Welcome to my blog

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Βουδαπέστη : Περίπατος στις γέφυρες της πόλης !!!!!

Από τις πιο όμορφες και ρομαντικές πρωτεύουσες του κόσμου, η Βουδαπέστη. Μια πόλη, την οποία διχοτομεί ο Δούναβης στη Βούδα, την παλιά μεγαλόπρεπη περιοχή πάνω στο λόφο και την Πέστη, την πιο σύγχρονη και "νυκτερινή" πόλη. Έξι γέφυρες, η μία πιο όμορφη από την άλλη, συνδέουν αυτές τις δύο μεριές της πόλης εδώ και 100(!!!) περίπου χρόνια. Τέσσερις από αυτές, οι παλαιότερες, βρίσκονται στην καρδιά της Βουδαπέστης και ο περίπατος σε αυτές είναι από τις ωραιότερες εμπειρίες που μπορείτε να ζήσετε στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας .

1 Γέφυρα των Αλυσίδων (
Chain Bridge). Είναι η παλαιότερη όλων, καθώς άρχισε να λειτουργεί το 1849 ύστερα από εργασίες δέκα ολόκληρων ετών σε σχέδια του Αγγλου Ουίλιαμ Κλαρκ. Επισήμως λέγεται Szichenyi Chain Βridge, παίρνοντας το όνομα του εμπνευστή της. Κτίστηκε από ιδιωτική εταιρεία, η οποία μάλιστα εισέπραττε διόδια για τη χρήση της μέχρι το 1870. Τότε αγοράστηκε από το κράτος που έκανε ελεύθερη τη διέλευση. Το 1945, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταστράφηκε. Κατασκευάστηκε ξανά και τέσσερα χρόνια μετά επαναλειτούργησε συμπληρώνοντας έναν αιώνα ζωής. Πρόκειται για ένα από τα σύμβολα της Βουδαπέστης, Η γέφυρα έχει μήκος 380 μέτρα. Θα σας οδηγήσει εύκολα στην περιοχή του Κάστρου από την πλευρά της Βούδας. 

2 Γέφυρα της Μαργαρίτας (
Margaret Bridge). Η δεύτερη γέφυρα που φτιάχτηκε για να συνδέει τις δύο πόλεις ολοκληρώθηκε το 1876 (σε σχέδια του Γάλλου Εrnest Gouin). Η έξοδος που οδηγεί στο λιλιπούτειο, καταπράσινο, νησί Μαργαρίτα που λατρεύουν οι ντόπιοι, κατασκευάστηκε 25 χρόνια μετά. Ούτε αυτή γλίτωσε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς τα τμήματα που έμειναν όρθια από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκαν κατά την υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων. Τότε έμειναν μόνο οι πυλώνες. Η γέφυρα, μήκους 607 μέτρων, κατασκευάστηκε ξανά και λειτούργησε το καλοκαίρι του 1948. Αυτήν την περίοδο γίνονται εργασίες βελτίωσης. Τόσο αυτή όσο και εκείνη των Αλυσίδων έχουν εύκολη πρόσβαση στο εντυπωσιακό Κοινοβούλιο.




3 Γέφυρα της Ελευθερίας (Liberty Bridge). Είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που κατασκευάστηκαν το 1896 με αφορμή τον εορτασμό της χιλιετίας από την άφιξη των Ούγγρων στη λεκάνη των Καρπαθίων. Φτιάχτηκε από τους ούγγρους μηχανικούς Janos Feketehazy και Αntal Czekelius και, σύμφωνα με τους ντόπιους, διαθέτει την ωραιότερη διακόσμηση από όλες τις γέφυρες της Βουδαπέστης. Την 1η Μαΐου του 2004, όταν η Ουγγαρία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στρώθηκε με γρασίδι για δύο ημέρες! Εχει και αυτή εντυπωσιακό νυχτερινό φωτισμό, τον οποίο απέκτησε μετά την ανακαίνισή της τον Μάιο του 2009. Το μήκος της είναι 333 μέτρα και μαζί με τη γέφυρα της Ελισάβετ θα σας οδηγήσουν στον περίφημο λόφο Γκέλερτ. 

4 Γέφυρα της Βασίλισσας Ελισάβετ (Σίσσυ) (
Elizabeth Bridge). Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1903, αλλά αυτή που θα αντικρύσετε σήμερα δεν είναι η αυθεντική, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τη θέση της έχει πάρει μία πιο μοντέρνα, κατασκευασμένη από τον μηχανικό Ρal Savoy. Τα εντυπωσιακά νυχτερινά της φώτα είναι δώρο των Γιαπωνέζων από το Νοέμβριο του 2009. Αφορμή ήταν η 140ή επέτειος από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αυστρίας- Ουγγαρίας και της Ιαπωνίας, αλλά και η 50ή επέτειος από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ιαπωνίας. Τα σχέδια ετοιμάστηκαν από το παγκοσμίως διάσημο ιάπωνα μηχανικό Ιsii Μotoko. Το μήκος της γέφυρας είναι 379 μέτρα.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου