Welcome to my blog

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Τα 10 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Άμστερνταμ

Με το γραφικό δίκτυο καναλιών, την πλούσια ιστορία και την έντονη πολιτιστική σκηνή, η πρωτεύουσα της Ολλανδίας είναι μια από τις πιο ζωντανές πόλεις του κόσμου. Υπάρχουν άπειρα πράγματα να κάνετε στο Άμστερνταμ, ανεξαρτήτως καιρού και πολλές από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες βρίσκονται πέρα από τα γνωστά  τουριστικά μονοπάτια του κέντρου της πόλης. Να σημειώσουμε εδώ πως πολλά από τα μουσεία και τα αξιοθέατα του Άμστερνταμ περιλαμβάνονται στην «I amsterdam City Card»  μια εύχρηστη κάρτα επισκεπτών που σας προσφέρει δωρεάν είσοδο στα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης , καθώς και δωρεάν δημόσια συγκοινωνία για τη διάρκεια της διαμονής σας. Ας δούμε λοιπόν τα 10 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Άμστερνταμ.

1 Περπατήστε στη Jordaan :  Αναφέρεται ως η πιο γοητευτική γειτονιά του Άμστερνταμ, η περιπλάνηση σας εδώ είναι σαν να κάνετε ένα βήμα πίσω στο χρόνο. Αρχικά υπήρξε συνοικία της εργατικής τάξης, σήμερα  τα γραφικά κτίρια του Jordaan  έδωσαν τη θέση τους σε γκαλερί τέχνης, καταστήματα με αντίκες, κήπους με γραφικές  αυλές , ατμοσφαιρικά μπαρ και εστιατόρια. Ξεφορτωθείτε τον χάρτη και χαθείτε στα όμορφα στενάκια της συνοικίας .

2  Ώρα για ορθοπεταλιές :  Υπάρχουν πάνω από 800.000 ποδήλατα στο Άμστερνταμ , περισσότερα δηλαδή και από τους κατοίκους . Η ποδηλασία στο Άμστερνταμ είναι ένας τρόπος ζωής, που διευκολύνεται από το ασυναγώνιστο δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών και το επίπεδο ανάγλυφο της πόλης. Το Άμστερνταμ φιγουράρει τακτικά στην κορυφή σε λίστες με τις πιο φιλικές προς το ποδήλατο πόλεις στον κόσμο και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε τα αξιοθέατα της περιοχής από το να κάνετε πεντάλ. Πολλά από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά του Άμστερνταμ μπορείτε να τα ανακαλύψετε από την άνεση της σέλας σας!!! 

3 Πάμε στο Westerpark :   Αυτό το τεράστιο συγκρότημα πρώην βιομηχανικών κτιρίων, που βρίσκεται στο Westerpark, ήταν το δημοτικό εργοστάσιο αερίου της πόλης. Τώρα μετατράπηκε σε ένα πολύχρωμο πολιτιστικό κέντρο το Westergas όπου φιλοξενεί, έναν κινηματογράφο τέχνης , μπαρ, εστιατόρια, café , μια μικροζυθοποιία και άλλες δημιουργικές επιχειρήσεις.

4  Κρουαζιέρα στα κανάλια :  Είναι ένα απίστευτα όμορφο θέαμα, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου, όταν οι γέφυρες και τα κανάλια φωτίζονται και η περιοχή αποκτά μια μαγική αίσθηση. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κρουαζιέρες στα κανάλια που προσφέρονται, από περιηγήσεις στα αξιοθέατα , έως ατμοσφαιρικές νυχτερινές κρουαζιέρες υπό το φως των κεριών με φαγητό και κρασί.

5  Δοκιμάστε μια τοπική μπύρα σε ένα ιστορικό ζυθοποιείο :   Υπάρχουν οκτώ ανεμόμυλοι που έχουν απομείνει στο Άμστερνταμ , σ’ έναν από αυτούς που ονομάζεται De Gooyer στεγάζεται μια βραβευμένη μικροζυθοποιία . Το ζυθοποιείο παράγει μια σειρά από βιολογικές τυποποιημένες και εποχιακές μπίρες που θα βρείτε και σε πολλά μπαρ του Άμστερνταμ.

6  Παρακολουθείστε μια συναυλία σ’ έναν χώρο παγκοσμίου φήμης :   Σε μια ανακαινισμένη εκκλησία στεγάζεται το Paradiso , μια μαγευτική αίθουσα με απίστευτη ακουστική στην οποία φιλοξενήθηκαν κατά το παρελθόν συναυλίες  από εμβληματικά συγκροτήματα της ροκ μουσικής όπως οι Rolling Stones και οι Sex Pistols.

7   Ζήστε σαν Ολλανδοί βασιλείς !!! :    Υπάρχουν πολλά κάστρα, παλάτια και φρούρια στην περιοχή του Άμστερνταμ που σας προσφέρουν ένα «παράθυρο» στο βασιλικό παρελθόν της περιοχής . Το Βασιλικό Παλάτι του Άμστερνταμ είναι το επίσημο παλάτι υποδοχής του βασιλιά Willem-Alexander, όπου φιλοξενούνται και ψυχαγωγούνται παγκόσμιοι ηγέτες και αρχηγοί κρατών, αλλά είναι ανοιχτό και για επισκέψεις το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Μόλις 15 χιλιόμετρα από τη πόλη θα βρείτε και το Muiderslot - ένα κάστρο του 13ου αιώνα που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από ταινία της Disney με τους πέντε πύργους, την τάφρο και την κινητή γέφυρα. Στην Ουτρέχτη αξίζει να επισκεφτείτε  το Κάστρο De Haar του 14ου αιώνα.

8  Το σπίτι της Άννας Φρανκ :  Σκεφτείτε τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά του εβραϊκού λαού στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο σπίτι του Prinsengracht όπου η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της κρύφτηκαν από τους Ναζί για δύο χρόνια αφού διέφυγαν από τους διώκτες τους στη Γερμανία. Σήμερα το σπίτι της Άννας Φρανκ είναι μουσείο και οι χρόνοι αναμονής για να το επισκεφτείτε είναι μεγάλοι , θα ήταν προτιμότερο να κάντε κράτηση on line για να αποφύγετε τις ουρές.

9  Ξυπνήστε και μυρίστε τις τουλίπες :    Μπορεί να φαίνεται κλισέ όσο και τα ξύλινα τσόκαρα, αλλά οι τουλίπες είναι το αδιαμφησβήτητο σύμβολο της ολλανδικής κουλτούρας και ένα ταξίδι στην Ολλανδία δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς να απολαύσεις αυτά τα όμορφα λουλούδια. Εάν επισκεφθείτε το Άμστερνταμ την άνοιξη, κάντε ένα σύντομο ταξίδι 20 λεπτών για να βρεθείτε στα παγκοσμίου φήμης χωράφια με τις τουλίπες (Bollenstreek) που βρίσκονται μεταξύ Χάρλεμ και Λέιντεν.

10   Δοκιμάστε ρέγγα στην υπαίθρια αγορά street food :   Η ακατέργαστη ρέγγα μπορεί να ακούγεται λίγο εκφοβιστικά στους αμύητους, αλλά κάθε επισκέπτης στο Άμστερνταμ πρέπει να της δώσει μια ευκαιρία!!! Αυτή λοιπόν η ολλανδική σπεσιαλιτέ σερβίρετε σε ένα μικρό σάντουιτς με τουρσιά και κρεμμύδια. Η καλύτερη εποχή για να δοκιμάσετε ωμή ρέγγα είναι μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου .































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου