ότι είναι μια ωδή στην υπερβολή σε όλους τους τομείς , άλλοι την εκθειάζουν ως ένα τόπο τέχνης που συγκλονίζει τη ψυχή με τα εκθαμβωτικά μπαρόκ παλάτια, την εκλεκτική αρχιτεκτονική της, τη ζωντανή κουλτούρα του δρόμου, τις πολυσύχναστες αγορές και την  απολαυστική σκηνή street food που διαθέτει. Πάντως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση !!!  Όμως όσο κι αν η περιοχή έχει την σφραγίδα της ελληνικής και ρωμαϊκής εποχής και η ιστορία είναι παντού παρούσα, εμείς ήρθαμε για να μιλήσουμε για το φαγητό στη Νάπολη να το ζήσουμε και να το απολαύσουμε. Η ναπολιτάνικη κουζίνα είναι ένα μωσαϊκό επιρροών από τους Έλληνες ιδρυτές της πόλης , τους Ισπανούς και τους Γάλλους κατακτητές. Ο καθένας άφησε το αποτύπωμα του στη γαστρονομική σκηνή της πόλης, εμπλουτίζοντας την με σπεσιαλιτέ που κυμαίνονται από τις πιο περίτεχνες έως τις πιο δημοφιλείς. Σήμερα η κουζίνα της Νάπολη  είναι γνωστή για τα φρέσκα τοπικά υλικά που διαθέτει και τη ρουστίκ απλότητά της , φρέσκα θαλασσινά που αλιεύονται στον κόλπο της μέχρι τις νοστιμότατες ντομάτες Σαν Μαρτζάνο και τα λαχανικά που καλλιεργούνται στις πλαγιές του Βεζούβιου. Οι δρόμοι στη πόλη είναι διάσπαρτοι με οικογενειακές τρατορίες, πιτσαρίες αλλά και πλανόδιους πωλητές street food οι οποίοι πωλούν νόστιμα και οικονομικά σνακ σε κάθε γωνιά . Από την κλασική πίτσα fritta (τηγανητή πίτσα) μέχρι το arancini (τηγανητές μπάλες ρυζιού γεμάτες με τυρί ή κρέας) και το γλυκάκι sfogliatella ( με τυρί ricotta και ζαχαρωμένα φρούτα), το ναπολιτάνικο street food είναι μια αληθινή γιορτή για τις αισθήσεις!!! 

Πως πήγαμε :  Πήραμε την Ισπανική low cost αεροπορική εταιρεία  «Volotea» από την Θεσσαλονίκη πήγαμε στο αγαπημένο νησί της Σαντορίνης  (60 ευρώ) και από εκεί πετάξαμε για Νάπολη με κόστος 85 ευρώ με επιστροφή . Υπάρχουν όμως και οι πτήσεις της Aegean airlines από το αεροδρόμιο Μακεδονίας για Νάπολη με κόστος 111 ευρώ.

 







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου