Welcome to my blog

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Διακοπές στη Ρόδο και τη Σύμη

Η Ρόδος : το «νησί των Ιπποτών», εκτός από την πολυετή πλούσια ιστορία της εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της , το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος αλλά και τις εκπληκτικές παραλίες . Η αιχμή του δόρατος είναι η μεσαιωνική Παλιά Πόλη που βρίσκεται στην καρδιά του νησιού, μια κληρονομιά των σταυροφόρων Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, που χρησιμοποίησαν το νησί ως βάση τους από το 1309 έως το 1522. Θεωρείται ένας από τους καλύτερα διατηρημένους μεσαιωνικούς οικισμούς στον κόσμο και συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο των Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ρόδου βρίσκεται η αρχαία Λίνδος με την Ακρόπολη και τις θαυμάσιες παράλιες της , όσοι είναι φίλοι του windsurfing θα πρέπει να κατευθυνθούν στο νοτιότερο άκρο του νησιού το Πρασονήσι ένα σημείο στο οποίο συναντιούνται δυο θάλασσες η Μεσόγειος και το Αιγαίο , δεν είναι απίστευτο; Η νέα πόλη της Ρόδου, το κοσμοπολίτικο Μανδράκι με σύμβολο του τα δύο ελάφια στο παλιό λιμάνι, διατηρεί επιβλητικά ενετικά κτίρια αλλά και πολλά μαγαζιά, cafe , εστιατόρια και σύγχρονη μαρίνα.

Σύμη :  H αρχοντική Σύμη με τις ιταλικές επιρροές βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρόδο. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά του Αιγαίου και ιδανικός προορισμός για χαλαρές διακοπές με φόντο υπέροχες θάλασσες και παραδοσιακά χωριά. Δεν ξεχνώ την πρώτη εικόνα του νησιού που αποκόμισα όταν το πλοίο της γραμμής έμπαινε στο λιμάνι , πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια και αρχοντικά, τα οποία με μάγεψαν με την κομψότητά τους και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τους . Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε την Μονή του Πανορμίτη ,  έναν ιστορικό τόπο προσκυνήματος που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του νησιού της Σύμης. Χτίστηκε προς τιμή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, πολιούχου της Σύμης και προστάτη των ναυτικών. Το μοναστήρι χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και φιλοξενεί αρκετά αξιόλογα κειμήλια, όπως εικόνες και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα. Αν έχετε τα κότσια , ανεβείτε τα πεντακόσια πέτρινα σκαλοπάτια που θα σάς οδηγήσουν στην  Άνω Σύμη για να θαυμάσετε τα αρχοντικά της και την απίθανη πανοραμική θέα . Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική σπεσιαλιτέ του νησιού , το περίφημο γλυκοφάγωτο συμιακό γαριδάκι.

Το Συμιακό γαριδάκι :  Αυτός ο λιλιπούτειος θαλασσινός μεζές είναι ο πρωταγωνιστής στην κουζίνα της Σύμης , έχει ζωηρό πορτοκαλί χρώμα,  γλυκιά γεύση και υπέροχη μυρωδιά.  Τηγανίζεται για μερικά λεπτά σε καυτό λάδι  και τρώγεται ολόκληρο μαζί με το κέλυφος , είναι μια πρώτης τάξης λιχουδιά που υπόσχεται γαστρονομική απόλαυση στον ουρανίσκο . Λόγω της κρίσης όμως δεν γίνεται πλέον ανάρπαστο, καθώς η τιμή του φτάνει τα 20-25 ευρώ το κιλό, μια μερίδα με Συμιακό γαριδάκι στη ταβέρνα θα σας κοστίσει γύρω στα 10-15ευρώ . Όπως και να έχει το πράγμα θεωρείται εξαιρετικός ουζομεζές  γι’ αυτό αξίζει να τον δοκιμάσετε σε μια από τις ταβέρνες του νησιού .

 

 














































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου