Welcome to my blog

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Στοκχόλμη : Το Δημαρχείο (Στάντσχιουσετ) το κτίριο ορόσημο της πόλης


Info : Το Δημαρχείο της Στοκχόλμης, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης σήμερα και βρίσκεται πάνω στο νησί Kungsholmen . Χτίστηκε το 1923 από τον αρχιτέκτονα Ράνιαρ Έστμπεργκ, με το χαρακτηριστικό κεραμιδί χρώμα του,  και είναι φτιαγμένο από οχτώ εκατομμύρια τούβλα. Βέβαια  και πολλοί  άλλοι καλλιτέχνες  έχουν συμβάλει στην εσωτερική διακόσμηση του. Λειτουργεί ως δημαρχείο, αλλά επίσης εδώ γίνεται και η απονομή των Βραβείων Νόμπελ. Η απονομή των Νόμπελ πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο στην λεγόμενη "Γαλάζια αίθουσα" του κτιρίου, η οποία όμως δεν είναι γαλάζια. Το όνομα της αίθουσας έμεινε έτσι γιατί στα αρχικά σχέδια, η σκέψη ήταν να διακοσμηθεί με γαλάζια τούβλα, κάτι όμως που δεν πραγματοποιήθηκε τελικά.  Στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου, ο οποίος βρίσκεται προς την πλευρά της θάλασσας υπάρχει ένας σχετικά μικρός κήπος που είναι διακοσμημένος με γλυπτά. Η θέα που διαθέτει προς την Στοκχόλμη είναι υπέροχη . Η είσοδος στο  Δημαρχείο γίνεται μόνο με ξενάγηση, η οποία πραγματοποιείται ανά μία ώρα, στα Σουηδικά και στα Αγγλικά, όταν το επισκέφτηκα πριν από  έξη περίπου χρόνια η τιμή της ξενάγησης κόστιζε  60-90  σουηδικές κορώνες.

 Πρόσβαση :  Με το μετρό θα κατεβείτε στη στάση Radhuset  ενώ τα αστικά λεωφορεία  3 και 62  εξυπηρετούν το  Δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Ξενάγηση :  Οι οργανωμένες ξεναγήσεις αρχίζουν από τον Απρίλιο και διαρκούν μέχρι τον Σεπτέμβριο  από τις 10 το πρωί έως τις 4:30 το απόγευμα






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου