Welcome to my blog

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Η Νορβηγία με λίγα λόγια – Ημερήσια εκδρομή στα εκπληκτικά φιόρδ (Norway In A Nutshell – A One Day Tour Of Norway’s Fjords )

Info :  Έφτασα  στο Μπέργκεν  αεροπορικώς  από το Όσλο για ένα και μόνο λόγο για να επισκεφτώ  τα  εκπληκτικής ομορφιάς  φιόρδ της Νορβηγίας. Την επόμενη μέρα  επισκέφτηκα  το περίπτερο του Εθνικού Οργανισμού της Νορβηγίας  και αγόρασα  το ημερήσιο  πακέτο ξενάγησης   «Norway in a Nutshell» που ήταν αρκετά τσουχτερό αφού  η τιμή του ξεπερνούσε τα 130 ευρώ το άτομο . Η εκδρομή βέβαια ήταν πολύ οργανωμένη   και περιελάμβανε μετακινήσεις με όλα τα μέσα  μαζικής μεταφοράς (τρένο, λεωφορείο και πλοίο) για να θαυμάσει ο επισκέπτης  την ασύλληπτη ομορφιά  των  φιόρδ  και  όλα τα θεαματικά ορεινά τοπία της Νορβηγίας . Αξίζει να σας περιγράψω  το πρόγραμμα  της ημερησίας  αυτής εκδρομής στα  μαγευτικά φιόρδ . 

Με τρένο από  το Μπέργκεν  στο Voss:
Ξεκινήσαμε   το πρωί  από το σιδηροδρομικό σταθμό του Μπέργκεν  και  φτάσαμε ύστερα από μια ώρα  στο χωριό   Voss, αξίζει να καθίσετε  στην αριστερή πλευρά της αμαξοστοιχίας   για να  απολαύσετε τις πρώτες εντυπωσιακές  εικόνες  από τα φιόρδ του Bergen.



Λεωφορείο από το Voss για το λιμάνι του  Gudvangen:

Από το  Voss  επιβιβαζόμαστε σε  λεωφορείο για  μας μεταφέρει   στην ενδοχώρα  της Νορβηγίας  όπου η θέα σου κόβει την ανάσα  περνάμε μέσα από καταπράσινες κοιλάδες , χιονισμένες βουνοκορφές ,  δίπλα από λίμνες και καταρράκτες  για να φτάσουμε στο λιμάνι του Gudvangen από όπου θα πάρουμε το πλοίο για την κρουαζιέρα στα  φιόρδ 


 




Με πλοίο από το Gudvangen για τη κρουαζιέρα στα φιόρδ  και  αποβίβαση στο   Flåm :

Και αρχίζει  το ταξίδι στη μαγεία των φιόρδ που δημιουργήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια μετά το λιώσιμο των πάγων  που ακολούθησε την εποχή των παγετώνων  όπου το νερό της θάλασσας πλημμύρισε  τις κοιλάδες της Νορβηγικής ενδοχώρας .Όλοι οι επιβάτες του πλοίου έχουν βγει στο κατάστρωμα  για να θαυμάσουν αυτό το υπέροχο φυσικό κάλλος και να βγάλουν τις καθιερωμένες φωτογραφίες  , είναι  αρχές Σεπτεμβρίου και το κρύο εδώ στη Νορβηγία είναι κάτι παραπάνω από αισθητό , η θερμοκρασία έχει πέσει  κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.   Η κρουαζιέρα ολοκληρώνεται με το που πλησιάζουμε στο  γραφικότατο και παραθαλάσσιο χωριό του Flam. 

 








Με τρένο από το Flåm στο Myrdal:
 
Από το   Flåm    παίρνουμε το τρένο  για το  Myrdal  ,  είναι η πιο θεαματική σιδηροδρομική διαδρομή της Νορβηγίας μήκους 20 χιλιομέτρων και μόνο οι λάτρεις της περιπέτειας του αλπικού τοπίου και των μεγάλων φαραγγιών κατεβαίνουν εδώ , και ανταμείβονται απλόχερα για αυτή τους την επιλογή . Το ταξίδι από το  Flam  στο  Myrdal  είναι μοναδικό μια και ο συρμός  περνά μέσα από τούνελ συνολικά έξη χιλιόμετρων ,  σκαρφαλώνει  μέσα σε ένα βαθύ φαράγγι  ύψους 866 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας ενώ  διασχίζει χιονισμένα βουνά,  ποτάμια  και  καταρράκτες  .  





  







Στάση για να θαυμάσουμε τον μεγαλύτερο καταρράκτη των φιόρδ :
Λίγο πριν φτάσουμε στο Myrdal τo τρένο σταματάει στο σταθμό Nali , και οι επιβάτες καλούνται να αποβιβαστούν για μερικά λεπτά και να θαυμάσουν έναν εντυπωσιακό καταρράκτη του ποταμού Flam που πέφτει με δύναμη από ύψος εβδομήντα και πλέον μέτρων σε ένα αχανές φαράγγι όπου πραγματικά η θέα σου κόβει …..την ανάσα.






Με τρένο
από το Myrdal στο  Μπέργκεν :

 
Επιστροφή στο Μπέργκεν   ύστερα από μια γεμάτη μέρα από  τοπία απαράμιλλου φυσικού κάλλους , από τις καλύτερες εκδρομές  του ταξιδιωτικού  μου βίου !!!

                                                               Stathis  Harpas 
 
 
 

                              

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου