Welcome to my blog

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Ταξίδι στη Νορβηγία μια χώρα απαράμιλλου φυσικού κάλλους

Κατ’ αρχάς : Ένα ταξίδι στη Νορβηγία είναι γοητευτικό και συνάμα ξεχωριστό λόγω του απαράμιλλου φυσικού κάλους που προσφέρει αυτή η χώρα . Τους καλοκαιρινούς μήνες  οι μέρες είναι μεγάλες και οι νύχτες σύντομες, ακόμη και ανύπαρκτες βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, λόγω του ήλιου του μεσονυκτίου. Είναι η τέλεια εποχή για να απολαύσετε την ύπαιθρο της Νορβηγίας με τα φιόρδ και τα κουκλίστικα χωριά. Τα μαγευτικά φιόρδ  κυκλώνουν την ενδοχώρα για  περίπου 200 χιλιόμετρα πλαισιωμένα από πανύψηλα βουνά και  ορμητικούς καταρράκτες . Αν επιλέξετε να πεζοπορήσετε στα φιόρδ θα συναντήστε  καταρράκτες , χιονισμένες κορυφές , αρχαία χωριά , παλιές εκκλησίες και παγετώνες. Τέλος το Όσλο είναι η πιο πολυπολιτισμική πόλη της Νορβηγίας και μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πρωτεύουσες στην Ευρώπη. Είναι ένας ελκυστικός συνδυασμός παλιού και νέου, όπου οι καταπράσινοι δρόμοι και οι πλατείες της παλιάς πόλης έρχονται σε αντίθεση με τις τολμηρές εξελίξεις κορυφαίων αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο. Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας έχει κάτι να προσφέρει όλο το χρόνο. Είτε πρόκειται για χειμερινά σπορ, εκπληκτική φύση , όμορφη ζωή στην πόλη, πολυάριθμες πολιτιστικές απολαύσεις και  όμορφα ταξίδια στο φιόρδ του Όσλο.

Πηγαίνοντας από τη πόλη του Μπέργκεν προς το πανέμορφο και τεράστιο Σόγκνεφιορδ :  μετά τα πρώτα χιλιόμετρα δασών, χειμάρρων και βράχων, αρχινούν οι όχθες ενός από τα παρακλάδια του Όστερφιορδ. Χωριά ξεπροβάλλουν διάσπαρτα και φαίνεται να έχουν μοναδικό λόγο ύπαρξης να θυμίζουν ότι κάπου κοντά υπάρχει μια μεγάλη σύγχρονη πόλη. Μπαίνοντας στην ενδοχώρα το τοπίο αλλάζει, οι κοιλάδες διαδέχονται η μια την άλλη και χωρίς να το καταλάβεις οι δύο πανύψηλες και αιώνια χιονισμένες οροσειρές ενώνονται στη βοή των δεκάδων καταρρακτών. Το Σόγκνεφιορδ εισχωρεί βαθιά στη στεριά για πάνω από 200 χιλιόμετρα και καταλήγει σε τρεις βραχίονες, το Νέρεϋφιορδ, το Άουρλανσφιορδ και το Όρνταλσφιορδ. Από εκεί, με πλοίο συνεχίζεις προς το μικροσκοπικό Φλάμ. Ένα τυπικό νορβηγικό χωριό, διάσημο σε όλο το κόσμο για τη μαγευτική σιδηροδρομική διαδρομή του διαρκείας 20 χλμ. που ξεκινάει από εκεί και κατευθύνεται προς το Όσλο, μέσω Μίρνταλ.

Μια ξεχωριστή διαδρομή με  τρένο από το Flåm στο Myrdal:  Μετά το υπέροχο γεύμα μας αναχωρήσαμε από το Flåm με τρένο για το  Myrdal  , ο λόγος ήταν για να απολαύσουμε την πιο θεαματική σιδηροδρομική διαδρομή της Νορβηγίας μήκους 20 χιλιομέτρων , αφού μόνο οι λάτρεις της περιπέτειας του αλπικού τοπίου και των μεγάλων φαραγγιών κατεβαίνουν μέχρι εδώ  και ανταμείβονται απλόχερα για αυτή τους την επιλογή . Το ταξίδι είναι μαγευτικό μια και ο συρμός  περνά μέσα από τούνελ συνολικά έξη χιλιόμετρων ,  σκαρφαλώνει  μέσα σ’ ένα βαθύ φαράγγι ύψους 866 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας ενώ  διασχίζει χιονισμένα βουνά, ποτάμια και καταρράκτες . 

Το εμβληματικό τελεφερίκ Fløibanen : στη παραθαλάσσια πόλη του Μπέργκεν σας μεταφέρει 1.050 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Fløyen, ένα από τα επτά βουνά που περιβάλλουν την πόλη. Χρειάζονται πέντε έως οκτώ λεπτά για να φτάσετε στην κορυφή και το ίδιο το ταξίδι προσφέρει εκπληκτική θέα στο λιμάνι και την ιστορική αρχιτεκτονική του Μπέργκεν καθώς ανεβαίνετε. Το τελεφερίκ λειτουργεί όλο το χρόνο και παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 11 μ.μ  

Το Lillehammer: είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες , έχει πλούσια ολυμπιακή ιστορία, όμορφο φυσικό περιβάλλον, διασκεδαστικά μουσεία και όμορφα πάρκα . Το Lysgårdsbakkene Ski Jumping Arena είναι το πιο σημαντικό ορόσημο της πόλης. Η πόλη έχει πολλά μουσεία και πολιτιστικά κέντρα, με πρώτο και καλύτερο το Νορβηγικό Ολυμπιακό Μουσείο , ακολουθεί το Μουσείο Τέχνης Lillehammer , και το σπίτι της νομπελίστριας Sigrid Undset (1882–1949), μιας από τις σπουδαίες γυναίκες συγγραφείς της Νορβηγίας. Το σπίτι της βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το κέντρο του Lillehammer.

Η ιστορική ξύλινη εκκλησία Ringebu Stave :  βρίσκεται στο Ringebu στο Gudbrandsdalen, περίπου 60 χλμ βόρεια του Lillehammer και είναι ανοιχτή για το κοινό κατά τη θερινή περίοδο. Αυτή η χαρακτηριστική και πολυφωτογραφημένη εκκλησία είναι μία από τις μόλις 28 που παραμένουν στη Νορβηγία. Κάποτε ήταν κοινά, πάνω από 1000 ήταν διάσπαρτα στην ύπαιθρο, με το μοναδικό στυλ αρχιτεκτονικής και κατασκευής τους, και συμβολίζουν την παλιά Νορβηγία. Ο Χριστιανισμός εισήχθη στη Νορβηγία γύρω στο 1000 μ.χ και στα χρόνια που ακολούθησαν χτίστηκαν περίπου χίλιες εκκλησίες. Η αρχική εκκλησία ανακαινίστηκε τον 17ο αιώνα, όταν προστέθηκε ο χαρακτηριστικός κόκκινος πύργος .

Το  Όσλο είναι η παλαιότερη πόλη στη Σκανδιναβία: δημιουργήθηκε το 1000 μ.χ , βρίσκεται στη κορυφή του φιόρδ Oslofjord και  περιβάλλεται από πράσινες βουνοπλαγιές και αμέτρητες λίμνες. Στις αρχές του 19ου αιώνα το Όσλο έγινε ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός χάρη στην απίστευτη γραφική ακτογραμμή που διαθέτει , τα φιόρδ που σου κόβουν την ανάσα και τους εξαιρετικούς πολιτιστικούς θησαυρούς του . Ανάμεσα σε όλα θα πρέπει να δείτε  το Μουσείο Πλοίων των Βίκινγκ για να δείτε από κοντά το καλύτερα διατηρημένο πλοίο των Βίκινγκ στον κόσμο.

 
















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου