Welcome to my blog

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Μάαστριχτ : Από τις ομορφότερες πόλεις της Ολλανδίας

Κατ’ αρχάς : Στο Μάαστριχτ έφτασα με το τρένο από το Άμστερνταμ , πολλοί την θεωρούν ως τη πιο όμορφη πόλη της χώρας, την διασχίζει ο ποταμός Maas και το υπέροχο λιθόστρωτο κέντρο της είναι γεμάτο με ιστορικά κτίρια, μουσεία γεμάτα θησαυρούς και εντυπωσιακούς καθεδρικούς ναούς. Η πόλη έγινε διάσημη στην Ευρώπη το 1992, όταν υπογράφηκε εκεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ , δημιουργώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση (η οποία μέχρι τότε ήταν η ΕΟΚ), την ευρωπαϊκή υπηκοότητα και ουσιαστικά καταργήθηκαν οι κανονισμοί για τις θεωρήσεις και οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ των κρατών μελών.

Αξιοθέατα :  Το κυριότερο αξιοθέατο του Μάαστριχτ είναι η εξαιρετικά διατηρημένη παλιά πόλη με ατμοσφαιρικά σοκάκια, μεσαιωνικά κτήρια , πλατείες και παλιές οχυρώσεις. Περιπλανηθείτε λοιπόν στα σοκάκια της , δείτε τη πύλη του Διαβόλου έργο του 1229 , ότι απέμενε από τη τρομερή οχύρωση της πόλης μετά τη πολιορκία του 1673 και δείτε το άγαλμα του Ντ΄ Αρτανιάν στο κήπο του παλιού κάστρου. Μπορείτε να εξερευνήσετε και να περιηγηθείτε στη πόλη με ποδήλατο ή ακόμη να κάνετε  και εκδρομές με σκάφος κατά μήκος του ποταμού Maas. Αξίζει να κάνετε και την ημερήσια εκδρομή στη Λιέγη του Βελγίου .

Βιβλιοπωλείο σε πρώην εκκλησία : Αυτό το ιδιαίτερο αξιοθέατο στο Μάαστριχτ χρονολογείται από τον μεσαίωνα ενώ παλιότερα ήταν Δομινικανή Εκκλησία. Με τον καιρό, το βιβλιοπωλείο επεκτάθηκε και πρόσθεσε ενότητες με αρχαία βιβλία , σπάνιες εκδόσεις και όμορφες αντίκες. Προσφέρει επίσης ποτά, σνακ και ζωντανή μουσική. Το βιβλιοπωλείο πουλά πολλά χειροποίητα προϊόντα, όπως πίνακες ζωγραφικής, σχέδια και cd . Διεύθυνση: Kerkstraat 102, Maastricht .

Food and drink : Το Μάαστριχτ θεωρείται μια από τις καλύτερες πόλεις για φαγητό στην Ολλανδία, έχει όμως και υπέροχους αμπελώνες, μερικοί από τους οποίους χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή. Μπορείτε να μάθετε για την ιστορία και να ξεκινήσετε μια περιήγηση γευσιγνωσίας κρασιού. Προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα και μείνετε στον αμπελώνα Domein Holset και απολαύστε μια οινική εμπειρία με φόντο τους λόφους του Limburg. 

Beer :  Η μπύρα είναι το εθνικό ποτό της Ολλανδίας γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται να κάνετε μια στάση στο «Brouwerij Bosch» ένα από τα εναπομείναντα ζυθοποιεία στο Μάαστριχτ που ιδρύθηκε το 1758. Και να σκεφτείτε ότι μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, στο Μάαστριχτ υπήρχαν 31 ενεργά ζυθοποιεία . Κάθε Παρασκευή και Σάββατο μετά τις 2 το μεσημέρι και κατόπιν συνεννόησης μπορείτε να ξεναγηθείτε στο ζυθοποιείο, την αίθουσα εμφιάλωσης και το επιβλητικό σπίτι του ζυθοποιού. Μετά την ξενάγηση απολαμβάνετε μια γευσιγνωσία από μπύρες . Η τιμή της ξενάγησης είναι 12,50 € το άτομο

Street Food : Θα βρείτε πολλούς πλανόδιους πωλητές που πουλάνε νόστιμες πατάτες , βάφλες  και λουκάνικα στους δρόμους του Μάαστριχτ. Το ολλανδικό street food είναι οργανωμένο , τίμιο και νόστιμο , δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ . Θα βρείτε παντού   τηγανητές πατάτες (frites) , είναι χοντροκομμένες , καλοψημένες και σερβίρονται με κέτσαπ ή με μαγιονέζα . Ένα άλλο φαγάκι (αλλά λίγο δύσκολο στη γεύση) είναι η ωμή ρέγκα που πουλιέται σε όλες τις καντίνες , τη σερβίρουν σε σάντουιτς με τουρσί και κρεμμύδια. Εάν βρεθείτε χειμώνα στην Ολλανδία δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια ζεστή σουπίτσα που ονομάζεται Snert. Πρόκειται για μπιζελόσουπα, η οποία περιέχει αρακά, χοιρινό, σέλινο, κρεμμύδια και πράσα. Σίγουρα ένα τέτοιο πιάτο θα σας δώσει την ενέργεια και την δύναμη για να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην κρύα Ολλανδία. Τέλος να δοκιμάστε το zuurvlees ένα παραδοσιακό μοσχαρίσιο στιφάδο που σερβίρετε με πατατάκια και σάλτσα μήλου.  

 


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου