Welcome to my blog

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Σκιάθος: Tο καταπράσινο νησί των Σποράδων

Το καταπράσινο νησί του Παπαδιαμάντη  σίγουρα ο  Θεός  το ευλόγησε με το μαγικό του ραβδάκι , του τα έδωσε όλα απλόχερα , φυσική ομορφιά, ευωδιές, λάμψη  και ρομαντισμό .Πέρα  από την ασύλληπτη  φυσική ομορφιά της η Σκιάθος   έχει να παρουσιάσει στον επισκέπτη  και σημαντικά μνημεία πολιτισμού. Με πρώτο και καλύτερο το Μπούρτζι που σας υποδέχεται στο λιμάνι , ένα μικρό κατάφυτο νησάκι με τα ερείπια ενός βενετσιάνικου φρουρίου χτισμένου τον 13ο αιώνα  από τους αδελφούς Γκίζι. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις  50 βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια που βρίσκονται στην επικράτεια του νησιού , με την Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας του 17ου αιώνα να ξεχωρίζει με την οχυρωματική αρχιτεκτονική της που είναι βασισμένη σε εκείνη των μοναστηριών του Αγίου Όρους.  Απέναντι από το Μπούρτζι δεσπόζει η χώρα της Σκιάθου αμφιθεατρικά  με τον μεγάλο κεντρικό πεζόδρομο της οδού Παπαδιαμάντη να χτυπά η καρδιά της πόλης , εκτός από το σπίτι του «κοσμοκαλόγερου» της ελληνικής πεζογραφίας θα βρείτε  ταβέρνες , παραδοσιακά καφενεία , café και εμπορικά καταστήματα . Είναι όμως και άξιο προσοχής πως η χώρα είναι γνωστή και για την έντονη νυχτερινή ζωή που προσφέρει στην νεολαία.

Το Σπίτι - Μουσείο του  Παπαδιαμάντη :  Αφιερωμένο στον «κοσμοκαλόγερο» της ελληνικής πεζογραφίας , το μουσείο φιλοξενείται στο διώροφο αρχοντικό του 1860 όπου και έζησε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο επισκέπτης ανακαλύπτει μέσα από σπάνια προσωπικά κειμήλια, άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του σπουδαίου Σκιαθίτη συγγραφέα αλλά και της Σκιάθου του 19ου αιώνα. 

Παραλίες  του νησιού :  Ένα τόσο μικρό νησί και να διαθέτει 69 παραλίες είναι σίγουρα ένα αξεπέραστο ρεκόρ , όλες με γαλαζοπράσινα νερά ,  ψιλή άμμο και λευκά βότσαλα. Βέβαια η  παραλία Κουκουναριές είναι το σήμα κατατεθέν της Σκιάθου με το ομώνυμο μοναδικό δάσος να την περιβάλει . Ακολουθεί η Μπανάνα, τα Λαλάρια μια μαγευτική και άγρια παράλια που την προσεγγίζεις μόνο με καραβάκι , η Καναπίτσα και η Μεγάλη Άμμος . Σε αυτές προλάβαμε να πάμε κατά την παραμονή μας στο νησί .

Φαγητό :  Θα βρείτε στη Σκιάθο ταβέρνες και μεζεδοπωλεία με τίμιο και ποιοτικό φαγητό ,θαλασσινές γεύσεις πρωτίστως και δευτερευόντως με κρέας . Το εστιατόριο "Μαρμίτα" ( Ευαγγελιστρίας 30 , τηλ: +302427021701)βρίσκεται στην καρδιά της Σκιάθου θα σας μαγέψει ο υπέροχος κήπος του παλιού αρχοντικού  στο οποίο στεγάζεται . Η παραδοσιακή ελληνική  κουζίνα είναι κυρίαρχη εδώ και θα σας χαρίσει αναμφισβήτητα αξέχαστες γευστικές εμπειρίες , στα συν η ενημερωμένη λίστα κρασιών. Ξεχωρίσαμε το κατσικάκι με μάραθο και άγρια χόρτα , και το κρασάτο χταπόδι με φάβα   *****  Η οικογενειακή ταβέρνα του "Μπάτη" ( τηλ: +302427022288) βρίσκεται στο Παλιό λιμάνι και προσφέρει στο κόσμο μαμαδίστικη ελληνική κουζίνα , ενίοτε και παλιές σκιαθίτικες συνταγές με ντόπια ποιοτικά υλικά  από την ύπαιθρο του νησιού ***** Η ταβέρνα "Ανατολή" (τηλ: 2427021907) είναι μια ταβέρνα-μπιζουδάκι στα Καλύβια της Σκιάθου με εξαιρετική θέα  στο νησί . Η κ Κυριακή στη κουζίνα βγάζει…..παπάδες , νοστιμότατα μαγειρευτά που  σίγουρα θα σας συγκινήσουν , κουνέλι και κόκορα κρασάτο , κατσικάκι από τα Γιούρα της Αλοννήσου και γαρίδες στο κουρκούτι με σουσάμι *****

 






































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου