Welcome to my blog

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Παλιός Άγιος Αθανάσιος : Η Αράχοβα της Μακεδονίας !!!

Info : O Παλιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένας παραδοσιακός πέτρινος οικισμός στους πρόποδες του όρους Βόρας (ή Καϊμάκτσαλαν) , δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα και  σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.  Ο διατηρητέος οικισμός του Αγίου Αθανασίου χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικούνταν ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τότε οι κάτοικοι του τον εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στο νέο χωριό, έξη χιλιόμετρα  πιο κάτω. Ο πάλαι ποτέ εγκαταλελειμμένος οικισμός του Αγίου Αθανάσιου έχει μετατραπεί σ' ένα από τα πιο κοσμικά ορεινά χωριά της Μακεδονίας με παραδοσιακά πέτρινα κτίσματα και μια απαράμιλλή φυσική ομορφιά, δεν θα ήταν υπερβολή να γράψουμε πως πρόκειται για την Αράχοβα της Μακεδονίας . Είναι βέβαια και ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες και γι’ αυτούς που αγαπούν τα χειμερινά σπορ . Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμάκτσαλαν που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 και έχει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις , καταφύγιο για διαμονή και φαγητό , σχολές σκι, snowboard , χώροι στάθμευσης, πίστες αρχαρίων, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού κα .

Ανάβαση στην κορυφή Προφήτης Ηλίας του Καϊμακτσαλάν :  Από το χιονοδρομικό κέντρο πήραμε το ερπυστριοφόρο όχημα του καταφυγίου και σε μισή ώρα βρεθήκαμε  στην κορυφή Προφήτης Ηλίας στα 2.524μετρα , την τρίτη ψηλότερη στην Ελλάδα .  Εκεί  στην κορυφογραμμή Ελλάδας-Σκοπίων επισκεφτήκαμε  το ομώνυμο  εκκλησάκι-μνημείο των Σέρβων αγωνιστών, που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανό-Βουλγάρων στη διάρκεια του Πρώτου  Παγκοσμίου Πολέμου. Η εκκλησία κτίστηκε το 1920, σε χώρο που παραχώρησαν οι Έλληνες στους Σέρβους με σκοπό να δημιουργήσουν μνημείο για τους νεκρούς τους, από την μάχη που έγινε εκεί το 1916. Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχουν στο πάτωμα τοποθετημένες οβίδες. Στις εικόνες υπάρχουν αφιερώματα, και στεφάνια στην μνήμη των πεσόντων. Στον περίβολο ο φράχτης έχει για παλούκια σχήμα οβίδων οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους με συρματόπλεγμα. Περίπου εκατό μέτρα πιο κάτω υπάρχει μνημείο για την μάχη, που στο εσωτερικό του είναι οστεοφυλάκιο. Σήμερα πολλές ομάδες ορειβατών, χιονοδρόμων και προσκυνητών επισκέπτονται την εκκλησία όλες τις εποχές του χρόνου. 

Το φαγητό στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο : θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες και αρχοντικά που προσφέρουν φαγητό , υπάρχουν όμως ταβέρνες , εστιατόρια και μεζεδοπωλεία στο κέντρο του συνοικισμού όπου μπορείτε να απολαύσετε μία ζεστή και άνετη φιλοξενία με γεύσεις της ελληνικής κουζίνας *****  Στον οικισμό του Παλιού Αγίου Αθανασίου με την μαγευτική θεά στο όρος Βόρας βρίσκεται η ταβέρνα "Καταφύγιο". Κατά κύριο λόγο θα βρείτε εδώ πιάτα της μεσογειακής και της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας , θα πρέπει να δοκιμάσετε το χοιρινό με δαμάσκηνο στη γάστρα, το γεμιστό ψαρονέφρι, το κεμπάπ στη σούβλα και το κότσι με πορτοκάλι *****  Έχω όμως να σας προτείνω και άλλα δυο καταστήματα εστίασης τα οποία όσες φορές και αν τα επισκέφθηκα δεν με απογοήτευσαν ουδόλως . Είναι το εστιατόριο «Διόνυσος» στην Όρμα της Αριδαίας , ο επισκέπτης θα κάτσει κάτω από τα πλατάνια να ξαποστάσει και να γευτεί εμπνευσμένες τοπικές σπεσιαλιτέ. Με εκλεκτές πρώτες ύλες της εποχής και τοπικά προϊόντα από οικοτεχνίες της Αλμωπίας, η chef του εστιατορίου δημιουργεί καλομαγειρεμένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας με τσαχπίνικους  νεωτερισμούς αλλά και παραδοσιακές συνταγές της περιοχής *****  Θα κλείσω με την ταβέρνα της “Μπουμπούς”  το φαγητό της οποίας  ξυπνάει αναμνήσεις από τα παλιά γιατί μας φέρνει στο νου τις μαμαδίστικες γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε .  Μαγειρευτά φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά του τόπου ,μεγάλη ποικιλία ορεκτικών που θα σας ενθουσιάσουν καθώς και μια σειρά από πιάτα της ώρας με βάση το κρέας που θα σας χαρίσουν υψηλές  γαστρονομικές απολαύσεις *****

 
























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου