Welcome to my blog

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ : Ο Πύργος του Γαλατά ( Galata Tower )










Info : Ο μεσαιωνικός  πύργος του Γαλατά  έχει ύψος  67 μέτρα  και κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από τους Γενουάτες της Κωνσταντινούπολης . Ο κυλινδρικός αυτός κωνικός πύργος είναι από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα καθώς ξεχωρίζει στον ουρανό της πόλης βόρεια του Κεράτιου κόλπου. Στην κορυφή του υπάρχει ένα restaurant και καφετερία ( που είναι όμως πολύ ακριβά αφού   πληρώνεις  «καραβίσια»  μια μπύρα Efes Pilsen ή ένα  Yeni Raki που θα πιείς ) , ενώ η πανοραμική θέα της παλιάς Κωνσταντινούπολης είναι φανταστική. Η γέφυρα και ο πύργος του Γαλατά παίρνουν το όνομα τους από την ομώνυμη περιοχή του Γαλατά, που στο παρελθόν ονομάζονταν από τους Έλληνες  «Πέρα». Από το Ταξίμ  μπορείτε να φτάσετε  στο πύργο  του Γαλατά  αν πάρετε το παραδοσιακό τραμ που γράφει επάνω  TAKSIM-TUNEL  και αφού κατεβείτε στο τέρμα  θα περπατήσετε πέντε λεπτά  για να φτάσετε μέχρι  τον Πύργο .
                                                                                
                                     H  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ  

Οι Γενουάτες ίδρυσαν την παροικία τους στο Γαλατά μετά το 1273 και διατήρησαν τον έλεγχό τους στην περιοχή μέχρι το 1682. Δεσμεύονταν πάντως από μια αυστηρή απαγόρευση για την κατασκευή πύργων και οχυρώσεων. Ωστόσο, παρά την αρνητική αντίδραση των Βυζαντινών, κατάφεραν να οχυρώσουν τη συνοικία τους με μία τάφρο καθώς και με ένα τείχος που ένωνε τις οχυρές κατοικίες τους. Το πρώτο κάστρο που έχτισαν για να περιβάλουν την παροικία τους ονομάστηκε Magnifica communita di Pera. Με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του 1302 επιτράπηκε και επισήμως στους Γενουάτες στο Γαλατά να υψώνουν οχυρωματικά τείχη. Ο Πύργος του Γαλατά, γνωστός με το όνομα Christea Turris, χτίστηκε το 1348 στο βορειότερο και υψηλότερο σημείο της συνοικίας. Έχει περίπου 66,90 μέτρα ύψος και, όταν χτίστηκε, ήταν το υψηλότερο οικοδόμημα στην πόλη. Υψωνόταν 35 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με εξωτερική διάμετρο 16,45 μ. και εσωτερική 8,95 μ., ενώ οι τοίχοι του έχουν πάχος 3,75 μ. Μετά την οθωμανική κατάκτηση , ο πύργος επισκευάστηκε αρκετές φορές και αποτέλεσε πυροσβεστικό φυλάκιο. Το 17ο αιώνα χρησιμοποιούνταν ως αστεροσκοπείο. Πολλοί θρύλοι και ιστορίες συνδέονται με τον πύργο, μεταξύ άλλων και η ιστορία του Hezarfen Ahmed Çelebi, που χρησιμοποίησε τεχνητά φτερά για να πετάξει από την κορυφή του πύργου στο Βόσπορο, το έτος 1638.


*Θα θέλαμε να σας προτείνουμε μια υπέροχη τρισδιάστατη επίσκεψη  του Πύργου σε 3D, αφού κάνετε ένα  κλικ στη παρακάτω link :Galata Tower - 3D Virtual Tour



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου