Welcome to my blog

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Βαρσοβία : Μια πρωτεύουσα με προσωπικότητα

Info: Το πρώτο που εντυπωσιάζει όσους επισκέπτονται την πρωτεύουσα της Πολωνίας, είναι τα όμορφα πάρκα οι κήποι της  και τα τεράστια οικοδομήματα  απομεινάρια του κομμουνιστικού καθεστώτος . Σχετικά με την ίδρυση και το όνομα της Βαρσοβίας ένας μύθος αναφέρει πως έχει να κάνει με την πράξη του έρωτα δύο παιδιών, του Bάρς και της Σάβα, που ξεπήδησαν μέσα από τα παγωμένα νερά του Bιστούλα για να ενωθούν σε μια θερμή δημιουργία , τη Βαρσοβία. Τον 13ο αιώνα η πόλη γνωρίζει τη μεγαλύτερή της αίγλη, που οφείλεται κατά πολύ μεγάλο μέρος στην προνομιακή της γεωγραφική θέση. Tα επόμενα χρόνια θα είναι, όμως είναι ''πέτρινα''. Οι πάμπολλες εισβολές και κατοχές ήταν σε ημερήσιο πρόγραμμα, με πιο σκληρή περίοδο εκείνη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όπου η χώρα πλήρωσε βαρύ τίμημα  σε ανθρώπινες απώλειες .  
 
 Διαδρομές: Η πόλη αναπτύσσεται στις δυο όχθες του Βιστούλα , όλα τα σημαντικά αξιοθέατα είναι συγκεντρωμένα στην ανατολική όχθη. Στην απέναντι πλευρά βρίσκονται οι σύγχρονες γειτονιές με τα μοντέρνα κτίρια σοσιαλιστικής αισθητικής . Περπάτησα πολύ στη Βαρσοβία και μου άρεσε , ξεκίνησα τη περιπλάνηση  μου  από το βασιλικό κάστρο και τη μεγάλη πλατεία με το άγαλμα του βασιλιά Σίγκισμουντ που οριοθετεί την παλιά πόλη . Επέλεξα να επισκεφτώ στη παλιά πόλη το σπίτι (μουσείο) της  Μαρία Kιουρί , που κατόπιν σκληρών και επιβλαβών πειραμάτων ανακάλυψε το ράδιο και το πολώνιο και η οποία έγινε η μόνη γυναίκα στην Ιστορία που της απονεμήθηκαν δύο Νόμπελ Επιστήμης, Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911!!  
 
Ένα από τα πιο  επιβλητικά  και  πλέον αμφιλεγόμενα αξιοθέατα της Βαρσοβίας είναι  το «δόντι του Στάλιν» (έτσι τα είχαν ονομάσει οι Σοβιετικοί)  και αναφέρομαι στο κιτς « Palace of Culture and Science» ένα τεράστιο κτίσμα στο κέντρο της νέας πόλης, δώρο του Στάλιν στον πολωνικό λαό το 1951, που προκαλεί μέχρι σήμερα απέχθεια στους Πολωνούς . Έχει μεγάλο  ενδιαφέρον να επισκεφτείτε το Μουσείο Σοπέν (όπου θα δείτε το πιάνο στο οποίο έπαιζε τις συνθέσεις του ο μεγάλος Πολωνός μουσουργός , τις παρτιτούρες και πολλά προσωπικά του αντικείμενα ) αλλά και το Ιστορικό Μουσείο. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω πως η  παλιά πόλη της Βαρσοβίας καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους ναζί, ξαναχτίστηκε όμως και αναστηλώθηκε με πολύ κόπο. Συμπεριλαμβάνεται πλέον στην Λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco .
 
Food: Η εξερεύνηση της πολωνικής κουζίνας κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι σούπες (με κορυφαία την γκούλας )ενώ η πιο γνωστή σπεσιαλιτέ θεωρείτε το “bigos” ψιλοκομμένο κρέας μαγειρεμένο με ξινό λάχανο που σερβίρεται μέσα σε ένα καρβέλι χωριάτικο ψωμί. Η τοπική σοκολατοβιομηχανία Wedel διαθέτει εξαιρετικής ποιότητος σοκολάτες σε παλιομοδίτικα όμως μεταλλικά κουτιά (!!!!)
 

Εικόνες της πόλης μέσα από μια ταινία : Πριν βρεθώ  στην πρωτεύουσα της Πολωνίας  και για να «εγκλιματιστώ» στις μνήμες και την ιστορία αυτής της πόλης έκατσα και παρακολούθησα  την εξαιρετική ταινία του Ρομάν Πολάνσκι «Ο Πιανίστας» όπου μέσα από το φακό του σκηνοθέτη «παρελαύνει» η ιστορία της Βαρσοβίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο . Αξίζει να αναφερθούμε στο στόρι της ταινίας γιατί παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον . Τον  Σεπτέμβριο  του 1939, ο Βλάντισλαβ Σπίλμαν, νεαρός τότε πιανίστας στη Βαρσοβία, έπαιζε το «Νυκτερινό» του Σοπέν σε ντο δίεση ελάσσονα ζωντανά στο ραδιόφωνο. Ήταν οι τελευταίες νότες που αναμεταδόθηκαν στη Βαρσοβία. Λίγο αργότερα μια γερμανική βόμβα κατέστρεψε τους πομπούς του πολωνικού ραδιοφώνου και βύθισε τη Βαρσοβία στον τρόμο των γκέτο και της καταστροφής. Μέσα σ' αυτό τον κυκεώνα ο Σπίλμαν έχασε τους περισσότερους φίλους του και όλη του την οικογένεια.

Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός ανθρώπου, ενός μουσικού που αντιστάθηκε στο θάνατο αλλά και το ημερολόγιο ενός γερμανού αξιωματικού που διέσωσε την ανθρωπιά του μέσα στην κτηνωδία. Η ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του 2002. Ο πολωνός σκηνοθέτης είχε διαφύγει και αυτός από το γκέτο της Κρακοβίας, ενώ η μητέρα του πέθανε στο θάλαμο αερίων του Άουσβιτς . 
 
                  
 


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου