Welcome to my blog

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Θάσος : Η παραλία Φαρί κοντά στη Σκάλα Μαριών

Η παραλία Φαρί απέχει 32 χλμ από την πρωτεύουσα της Θάσου τον Λιμένα και είναι προσβάσιμη μέσω ενός χωματόδρομου που είναι σε κακή κατάσταση . Σας προτείνουμε λοιπόν να αφήσετε το αμάξι σας κοντά στον επαρχιακό δρόμο και αφού περπατήσετε για ένα τέταρτο θα φτάσετε στη παραλία η οποία σημειωτέων δεν είναι οργανωμένη αλλά ερημική και μαγευτική !!!  Το σκηνικό θα σας εντυπωσιάσει σίγουρα , από τη μια οι απόκρημνοι βράχοι του κόλπου και τα καταπράσινα πεύκα που φτάνουν μέχρι την ακρογιαλιά και από την άλλη τα  δροσερά γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά της παραλίας . Η ακτή είναι αμμουδερή έχει μεγάλο μήκος ενώ σε κάποια σημεία  σχηματίζονται βραχάκια για βουτιές και ψαροντούφεκο. Πριν φτάσετε στη παραλία θα περάσετε από το αρχαίο αγγειοπλαστείο του Φαρί( ο χώρος είναι περιφραγμένος) που υπολογίζεται ότι ξεκίνησε τη λειτουργία του από τον 6ο π.χ αιώνα . 

ΕΔΩ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΤΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΑΜΦΟΡΕΙΣ

 Στο Φαρί κατασκευάζονταν οι περίφημοι αμφορείς της Θάσου που μερικούς αιώνες αργότερα χρησίμευαν για την μεταφορά κυρίως κρασιού αλλά και ελαιόλαδου σε όλον τον τότε κόσμο. Στο αρχαίο αγγειοπλαστείο υπήρχε άφθονος κόκκινος πηλός για την παραγωγή κεραμικών προϊόντων αλλά και σκευών καθημερινής χρήσης. Στο σημείο αυτό φτάνει κανείς περπατώντας από την Σκάλα Μαριών αλλά δεν μπορεί να δει τον αρχαίο φούρνο, τις δεξαμενές και τους κάδους του αρχαίου αγγειοπλαστείου γιατί όλα είναι περιφραγμένα με συρματόπλεγμα και καλυμμένα από αγριόχορτα και θάμνους. 


 

* Η Κατερίνα Περιστέρη ως υπεύθυνη αρχαιολόγος πριν από αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στη Θάσο και στη θέση «Φαρί» ανέδειξαν το αρχαϊκό αγγειοπλαστείο που υπήρχε στη περιοχή.


 























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου