Welcome to my blog

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Ταξίδι στο μεσαιωνικό Ταλίν της Εσθονίας

Κατ’ αρχάς : Η συναρπαστική πρωτεύουσα της Εσθονίας -το Ταλίν- είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης , τα μεσαιωνικά πέτρινα τείχη που την περιβάλλουν , τα καμπαναριά των εκκλησιών , το κάστρο του 10ου αιώνα και τα δαιδαλώδη λιθόστρωτα δρομάκια , σίγουρα θα προκαλέσουν δέος στον κάθε επισκέπτη. Η παλιά πόλη του Ταλίν (μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco) είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κέντρα της Χανσεατικής ένωσης . Η νέα πόλη έχει γυάλινους ουρανοξύστες, φανταχτερά εμπορικά κέντρα, μοντέρνους πύργους , πολυτελή ξενοδοχεία, μεγάλα μουσεία και αυτά τα τεράστια προάστια χτισμένα από την εποχή της σοβιετικής κυριαρχίας. Η νέα πόλη αλλάζει και αναπτύσσεται συνεχώς .

Η πλακόστρωτη πλατεία Δημαρχείου :  διαθέτει φανταστικά παλιά κτίρια και στις τέσσερις πλευρές. Αυτό είναι το τοπικό σημείο συνάντησης και η καρδιά της πόλης. Το καλοκαίρι τα υπαίθρια cafe γεμίζουν από κόσμο και το χειμώνα η Χριστουγεννιάτικη αγορά προσελκύει πλήθος επισκεπτών από τις γειτονικές χώρες.

Ο Μεγαλοπρεπής ναός : Η καταπληκτική, τεράστια Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο καθεδρικός ναός του Αλέξανδρου Νέβσκι αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορόσημα του Ταλίν. Ο καθεδρικός ναός έχει μεγάλη διακόσμηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το εσωτερικό λάμπει με χρυσό και έχει όμορφες εικόνες, παρά το γεγονός ότι οι Εσθονοί σκέφτηκαν να γκρεμίσουν το κτίριο μετά την ανεξαρτησία τους από τη Σοβιετική Ένωση. 

Το Κάστρο Τοόμπεα : βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο στο κέντρο του Ταλίν και χτίστηκε πιθανότατα τον 10ο  ή τον 11ο αιώνα από κατοίκους της αρχαίας Εσθονίας. Αρχικά η οχύρωση του ήταν από ξύλα η οποία είχε δημιουργηθεί τον 9ο  αιώνα. Το 1219 όταν το κάστρο κατελήφθη από Δανούς Σταυροφόρους ξαναχτίστηκε, καταλήγοντας στο εντυπωσιακό πετρόχτιστο οίκημα, μέρος του οποίου παραμένει ανέπαφο μέχρι και σήμερα. Σε διάστημα επτά αιώνων το κάστρο γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε αρκετές φορές.

Η εκκλησία του Αγίου Όλαφ : είναι ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια στο Ταλίν και είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό κτήριο της πόλης. Αυτή η καλοδιατηρημένη εκκλησία χτίστηκε πιθανότατα το 1200 και είναι αξιοσημείωτη λόγω του ψηλού πύργου της εκκλησίας που έχει χτυπηθεί από κεραυνούς πολλές φορές σε όλη την ιστορία της. Η εκκλησία του Αγίου Όλαφ δεν είναι ανοιχτή για επισκέπτες κατά τη διάρκεια του χειμώνα (ανοιχτή από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο) και είναι δωρεάν.

Φαγητό :  Η κουζίνα της Εσθονίας έχει ως βάση το κρέας τις πατάτες και τα ψάρια , εμφανείς βέβαια είναι και οι γαστριμαργικές επιρροές των γειτονικών χωρών όπως η Σουηδία και η Ρωσία (ας μη ξεχνάμε πως η Εσθονία ήταν μέρος της αχανούς τότε Σοβιετικής Ένωσης ) . Τα περισσότερα πιάτα της Εσθονικής κουζίνας βασίζονται στο χοιρινό κρέας , τα λουκάνικα , το κοτόπουλο, το σολομό και το κυνήγι .Βέβαια όλα τα παραπάνω τα συνδυάζουν με λάχανο τουρσί (σάουερκραουζ) , πατάτες και μαγειρεμένα μούρα (!!!!) . Περπατώντας στη κεντρική πλατεία του Ταλίν θα συναντήσετε ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια της πόλης την «Olde Hansa» που στεγάζεται σε ένα τριώροφο μεσαιωνικό κτίριο . Οι σερβιτόρες , ντυμένες με ρούχα εποχής και ευγενέστατες, εξυπηρετούν τον κόσμο όσο πιο γρήγορα μπορούν , αν υπάρξει συνωστισμός στο εστιατόριο , κατά την διάρκεια της αναμονής σας προσφέρουν ένα νόμισμα-μενταγιόν για "καλή τύχη" και καβουρδισμένα αμύγδαλα με κανέλα και ζάχαρη. Το φαγητό είναι νοστιμότατο και οι μερίδες πολύ καλές.

 
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου