Welcome to my blog

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Μύρινα : Η ιστορική και όμορφη πρωτεύουσα της Λήμνου

Κατ’ Αρχάς :  Η Λήμνος  το νησί του Ηφαίστου  είναι το όγδοο μεγαλύτερο ελληνικό νησί , παίρνοντας το πλοίο της γραμμής από την Καβάλα σε τέσσερις ώρες βρίσκεστε στη Μύρινα . Η Λήμνος υπήρξε ο σιτοβολώνας της  αρχαίας Ελλάδας και των  βυζαντινών  χρόνων.  Η εξαίσια ομορφιά του νησιού το ιδιαίτερο μορφολογικά τοπίο, οι πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες , τα νεοκλασικά αρχοντικά , τα ιστορικά μνημεία και η γαστρονομία συνθέτουν τη γοητεία της Μύρινας  και την κάνουν έναν περιζήτητο ταξιδιωτικό προορισμό. Η πρωτεύουσα του νησιού άκμασε από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Τότε που οι οικογένειες των Τούρκων ζούσαν κοντά και μέσα στο Κάστρο - εξ ου και η ονομασία «Τουρκικός Γιαλός» . Η άλλη πλευρά του Κάστρου, όπου  εγκαταστάθηκαν  οι Έλληνες, ονομάστηκε «Ρωμαίικος Γιαλός». 

Το Κάστρο : Πάνω από τη πρωτεύουσα δεσπόζει το Κάστρο. Είναι χτισμένο σε μια απότομη βραχώδη χερσόνησο, που συνδέεται με την ξηρά. Το κάστρο πήρε τη σημερινή του μορφή το 1207 όταν ο Μέγας Δούκας της Λήμνου οχύρωσε την πρωτεύουσα . Ανεβαίνοντας στο Κάστρο ο επισκέπτης εκτός από τα ερείπια του παλιού οχυρού, μπορεί να  δει και τους σημερινούς «κατοίκους» του. Πρόκειται για τα ελάφια της Ρόδου, δύο από τα οποία μεταφέρθηκαν εκεί τη δεκαετία του 1970 και πολλαπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται πως σήμερα μέσα στο Κάστρο ζουν περίπου 70 ελάφια.

Ο γευστικός πλούτος του νησιού :  Οι παραγωγοί και οι εστιάτορες συνεργάστηκαν αρμονικά όλα αυτά τα χρόνια για να αναδείξουν τον γαστρονομικό πλούτο της Λήμνου, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνουν στη Μύρινα όπως το Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Οίνου και το Lemnos Philema. Πιστοποιήθηκαν, συσκευάστηκαν σωστά τα προϊόντα του νησιού και άρχισαν να διανέμονται σε καταστήματα delicatessen σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Δημοφιλέστερα όλων αναδείχθηκαν τα τυριά, το καλαθάκι και το μελίχλωρο, ακολουθεί το Λημνιό η αρχαιότερη ποικιλία αμπέλου , το μέλι , τα αλίπαστα που παράγονται στον Μούδρο , τα όσπρια και ειδικά ο αφκός η τοπική φάβα .   

Ο ιδανικός τρόπος για να τα απολαύσετε , είναι στα εστιατόρια του νησιού που προσφέρουν στο μενού τους την εμπειρία της τοπικής κουζίνας. Λημνιακές σπεσιαλιτέ που σίγουρα θα κερδίσουν τη προσοχή σας , φλωμάρια (τοπικά ζυμαρικά) με κοκκινιστό κόκορα, αγριοκούνελο στιφάδο , αφτούδια (σπιτικά ζυμαρικά) με τριμμένο καλαθάκι Λήμνου και πετιμέζι , μελίχλωρο τηγανητό και ασπρομύτικα φασόλια. Σας προτείνουμε να συνοδεύσετε τα πιάτα σας με τοπικό κρασί Λημνιό , τσίπουρο «Εξάστερο» και ούζο καζανιασμένο του Κοντιά . Θα ολοκληρώσετε το γεύμα σας με τους παραδοσιακούς σαμσάδες ,φέρνουν στη γεύση το μπακλαβά και φτιάχνονται με στρώσεις φύλλου και καρυκευμένους ξηρούς καρπούς, που ψήνονται και περιχύνονται με σιρόπι ζάχαρης, μέλι ή πετιμέζι . 

Που να φάτε : Στο Ανδρώνι της  Μύρινας και στο εστιατόριο «Ριζά» θα βρείτε ευρηματική ελληνική κουζίνα. Τα πιάτα που ετοιμάζουν ο Λουκάς Μάιλερ και ο Άκης Μπλετσογιάννης είναι λιτά σε παρουσίαση , έχουν απόλυτη γευστική σαφήνεια , είναι ελαφριά και υγιεινά .Σημειωτέων πως το ψωμί φτιάχνεται στο φούρνο του εστιατορίου , πατατόψωμο , πολυσπόρο και σταρένιο ολικής , προσωπικά αγάπησα τρελά το πατατόψωμο για την βελούδινη ζύμη του και την αληθινή νοστιμιά του . Ιωάννη Ξυράδη , Aνδρώνι - Μύρινας , τηλ: 2254 029519, και μια φιλική συμβουλή δεν θα πάτε στο  εστιατόριο χωρίς να έχετε κάνει προηγουμένως κράτηση **** Ο «Γλάρος» είναι μια απλή και τίμια  ψαροταβέρνα στο παλιό  λιμάνι της Μύρινας , γνωστός και ως Τούρκικος Γιαλός. Είχα  ξαναέρθει πριν από 25 χρόνια κάποιες αλκυονίδες μέρες του Γενάρη και πέρασα αξέχαστα , το μαγαζί ήταν γεμάτο από ντόπιους ψαράδες οι οποίοι αφού ξεπουλήσαν την πραμάτεια τους  απολάμβαναν το ούζο τους . Ο «Γλάρος» παιδιά είναι βεράντα πάνω στη θάλασσα , με το γραφικό λιμανάκι γεμάτο βαρκούλες  και  απεριόριστη θέα στο Κάστρο και στη πόλη της Μύρινας . Εδώ θα βρείτε έντιμη ελληνική κουζίνα με θαλασσινές γεύσεις και μια μικρή ποικιλία ορεκτικών . Ψαροταβέρνα «Γλάρος» στο παλιό λιμάνι, τηλ : 22540/22220 , για ένα γεύμα δυο ατόμων με κυρίως πιάτο θαλασσινών , δυο ορεκτικά , μια σαλάτα και ένα πενηνταράκι τσίπουρο θα πληρώσετε 45 ευρώ ****  Στην κεντρική αγορά της Μύρινας  και στο ζυθεστιατόριο «Πλάτανος»  θα γευτείτε τα νοστιμότερα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας , μουσακά , αρνάκι, γιουβέτσι, κεφτεδάκια, φλωμάρια , κότσι, μπριάμ, ντολμαδάκια και πίτες ****  

 

 






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου