Κατ΄ αρχάς : Σκιάθος. Σποράδες. Τρεις ώρες με πλοίο από το Βόλο. Ένα νησί καταπράσινο με περίπου 6.000 μόνιμο πληθυσμό, που έχει αγαπημένους ακόλουθους που έρχονται ξανά και ξανά. Κυρίως Εγγλέζοι και Σκανδιναβοί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έρχονται κι άλλες φυλές. Τρίτη επίσκεψη για μένα στο νησί. Αν και Οκτώβρης, υπάρχει αρκετός κόσμος που όμως κάθε μέρα μειώνεται αισθητά. Κάθε μέρα κλείνουν μαγαζιά, κάθε μέρα μειώνονται οι πτήσεις στο ξεχωριστό αεροδρόμιο της. Μια 12ήμερη απόδραση δίνει την ευκαιρία να δεις ένα τόπο με άλλη ματιά. Πέρα από τα τουριστικά σημεία μπορείς να δεις και τα στέκια των ντόπιων. Τα μαγαζιά τους, τις ταβέρνες τους, τα καφέ τους. Ειδικά αν έχεις συναδέλφους ντόπιους όπως τον Dimitris Riganas και τον Filippos Konstantinou , τότε όλα είναι ευκολότερα.
Πέρασαν πάνω από 15 χρόνια από την τελευταία φορά που βρέθηκα στη Σκιάθο. Οι αναμνήσεις ήταν πως είναι ένα πολύβουο νησί, αρκετά ακριβό, με οδικό δίκτυο περίπου 15 χιλιομέτρων από άκρη σε άκρη. Οι τρεις αυτές μνήμες ισχύουν ακόμα. Μαζί με τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, είναι τα περισσότερο πυκνοκατοικημένα νησιά, οι τιμές είναι σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με πολλά είδη στην Καβάλα, ενώ στο οδικό δίκτυο δεν έχει αλλάξει κάτι. Αν κάποιος έρθει πρώτη φορά στη Σκιάθο, σίγουρα πρέπει να δει κάποια σημεία και να κάνει μπάνιο σε κάποιες παραλίες. Πάντα οι προτάσεις είναι υποκειμενικές, κρίνοντας όμως τις θετικές αντιδράσεις όσων ακολούθησαν παλαιότερες προτάσεις από άλλες αποδράσεις, θα τις κάνω κι ελπίζω να είναι αντικειμενικές και χρήσιμες.
Παραλίες
Κουκουναριές : Ατέλειωτη παραλία, τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου. Πολλά μπαράκια, με σύστημα sea track για όσους το έχουν ανάγκη, όλα πεντακάθαρα, όλα οργανωμένα με δραστηριότητες και θαλάσσια σπορ. Εντύπωση μου έκαναν τα πολλά σύγχρονα λεωφορεία της γραμμής, που έφταναν τόσο συχνά εκεί. Ένας λόγος που ίσως δεν χρειάζεται να έχει κάποιος αυτοκίνητο μαζί του.
Μπανάνα : Η μικρή δεξιά για γυμνιστές σίγουρα παραδεισένια, η μεγάλη αριστερά έχει πλέον μπροστά της 12 υπερσύγχρονα συγκροτήματα. Τέλεια νερά και αμμουδιά και στις δύο.
Αμπελάκια : Ανάμεσα στην μπανάνα και στις κουκουναριές. Η πρόσβαση πλέον δύσκολη και μόνο μέσα από το σύγχρονο ξενοδοχείο που έγινε εκεί. Κι εδώ η παραλία και τα νερά αποζημιώνουν όσους έρθουν.
Κάστρο : Φτάνεις οδικώς ή με το πλοίο που κάνει την επίσκεψη στα Λαλάρια και στον Τσουγκριά. Προτείνω να πάτε οδικώς παρά την μικρή ταλαιπωρία που έχει η κατάβαση του βουνού. Καλό είναι να φοράτε αθλητικά παπούτσια. Η παραλία βρίσκεται δίπλα στα δημοφιλή Λαλάρια, που όμως δεν φαίνονται. Έχει ένα πανέμορφο πέτρινο στέκι για καφέ, φαγητό κι ό,τι άλλο ζητάει κάποιος σε ένα τόσο απομακρυσμένο μέρος. Άμμος και νερά σίγουρα αποζημιώνουν και μένουν αξέχαστα.
Καναπίτσα : Γραφική παραλία με ομώνυμη ταβέρνα που σίγουρα αξίζει επίσκεψης. Ψιλή Άμμος και πολύ ωραία χρώματα στο σούρουπο για τους λάτρεις της φωτογραφίας.
Μανδράκι , παραλία Ξέρξη : Χωματόδρομος για να φτάσεις αλλά η άμμος μέσα κι έξω από το νερό σε αποζημιώνει. Ο παππούς που έχει την καντίνα εκεί είναι θεούλης. Η ατάκα του ότι οι τηγανιτές πατάτες θα αργήσουν γιατί είναι από το χωριό απίστευτη.
Μεγάλη Άμμος και Πλάκες : Παραλίες στις παρυφές της πόλης. Εύκολη πρόσβαση, για όσους θέλουν ένα γρήγορο μπάνιο κοντά στο κέντρο.
Κρυφή παραλία : Επίσης με χωματόδρομο και κατάβαση από το βουνό. Μικρή κι όμορφη. Δίπλα η κρυφή Άμμος επίσης γραφική.
Αξιοθέατα
Το σπίτι: που γεννήθηκε και πέθανε ο μεγάλος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Στον κεντρικό ομώνυμο δρόμο μπορεί κάποιος να δει το χώρο του μεγάλου λογοτέχνη, ενώ η κάρα του υπάρχει στην εκκλησία της Παναγίας Λημνιάς ή "Απάνω" Παναγιάς ψηλά στο λόφο. (https://el.m.wikipedia.org/.../%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE...)
Μπούρτζι: Περιποιημένο με πολύ καλό αναψυκτήριο, με θέα περιμετρικά κι ένα ναυτικό Μουσείο στο κτίριο. Στα παγκάκια του έχεις θέα στο μικρό λιμάνι και σε μέρος της πόλης. (https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=skiathburtz)
Σκιαθίτικο σπίτι: Μια πολύ καλή λαογραφική πρόταση όπου μπορεί κάποιος να δει την ιστορία πέντε γενιών καθώς και το σπίτι που έζησαν όλοι τους. Ένα σπίτι απίστευτα καλοσυντηρημένο με πολύ καλή ξενάγηση. Σημείο που δεν πρέπει να προσπεράσει κανείς στη Σκιάθο. Σημείο που το μεράκι κάποιων ανθρώπων βγαίνει στους επισκέπτες. Οι οικοδεσπότες πολύ φιλικοί και γνώστες της ιστορίας τους. (https://www.facebook.com/skiathitikospiti)
Μοναστήρι Παναγίας Ευαγγελιστρίας: Ψηλά στο βουνό, περίπου 5 χιλιόμετρα από τη χώρα, η μονή του 1790, έχει ένα πλούσιο Μουσείο στο οποίο είχαμε την τύχη να δούμε μια έκθεση του Γκίκα που ήρθε από το μουσείο Μπενάκη για λίγους μήνες. Επίσης διαθέτει πολλά εκθέματα από τους βαλκανικούς πολέμους κι όχι μόνο. Μοναστήρι που ορκίστηκαν πολλοί Φιλικοί και όπου υφάνθηκε η πρώτη σημαία της επανάστασης.
Οινοποιείο: Πολύ κοντά στο μοναστήρι και με απίστευτη θέα, βρίσκεται το μοναδικό οινοποιείο του νησιού τους ζεύγους Παρίσση. Με περίπου 40 στρέμματα διάσπαρτα σε τρεις περιοχές παράγει 7 ποικιλίες κρασιού με παραγωγή που φτάνει τις 20.000 φιάλες το χρόνο και οριακά καλύπτει κάποιες ανάγκες μέσα στο νησί και μόνο. Νοικοκυρεμένη δουλειά με επιλογή οινογνωσίας για τους επισκέπτες που προσελκύει πολλούς φίλους του είδους.
Ναός Αγίου Νικολάου: Μέσα στη χώρα. Χρειάζεται να ανέβει κάποιος λίγα σκαλοπάτια, για να έχει πιάτο μπροστά στα μάτια του όλη τη Σκιάθο. Ειδικά το σούρουπο η θέα είναι πανέμορφη κι αξίζει η μικρή αυτή ανάβαση. Για τους λάτρεις του κινηματογράφου, στην αυλή του Ναού γυρίστηκε η σκηνή όπου στο Mamma Mia η μικρή στέλνει τα προσκλητήρια για το γάμο της στους πατεράδες της.
Θερινό σινεμά: Ένας ξεχωριστός κινηματογράφος που μέρα παρά μέρα παίζει το Mamma Mia. Με εισιτήριο στα 15€ το άτομο κάνουν μια προβολή που σίγουρα δικαιολογεί το τσιμπημένο ποσό. Εντύπωση μου έκανε το πόσο γεμάτος ήταν με τουρίστες. Όλοι τους έπιναν και είχαν απίστευτα καλή διάθεση. Προφανώς ήξεραν πως δεν πήγαν να δουν απλά μια ταινία αλλά ένα ολόκληρο show με χορευτές που συμμετείχαν παράλληλα με την ταινία και σε πολλά χαρακτηριστικά σημεία της. Εννοείται πως στο τέλος ήταν όλοι όρθιοι, χόρευαν και τραγουδούσαν δείχνοντας πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξαν κάποια γυρίσματα της ταινίας στο νησί. Κάτι που φαίνεται άλλωστε και σε πολλά μαγαζιά που χρησιμοποιούν το όνομα, τις αφίσες κι ό,τι έχει σχέση με το Mamma Mia.
Θαλάσσιες εκδρομές: Από το λιμάνι υπάρχουν εκδρομές για όλα τα
γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Ομαδικές με μεγάλα πλοιάρια, καθώς και
περισσότερο ιδιωτικές, με ιστιοπλοϊκά, καταμαράν, μικρά και μεγάλα ταχύπλοα, με
καπετάνιο ή ατομικά. Προορισμοί τα Λαλάρια , το Κάστρο, σημεία που γυρίστηκαν
σκηνές από το Mamma Mia , η Σκόπελος , η Αλόννησος καθώς και ο γύρος του
νησιού.
Φαγητό
Ατελείωτα τα σημεία για καλό φαγητό στο νησί. Για κάθε γούστο και κάθε πορτοφόλι. Αυτονόητο πως αυτά του λιμανιού και της κεντρικής οδού Παπαδιαμάντη είναι τσιμπημένα. Μέσα στα στενά, μπορεί κάποιος να βρει ίσως καλύτερα μαγαζιά, κάποια από τα οποία ανοίγουν νωρίς το απόγευμα κι όχι το μεσημέρι. Η αναφορά για το ωράριο γίνεται το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, που κάθε μέρα κλείνουν πολλά από αυτά. Ενδεικτικά αναφέρω κάποια. Ταβέρνα Καναπίτσα, Ταβέρνα Κάστρο, Καντίνα Ξέρξης , Μπακάλικο , Πιτσαρία La cucina di Maria , Μπάτης , Καλό Πηγάδι , Κόζιακας , Dino's με καλύτερο ίσως την Μαρμίτα.
Τελικά το ερώτημα είναι αν όλα σε αυτό το νησί είναι όμορφα και δεν υπάρχει τίποτα στραβό. Φοβάμαι πως οι πολλές μέρες έδειξαν και τις αδυναμίες του. Πρώτο μελανό σημείο στο νησί η μη χρήση κράνους απ' όλους τους οδηγούς μηχανών. Στις εκατοντάδες που είδα όλες αυτές τις μέρες, ζήτημα να φορούσαν κράνος δέκα οδηγοί. Δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει φόβος, δεν υπάρχει οδηγική παιδεία και κουλτούρα ασφάλειας. Είδα τετρακάβαλο με ζευγάρι και δύο μωρά να κυκλοφορεί άνετα και ωραία. Δεν ήταν το μόνο και το φαινόμενο είναι συνηθισμένο και λυπηρό. Ίσως, γονείς και φορείς με μπροστάρη τον δήμαρχο που έμαθα πως είναι δραστήριος, που έχουν αγωνία για τα παιδιά τους που αύριο θα γίνουν οδηγοί, σε συνεργασία με τους λίγους αστυνομικούς του νησιού, πρέπει να κάνουν συχνές ενημερώσεις στα σχολεία. Ίσως πρέπει να ενταθεί και η αστυνόμευση τους καλοκαιρινους μήνες. Καλός ο τουρισμός αλλά τα ασφαλή κεφάλια καλύτερα.
Δεύτερη αδυναμία είναι η έλλειψη δράσεων, μόλις περάσει το καλοκαίρι, για τους νέους. Δεν μπόρεσα να δω ή να βρω το πως θα περάσει δημιουργικά κάποιος νέος τη μέρα του, όταν το καραβάνι των τουριστών φύγει. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα νησί που έχει ένα οργανωμένο μεγάλο χωριό στην ουσία. Εδώ πρέπει το υπουργείο παιδείας να σκεφτεί λύσεις. Όχι μόνο για τη Σκιάθο αλλά για όλα τα μικρά νησιά. Σίγουρα υπάρχουν αθλητικές δραστηριότητες αλλά δεν ξέρω αν μόνο αυτές φτάνουν. Χρειάζονται διέξοδοι και στήριξη από την πολιτεία. Χρειάζονται ταξίδια εκτός για τους νέους. Οι λίγο μεγαλύτεροι νομίζω θέλουν την ηρεμία τους μετά από ένα καλοκαίρι που όλα λειτουργούν στο κόκκινο. Θέλουν ξεκούραση μέχρι να έρθει η άνοιξη, όπου θα ξεκινήσει πάλι το τρέξιμο. Άλλωστε με όποιον μίλησα αυτές τις μέρες δείχνει πολύ ανακουφισμένος που επιτέλους το νησί αδειάζει.
Τρίτη βασική δυσλειτουργία είναι το ένα δρομολόγιο πλοίου την ημέρα τη χειμερινή περίοδο. Ειδικά η αναχώρηση από το Βόλο στις 8 το πρωί, καθιστά το νησί απροσπέλαστο για χειμερινό προορισμό. Είναι κρίμα κάποιοι το καλοκαίρι να θησαυρίζουν από τα πλοία και το χειμώνα να απέχουν. Κι εδώ χρειάζεται παρέμβαση της πολιτείας. Δεν μπορεί μια ναυτιλιακή εταιρία να έχει το βλέμμα μόνο στις νταλίκες και στο κέρδος που αποκομίζει από αυτές κι όχι στην εξυπηρέτηση των νησιωτών και στις τόσες ανάγκες τους.
Κάπου εδώ θα τελειώσω την διαδικτυακή ξενάγηση. Δώδεκα μέρες μετά το ξεκίνημα της, η Σκιάθος είναι ένα άλλο νησί. Έρημο και απόλυτα ήρεμο. Χάθηκε το πολύβουο πλήθος των πρώτων ημερών. Έκλεισαν σχεδόν όλα τα μαγαζιά. Σταμάτησαν οι πολλές πτήσεις και τα πολλά δρομολόγια των πλοίων. Παρόλα αυτά παραμένει πανέμορφη κι αγαπημένη. Παραμένει πρόταση για όλους για το επόμενο καλοκαίρι. Όσο αργότερα τόσο καλύτερα. Υπέροχοι άνθρωποι σε έναν υπέροχο τόπο.
https://youtu.be/vJKxMjHu4hQ , https://youtu.be/V6xMApQ3G-o
ΥΓ1. Μ' άρεσε που είδα πολλά περίπτερα. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές που τα έχουν κατεδαφίσει στη Σκιάθο υπάρχουν πολλά και δουλεύουν καλά.
ΥΓ2. Μέσα στη χώρα πρέπει να υπάρχουν επτά ΑΤΜ της Πειραιώς χωρίς οι άλλες τράπεζες να υστερούν. Εντυπωσιακό που δείχνει πολλά για την κίνηση στο νησί.
ΥΓ3. Αξιοζήλευτο πόσο έχει αξιοποιηθεί μέρος του γυρίσματος της ταινίας Mamma Mia στο νησί. Σχεδόν 15 χρόνια μετά την πρεμιέρα και φέρνει ακόμα λεφτά με το τσουβάλι. Προσωπικό παράπονο που δεν γίνεται κάτι παρόμοιο στην Καβάλα, με την ταινία Top Kapi που γυρίστηκε εδώ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου