Welcome to my blog

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΟΡΟΣ ΣΙΝΑ : Η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης





     ΠρΟσΚύΝηΜα  σΤοΝ  ΙερΟ  ΧώΡο  Του  ΣιΝά


                             ΜέΡοΣ   1ο
 
















INFO :  Η Ιερά Μονή της  Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά όπως αποκαλείται επίσημα), είναι κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά  μέσα σε ένα άνυδρο τοπίο  στην  ομώνυμη χερσόνησο. Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της  UNESCO . Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή  στον κόσμο.  Περπατώντας   στην αυλή της  θα δούμε σε ένα σημείο  την  Φλεγόμενη Βάτο όπου κατά την παράδοση  ο Μωυσής παρέλαβε τις πλάκες  των Δέκα Εντολών από τον Θεό  . Το  Καθολικό  της Μονής, ήταν  αρχικά αφιερωμένο στην Θεοτόκο και στη Μεταμόρφωση.  Όμως  μετά την μετακομιδή του λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού της μονής (9ος αι.), τιμάται και στο όνομα της Αγίας Αικατερίνης, με το οποίο είναι έκτοτε γνωστή. Θα ήθελα  εδώ να σημειώσω πως το  Καθολικό της Μονής  κοσμείται με λαμπρά έργα τέχνης. Το  εκπληκτικό ξυλόγλυπτο χρυσό τέμπλο με τις παλιές βυζαντινές εικόνες του Χριστού, της Παρθένου, της Αγίας Αικατερίνης και του Ευαγγελιστή Ιωάννη.  Πάνω από το Ιερό  Βήμα  εδώ και αιώνες  λάμπει ένα αληθινό αριστούργημα  από την εποχή του   Ιουστινιανού  το εκπληκτικό μωσαϊκό της Μεταμόρφωσης του Χριστού.
 

                           H     ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ 

Η Μονή ιδρύθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄(527 -565 μ.Χ.) στους πρόποδες του όρους Σινά. Ο ναός και οι γύρω απ΄αυτόν εγκαταστάσεις κτίστηκαν από τον αρχιτέκτονα Στέφανο στο χώρο, όπου βρισκόταν το φρέαρ του Ιοθόρ και όπου ο προφήτης Μωϋσής είδε την φλεγόμενη βάτο. Η μεγάλη ακμή της τοποθετείται από την ίδρυσή της μέσα 6ου αι. μέχρι και τα μέσα του 7ου αι. Κατά τον 7ο αι. κατά την εξάπλωση των Αράβων οι Σιναϊτες μοναχοί έλαβαν από τον Μωάμεθ έγγραφη Διαθήκη που κατοχύρωνε την ελευθερία και την απρόσκοπτη λειτουργία της Μονής, που σεβάστηκαν οι μετέπειτα ηγεμόνες. 




                                 ΠΩΣ  ΘΑ  ΠΑΜΕ 

Η πρόσβαση στη Μονή  του Σινά  γίνεται μόνο οδικώς ,  αν βρίσκεστε στο Κάιρο  θα πάρετε το λεωφορείο της εταιρείας East Delta Bus από την πρωτεύουσα και σε  7 ώρες θα φτάσετε στον προορισμό σας . Υπάρχει  βέβαια και το λεωφορείο  των Βεδουίνων  που ξεκινά από την πόλη  Dahab -Νταχάμπ (κάθε Τρίτη και Παρασκευή ) ή την  Nuweiba- Νουβέιμπα (Τετάρτη και Κυριακή ) και σας μεταφέρει  στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης , η  διαδρομή διαρκεί  περίπου 2  ώρες . Το κοντινότερο αεροδρόμιο στη  χερσόνησο του Σινά  είναι το διεθνές αεροδρόμιο του Sharm el-Sheikh ( Σάρμ ελ-Σέιχ)  γνωστό τουριστικό θέρετρο  της Ερυθράς θάλασσας , από εδώ η Μονή απέχει  περίπου  3 ώρες  . Όλες οι παραπάνω πληροφορίες  είναι για τους μεμονωμένους επισκέπτες του Όρους Σίνα ,  μια και οι  περισσότεροι προσκυνητές  επισκέπτονται τη περιοχή  με οργανωμένες εκδρομές .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου