Welcome to my blog

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Πομπηία : Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Πομπηία βρίσκεται νοτιοανατολικά της Νάπολης κοντά στις νότιες πλαγιές του Βεζούβιου  το ηφαίστειο του οποίου κατέστρεψε την πόλη το 79 μΧ. Αρχικά κατοικήθηκε από τους Έλληνες τον 5ο αιώνα , ενώ ο πληθυσμός της ξεπέρασε τους 20.000 κατοίκους . Ολόκληρη η πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη, με τους κατοίκους της, τα εκλεκτά δημόσια κτίρια , τις ιδιωτικές επαύλεις και τα πολύτιμα έργα τέχνης που τις στόλιζαν, την αγορά, τους ναούς και τα θέατρα θάφτηκαν για πάντα κάτω από αρκετά μέτρα ηφαιστειακής στάχτης, λάβας και ελαφρόπετρας. Η Πομπηία σήμερα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO  είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής τουριστική τοποθεσία στην Ιταλία μετά το Κολοσσαίο στη Ρώμη ενώ δέχεται περίπου 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Τι θα δούμε κατά τη  περιήγηση μας  στη Πομπηία

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ( Forum) :  είναι πιστό αντίγραφο της Αγοράς  των αρχαίων ελληνικών πόλεων , εδώ ελάμβαναν χώρα οι πολιτικές συζητήσεις και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις .

ΟΙ ΕΠΑΥΛΕΙΣ : Αν και δεν είναι όλες οι βίλες της Πομπηίας ταυτόχρονα ανοιχτές, εξερευνώντας τους πέτρινους δρόμους με χάρτη, ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει πολλά άλλα αξιοθέατα από το κύριο τουριστικό μονοπάτι. Πολλές βίλες περιέχουν ακόμα εκπληκτικές τοιχογραφίες που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη .

Η ΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ:  στα ιταλικά Via dell'Abbondanza είναι  η κεντρική οδός που οδηγεί στο αμφιθέατρο, είναι γεμάτη με μια συναρπαστική σειρά ιδιωτικών επαύλεων και καταστημάτων που πουλούσαν από κεραμικά, υφάσματα μέχρι  τρόφιμα και έτοιμο φαγητό .

ΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ :  της Πομπηίας είναι το παλαιότερο ρωμαϊκό αμφιθέατρο που σώζεται και ήταν το σκηνικό για μονομάχους.

Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ : Ο Οίκος ανοχής  (Lupanare) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Πομπηίας. Οι τουρίστες περιμένουν στην ουρά για να περιηγηθούν στο παλιό πορνείο της περιοχής με τα  μικρά δωμάτια που περιέχουν πέτρινα κρεβάτια και τοιχογραφίες που διαφημίζουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Αυτό δεν είναι το μόνο μέρος στην Πομπηία για να δείτε την ερωτική ρωμαϊκή τέχνη.

 


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου