Welcome to my blog

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Κωνσταντινούπολη –Etiler …..εξαιρετικές γεύσεις στο «Κήπο της Μαρίας» ( Travelling with driver the taste – Istanbul «Maria’nın Bahçesi»



Info : Νομίζω δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις  για τη Μαρία Εκμεκτσίογλου είναι ήδη γνωστή στο πανελλήνιο μέσα από τις  εκπομπές της στην ελληνική τηλεόραση , αλλά και από το εστιατόριο που διατηρεί στη Κωνσταντινούπολη στη συνοικία του Etiler  «Ο κήπος της Μαρίας-Maria’nın Bahçesi» . Βέβαια η δράση της Μαρίας δεν σταματά εδώ, είναι ένα άτομο πολυτάλαντο και πολυάσχολο διδάσκει την «καταγωγή των τροφών» στο Πανεπιστήμιο του Οκάν , ενώ διατηρεί το δικό της μαγειρικό σόου στον τηλεοπτικό σταθμό Turkmax .Την έχουν αποκαλέσει  «σύγχρονη Λωξάνδρα»  και  όχι άδικα , αφού είναι γέννημα θρέμμα της Κωνσταντινούπολης και  αυτή τη στιγμή είναι  η μοναδική γυναίκα  σεφ  και ιδιοκτήτρια εστιατορίου  στην γείτονα χώρα .  Ο  «Κήπος της Μαρίας»  έγινε  πια  το  meeting - point όλων των Ελλήνων που επισκέπτονται τη Πόλη  και έχει καταφέρει επάξια  να αναρριχηθεί στη πρώτη πεντάδα των 10 καλύτερων  εστιατόριων  σύμφωνα με την εφημερίδα   «Χουριέτ» . Πριν από μερικές ημέρες βρεθήκαμε στο εστιατόριο της Μαρίας για να δοκιμάσουμε τις δημιουργίες της , βέβαια η ίδια δεν ήταν εκεί απουσίαζε στη Κω  για την  παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της .Διαλέξαμε να δοκιμάσουμε  σις κεμπάπ με συνοδεία μιας  νοστιμότατης  σος , σαχανάκι  χουνκιάρ μπεγιεντί  με κεφτεδάκια από  πάνω , και ένα πήλινο με  κεμπάπ  λαχανικών  . Όλα τα παραπάνω πιάτα τα συνοδεύσαμε με φρεσκότατες σαλάτες  από τον κήπο της Μαρίας  που βρίσκεται πίσω  από το εστιατόριο και καλλιεργεί  τα περισσότερα  λαχανικά που χρησιμοποιεί στη κουζίνα της . Κορυφαία  επιλογή η σαλάτα του Πασχάλη με ντομάτα, αγγουράκι , σέσκουλο, μαρούλι, ροδάκινο , φέτες πράσινου μήλου   και  ρόγες μοσχάτου σταφυλιού. Για συνοδευτικά επιλέξαμε τα ντολμαδάκια της Μαρίας  γεμάτα μυρωδικά και τη μελιτζάνα με τα λιωμένα τυριά . Για επιδόρπιο επιλέξαμε  ένα άφθαστο   ρεβανί με μαστίχα Χίου και  μυρωδάτη πορτοκαλόπιτα . 

Tips :   «Maria'nin Bahçesi  Akatlar Mah. ZeytinoGlu cad. YeSim sok. No:7 Etiler- Istanbul  Τηλ :  +90 212 352 26 26

Highlights : Είχαν ρωτήσει τη Μαρία Εκμεκτσίογλου σε μια συνέντευξη της  αν ως οικοδέσποινα  θα μπορούσε να στήσει ένα δείπνο με φανταστικούς καλεσμένους, και τι θα τους σέρβιρε , μου άρεσε πολύ η απάντηση που έδωσε την οποία σας παραθέτω . « Θα  τους σέρβιρα χελιδονόψαρο με σος εστραγκόν και σούπα από το κεφάλι του ψαριού στον Άλφρεντ Χίτσκοκ, στον Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ και στον Φρανς Κάφκα. Ειδικά για τον τελευταίο θα ήθελα να του γλυκάνω τη ψυχή  με κάτι τόσο απλό, καθημερινό, μα και υποεκτιμημένο, με ένα πιάτο φαγητό, μπολιασμένο με το πιο σπάνιο και πολύτιμο υλικό, που δεν καλλιεργείται σε κήπους και δεν φυτρώνει σε απόκοσμες βουνοπλαγιές, δεν πουλιέται, ούτε αγοράζεται, αλλά φύεται μόνο στις ψυχές των ανθρώπων: την αγάπη» !!!!!


 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου