Welcome to my blog

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Το φιλόξενο Philema της Λήμνου (* του Ηλία Μαμαλάκη)

Νωρίς το μεσημέρι αρίβαρα (έφθασα)  στην Λήμνο ,  το νησί του Ηφαίστου , πλούσιο σε γεωργική παραγωγή  σαν μικρή ήπειρος , με στάρια (μαυραγάνι) με κριθάρια αμπέλια (μοσχάτο Λήμνου) τυριά (καλαθάκι Λήμνου) και εσχάτως και ελαιόλαδο. Το limnos Philema που μ’ έχει καλέσει μου κάνε το τραπέζι σε σπίτι και όχι εστιατόριο . Στο φιλόξενο δροσερό και αριστοκρατικό σπίτι της κυρίας Βαρβάρας Βλαχοπούλου , με τριών ειδών πίτες , τυρόπιτα με φρέσκο τυρί , κολοκυθόπιτα με πράσινο κολοκύθι και άλλη μια με κόκκινη κολοκύθα. Μαζί φασολάκια κοκκινιστά , μελιτζανοσαλάτα και ψητά λαχανικά, ψωμί από ντόπιο στάρι . Όμως το σπουδαίο δεν ήταν μόνο το φαγητό αλλά όλα αυτά που ξεδιπλώθηκαν από τις μνήμες των κυριών Βαρβάρας Βλαχοπούλου και Ρένας Πασχαλίδου . Η κυρία Ρένα μαζί με τον σύζυγο της παράγουν και το βραβευμένο ελαιόλαδο «ΟΛΟΝ» . Η κυρία Βαρβάρα μέσα σε λίγη ώρα μας ταξίδεψε στο παρελθόν της Λήμνου και ειλικρινά γοητεύτηκα από τις γνώσεις , το μαγειρικό ταλέντο, την συγγραφική πένα αφού είναι συγγραφέας με πολλά βιβλία στο ενεργητικό της , την ποικίλη προσωπική της ιστορία. Και μελίρρυτη.

 

          Κείμενο-φωτογραφίες : Ηλίας Μαμαλάκης

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου