Welcome to my blog

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Κάστρο-Λιμεναρίων : Ο αρχαιότερος οικισμός του νησιού

  Στη κορυφή του Υψάριου και σε ύψος 800 μέτρων βρίσκεται χτισμένος ο αρχαιότερος οικισμός του νησιού, το Κάστρο ο οποίος σήμερα δεν έχει μόνιμους κατοίκους και οφείλει το όνομά του στα ερείπια ενός κάστρου που κάποτε υπήρχε εδώ. Άκμασε τα χρόνια που η πειρατεία λυμαινόταν το Αιγαίο πέλαγος ενώ εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά στις αρχές του 20ου αιώνα όταν οι κάτοικοι του κατέβηκαν για να δουλέψουν στα μεταλλεία της γερμανικής εταιρίας Speidel  και δημιούργησαν το χωριό Λιμενάρια . Τα τελευταία χρόνια τα πέτρινα σπίτια επισκευάζονται από τους ιδιοκτήτες τους και χρησιμοποιούνται ως εξοχικά . Στο Κάστρο θα επισκεφτείτε την  ιστορική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου η οποία χτίστηκε το 1804 με σχετική άδεια του Σουλτάνου. Για την κατασκευή της βοήθησε όλο το χωριό και χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το τείχος του Κάστρου. Η εκκλησία λειτουργεί το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα και γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου όπου γίνεται και το πανηγύρι. Μπορείτε να φτάσετε στο Κάστρο από τα Λιμενάρια με αυτοκίνητο (35 λεπτά) ο δρόμος πλέον έχει ασφαλτοστρωθεί  ή  να περπατήσετε (οι πιο τολμηροί) από τον Θεολόγο ή τα Λιμενάρια.

 

 ΜΙΑ  ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ  ΠΛΑΚΑ  ΜΕ  ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Γατελούζοι και οι Γκριμάλντι διοίκησαν το νησί της Θάσου για 100 χρόνια , το 1354 ο τότε Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Παλαιολόγος εκχώρησε τη Θάσο στον Γενουάτη σύμμαχο και γαμπρό του Φραγκίσκο Γατελούζο , επειδή τον βοήθησε να κατανικήσει τους εσωτερικούς του αντιπάλους. Το 1414 ο Μανουήλ Β' Παλαιολόγος με τη σειρά του δώρισε τη Θάσο στη γενοβέζικη οικογένεια του Jacomo Gattilusi που τη διατήρησαν ως τιμάριο τους μέχρι την Τουρκοκρατία. Οι Γατελούζοι το 1434 οχύρωσαν την ακρόπολη χτίζοντας τα τείχη και τους πύργους της . Οι Gatilusi ή Gatilusio (Γατελούζοι στα ελληνικά) παρέμειναν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην εξουσία μέχρι το 1455, οπότε τους διαδέχθηκαν οι Τούρκοι. Τα ίχνη τους όμως συναντώνται και στο νησί της Μυτιλήνης όπου σώζεται σήμερα το ομώνυμο κάστρο των Γατελούζων . Το 1434 κάποιος Humberto Grimaldi που συνεργάστηκε με τον οίκο των Γατελούζων και υπήρξε για χρόνια στρατιωτικός διοικητής του νησιού , οχύρωσε το Κάστρο από τις ορδές των πειρατών . Μάλιστα τα εμβλήματα των Gatilusi και των Grimaldi βρίσκονται εντοιχισμένα στο εξωτερικό τοίχο του Αγίου Αθανασίου στο Κάστρο . Ο Humberto Grimaldi ήταν ο πρόγονος της Δυναστείας των Γκριμάλντι που αναρριχήθηκε αργότερα στα ανώτατα αξιώματα του Πριγκιπάτου του Μονακό και το οποίο διοικούν μέχρι σήμερα , ο Πρίγκιπας Αλβέρτος είναι απόγονος της δυναστείας αυτής . 

Τα αρχαία  πατητήρια  στο Κάστρο : 

  Η αρχαιολογική σκαπάνη πριν από αρκετά χρόνια εντόπισε κατασκευές που σχετίζονται με την  καλλιέργεια και επεξεργασία  της αμπέλου , εντοπίστηκαν  ληνοί (αρχαία πατητήρια) τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας κατά την ελληνιστική περίοδο  για το πάτημα των σταφυλιών . Οι ληνοί βρέθηκαν στην τοποθεσία Κάμπος (Κτσούρ Πευκάρ)  και αναδείχθηκαν από  την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου ,  από εκεί και πέρα εγκαταλείφτηκαν στη τύχη τους , θα χρειαστείτε αρκετό περπάτημα και υπομονή για να τους ανακαλύψετε .

 ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΘΑΣΟ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΑΙΩΝΩΝ !!!

   Σήμερα στη Θάσο δεν παράγεται κρασί μια και δεν υπάρχει καμιά οινοποιία στο νησί , κάποιοι κάτοικοι που διαθέτουν στο σπίτι τους κληματαριά (συνήθως τη ποικιλία τζορτζίνα) παράγουν μικρές ποσότητες τσίπουρου για οικογενειακή κατανάλωση . Κρίμα για το καταπράσινο νησί αφού κατά την αρχαιότητα το κρασί της Θάσου ήταν διάσημο για την ποιότητα και τις αρετές του . Aν ανατρέξουμε στην ελληνιστική και κλασική εποχή (από τον 5ο μέχρι το 2ο αι. π.Χ. περίπου) θα εντοπίσουμε τη χρυσή εποχή του Θάσιου οίνου, μέσα από μαρτυρίες, επιγραφές, και αντικείμενα που βρέθηκαν σε ανασκαφές . Ο Μέλας θασίτικος οίνος όπως ονομαζόταν σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς είχε εξαίσιο άρωμα , ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διόνυσου έλεγε πως έχει άρωμα μήλου και τον θεωρούσε τον καλύτερο μετά τον Αριούσιο οίνο της Χίου.

Φαγητό : Η ονομασία της ταβέρνας δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια είναι , η ταμπέλα στη κεντρική είσοδο γράφει "Traditional  tavern ΓΙΑΝΝΗΣ by Kostas" ( τηλ : 6946026045) , την ονομάζει όμως και "By Costas", ή ταβέρνα το "Κάστρο", ή ταβέρνα "Κώστας".  Τελικά την ταβέρνα την λειτουργεί ο Κώστας Μακέδος με τη γυναίκα του Δήμητρα από το 2002. Η ταβέρνα ανήκε στον πεθερό του Γιάννη που ήταν κρεοπώλης γι αυτό κι ονομαζόταν "Ο Γιάννης" , βρίσκεται δίπλα στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα .Κάτω από την δροσερή σκιά της αιωνόβιας βελανιδιάς ο Κώστας Μακέδος στρώνει 4 με 5 τραπεζάκια για να περιποιηθεί τους επισκέπτες του χωριού προσφέροντας δροσερά αναψυκτικά, κρύες μπύρες και τσιπουράκι με «εξοχικό» μεζέ ……κανένα λουκάνικο, καμιά πανσέτα , ελιές θρούμπες , θασίτικο τυρί από κτηνοτρόφο της περιοχής και ντομάτες από τον μπαχτσέ τους.

  Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο του χωριού θα σας βγάλει στην ομώνυμη  ταβέρνα "Το Κάστρο"  του Ντίνου και της Τζένης (τηλ: 6942635223 & 6945684104) , εδώ τα παιδιά έχουν φτιάξει ένα δροσερό και φιλόξενο χώρο διακοσμημένο με μεράκι και σεβασμό στη φύση και την παράδοση. Η θέα απεριόριστη στο γραφικό πέτρινο χωριό και στον κατάφυτο ορεινό όγκο της Θάσου  ,καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε το απόσταγμα ή την μπύρα σας με το κατάλληλο συνοδευτικό.

Η κουζίνα προσφέρει μαγειρευτά πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και λαχταριστά ψητά που εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα στις σούβλες , κατσικάκι, κοντοσούβλι , γουρουνοπούλα και κοκορέτσι . Βέβαια εκείνο που θα αιχμαλωτίσει τους γευστικού σας κάλυκες  είναι τα αρνίσια  τραγανά παϊδάκια του Ντίνου  που θα τα ξεκοκαλίσετε λαίμαργα σε χρόνο ντε -τε !!! Το επιδόρπιο  με το οποίο θα κλείσετε το γεύμα σας είναι ένα εξαίσιο βουτυράτο τοπικό γιαούρτι με μέλι δικής τους παραγωγής και καρύδια , ένα πιάτο γευστικός δυναμίτης . Τα παιδιά διαθέτουν προς πώληση μέλι και παρθένο ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής.

 































Τα Οικόσημα των Γενοβέζων  που διοίκησαν τη Θάσο βρίσκονται εντοιχισμένα σε τοίχο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου






                                   












          



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου