Welcome to my blog

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Η Σινώπη (Sinop) * του Γιώργου Χαρπαντίδη

Η Σινώπη  είναι το πρώτο ασφαλές  λιμάνι των Νοτίων ακτών του Ευξείνου Πόντου και είναι η πρώτη Ελληνική αποικία του Πόντου η οποία ιδρύθηκε από τους Μιλησίους  στις αρχές του 8ου αιώνα  και την μνημονεύει ο αρχαίος Γεωγράφος Στράβων στα Γεωγραφικά…. ’’Εκτισαν  μεν ουν αυτήν Μιλήσιοι .’Ιδρυται  γαρ επί  αυχένι  χερσονήσου τινός, εκατέρωθεν δε του ισθμού λιμένες και ναύσταθμοι και πηλαμύδια θαυμαστά ‘’. Ο πυρήνας της πόλης περικλειόταν  από  το  αρχαίο τείχος και πριν την ανταλλαγή  οι περίπου  5.000 από τους 15.000 κατοίκους της Σινώπης, ήταν Έλληνες και κατοικούσαν έξω από το κάστρο, προς το λιμάνι. Στους ντόπιους που υπερηφανεύονταν  πως κατάγονταν από τους Αργοναύτες, προστέθηκαν μετανάστες από την κυρίως Ελλάδα . Στα τέλη του 19ου αιώνα πολλοί μετανάστευσαν, για να εργαστούν στη Ρωσία. Η Σινώπη κατά την μυθολογία οφείλει το όνομά της  σε μία από τις βασίλισσες των Αμαζόνων  ή στη νύφη Σινώπη κόρη του ποταμού Αισώπου  την οποία ο Απόλλωνας απήγαγε και την έκρυψε στην περιοχή. Απο άλλες αρχαίες πηγές η πόλη ιδρύθηκε από τον Θεσσαλό Αυτόλυκο, σύντροφο του Ηρακλή κατά την Αργοναυτική εκστρατεία. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο ο Αυτόλυκος επιστρέφοντας με το πλοίο του από την εκστρατεία με τον Ηρακλή εναντίον των Αμαζόνων στην περιοχή Θερμόδωντα ,ναυάγησε στα βράχια της Συριάδος Άκρας, βάδισε εναντίον της Σινώπης και την κατέλαβε από τους Ασσύριους.  

Η πόλη αναπτύχθηκε  γρήγορα  οικονομικά  γιατί  η περιοχή ήταν πλούσια (….άνωθεν μέντοι και υπέρ της πόλεως εύγαιόν  εστι  το έδαφος  και αγροκηπίοις  κεκόσμηται  πυκνοίς, πολύ δε μάλλον τα προάστεια….Στράβων Γεωγραφικά) και  την  οδήγησε  στην κατάληψη  νέων  εδαφών και να ιδρύσει δικές της αποικίες  που αργότερα εξελίχθηκαν  σε σπουδαία  πολιτιστικά  κέντρα  όπως : Τα Κωτύωρα (ORDU),την Κερασούντα (GIRESUN),την Αμισό-Σαμψούντα (SAMSUN) ,την Οινόη (UNYE) και την Τραπεζούντα (TRABZON),οι οποίες πλήρωναν φόρο στη μητρόπολή τους. Με την εμφάνιση του Χριστιανισμού η Σινώπη ήταν από τα πρώτα κέντρα και κήρυξε εδώ το Ευαγγέλιο  ο Απόστολος Ανδρέας. Ονομαστά είναι τα κάστανα της Σινώπης τα οποία αναφέρονται ως ‘’Σινωπικά κάρυα’’. Η Σινώπη είναι η πατρίδα του κορυφαίου των κυνικών φιλοσόφων  Διογένη  γνωστός  ως Διογένης ο Κυνικός ή Διογένης ο Σινωπεύς, γεν. στην Σινώπη περίπου το 412π.χ και πέθανε το 323 π.χ στην Κόρινθο , οι οποίοι πολέμησαν την ηδονή  και κήρυξαν την ολιγάρκεια. Το άγαλμά του δεσπόζει  σήμερα στην είσοδο της πόλης της Σινώπης.

Σήμερα η πόλη  είναι σημαντικό εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο και ο επισκέπτης μπορεί  να θαυμάσει  μνημεία ανάμεσα στα τείχη και την θάλασσα, μέρος των τειχών της πόλης, πύργους ,το Ελληνικό Αρρεναγωγείο και το Παρθεναγωγείο τα οποία λειτουργούν και σήμερα σαν σχολεία, τμήματα του  Ναού της Θεοτόκου ή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ,που σήμερα ονομάζεται Balatlar Kilisesi (εκκλησία του παλατιού), το αρχαιολογικό και Εθνογραφικό Μουσείο της πόλης. Κατά την επίσκεψη σας στη Σινώπη συνιστάται να απολαύσετε σε κάποια από τις γραφικές ψαροταβέρνες  δίπλα στην θάλασσα ,τις διατροφικές συνήθειες και την κουζίνα του πόντου, με γευστικά καλκάνια, μπαρμπούνια, παλαμίδες, σαυρίδια ,χαψία (γαύρος) και γενικά την Ανατολίτικη κουζίνα και τα παραδοσιακά γλυκά.

Οι  περισσότεροι  πρόσφυγες  κάτοικοι  της Σινώπης εγκαταστάθηκαν το 1922 στον Ν. Πρέβεζας και ίδρυσαν το χωριό Νέα Σινώπη. Το όνομα έδωσε ο πρώτος πρόσφυγας Χατζηβασίλης.  Η Ν. Σινώπη μαζί με την Νέα  Σαμψούντα και τον Αρχάγγελο  αποτελούν  τα τρία Ποντιακά χωριά του Δήμου Ζαλλόγου στην Πρέβεζα.

Απόσταση : Η Σινώπη απέχει 434 χιλ. από την Άγκυρα, 700 χιλ. από την Κωνσταντινούπολη και 1.135 χιλ. από την πόλη της Καβάλας (13 ώρες περίπου)

 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου