Welcome to my blog

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Κεφαλογούρνα : Οι καταρράκτες του Θεολόγου

 INFO : Οι ντόπιοι την ονόμασαν Κεφαλογούρνα και είναι ένα όμορφο φυσικό τοπίο που βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του χωριού. Πρόκειται για δυο καταρράκτες που έχουν δημιουργήσει αντίστοιχα δυο φυσικές πισινές μέσα σε μια καταπράσινη και βαθύσκιωτη περιοχή .Τα νερά τους χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους του Θεολόγου στη λειτουργία των νερόμυλων που υπήρχαν στη περιοχή τον 19ο αιώνα . 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ : Φτάνοντας στο Θεολόγο ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο  του χωριού και αφού προσπεράσουμε όλες τις ταβέρνες που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου (η τελευταία είναι η ταβέρνα του Ιατρού) θα συνεχίσουμε για μερικά μέτρα ακόμη και στο δεξί μας χέρι θα δούμε την ξύλινη ταμπέλα που γραφεί προς καταρράκτη . Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού με μια ομάδα εθελοντών βοήθησε στην ανάδειξη αυτού του φυσικού τοπίου , καθαρίζοντας το μονοπάτι που οδηγεί στους καταρράκτες  και τοποθετώντας την κατάλληλη σήμανση μαζί με παγκάκια για την ξεκούραση των επισκεπτών .  

ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ :  Ο  Θεολόγος μαζί με το Καζαβίτι  θεωρώ πως είναι τα ομορφότερα  παραδοσιακά ορεινά χωριά του νησιού , η ιστορία του ξεκινά από τον 12ο αιώνα , σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες που βρέθηκαν . Ο Θεολόγος  υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού τα χρόνια της τούρκικης κατοχής  και κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής  διακυβέρνησης . Ο παραδοσιακός οικισμός είναι ένα χάρμα οφθαλμών για τον επισκέπτη , θα δείτε πλακόστρωτα στενά δρομάκια, το  παλιό πετρόκτιστο γεφύρι , βυζαντινές εκκλησιές  και τα πέτρινα αρχοντικά μακεδονικής αρχιτεκτονικής . Κάθε καλοκαίρι στον Θεολόγο γίνεται η αναπαράσταση του Θασίτικου Γάμου, ένα δρώμενο που προσελκύει κόσμο από όλο το νησί και καταλήγει σε παραδοσιακό τοπικό γλέντι.

 

TIPS : Ο Θεολόγος  απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Λιμένα και 10χλμ από τον Ποτό , οι μόνιμοι κάτοικοι του δεν ξεπερνούν τους 800  {Waterfalls of the Agia Vasiliki stream, also known from locals as «Kefalogourna», Theologos , Thassos }

 














 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου