Welcome to my blog

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Ολλανδία : Το Volendam είναι ένα παλιό ψαροχώρι , με ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά

Το Βόλενταμ (Volendam) είναι ένα παλιό ψαροχώρι  στη Βόρεια Ολλανδία και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βόρεια του Άμστερνταμ. Είναι ένας τουριστικός προορισμός όπου καθημερινά έρχονται εκατοντάδες τουρίστες για να απολαύσουν την αυθεντική ατμόσφαιρα και τη θέα στο λιμάνι. Τα μικρά σπίτια πίσω από το λιμάνι στο Doolhof, με τις κόκκινες στέγες, τις κομψές προσόψεις και τις πολυάριθμες διακοσμήσεις με λουλούδια θα σε κάνουν να αισθανθείς την αυθεντική ατμόσφαιρα του παρελθόντος. Εδώ βρίσκεται και ένας πραγματικός λαβύρινθος στενών δρόμων, γεφυρών και καναλιών όπου το καλύτερο είναι να χαθείς!!! Αυτή είναι η πιο αυθεντική περιοχή που προσέλκυσε και υποδέχτηκε πολλούς καλλιτέχνες και ζωγράφους στην πόλη τον 19ο αιώνα.

Το Μουσείο Volendam : παρουσιάζει στον επισκέπτη πλούσια εκθέματα που αφηγούνται την ιστορία και τις παραδόσεις αυτού του διάσημου ψαροχωριού . Συνήθειες και έθιμα, τυπικό φαγητό, ρούχα με ιστορία εκατοντάδων ετών . Εκτός από πολυάριθμους πίνακες, ρούχα και κοσμήματα εποχής , σε αυτό το μουσείο φυλάσσονται πολλά μοντέλα πλοίων και σκαφών.

Τυροκομείο Volendam : Αν έρθετε στο Volendam, πρέπει να δοκιμάσετε το εξαιρετικό τυρί του, την ολλανδική Gouda. Το Volendam Cheese Factory είναι το κατάλληλο μέρος για να έχετε μια διαδραστική εμπειρία ανακαλύπτοντας αυτό το παραδοσιακό φαγητό. Στο Cheese Factory, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το τυπικό έδεσμα αλλά και να ανακαλύψετε πολλές πληροφορίες για τη γέννηση, την παραγωγή και τη διάδοσή του. Στην πραγματικότητα, το τυροκομείο Volendam δεν είναι μόνο ένας χώρος παραγωγής αλλά και ένα μικρό μουσείο . Εδώ μπορείτε να μάθετε για όλη τη διαδικασία παραγωγής τυριού, να συμμετάσχετε σε γευσιγνωσίες με οδηγό , ακόμη και να αγοράσετε τυρί. Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη και οι ώρες λειτουργίας του είναι Νοέμβριος - έως τα μέσα Μαρτίου 10:30-17:00 , μέσα Μαρτίου-Νοέμβριο 09:30-18:30

Οι ευκολότεροι τρόποι για να φτάσετε στο Volendam είναι :

 Κάντε κράτηση για μια ημερήσια εκδρομή που είναι ο ευκολότερος τρόπος μετάβασης στο Volendam , το βάουτσερ κοστίζει 35€.

Αν προτιμάτε να πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς , το εισιτήριο λεωφορείου κοστίζει 7€ και ισχύει για όλη την ημέρα . Το εισιτήριο ισχύει επίσης και για επισκέψεις στο Μάρκεν και άλλα κοντινά χωριά. Όλα τα λεωφορεία αναχωρούν από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ.


























Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Σχοινούσα: Ομορφιά , ηρεμία και τυρκουάζ νερά !!!

Η Σχοινούσα μαζί με την Ηρακλειά την  Δονούσα και τα Κουφονήσια αποτελούν τις Μικρές Κυκλάδες . Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά της το χρωστά στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα. Είναι ένα νησί που προσφέρεται για απόλυτη χαλάρωση , μακριά από τις ορδές των τουριστών , την έντονη νυχτερινή ζωή και χωρίς να σε απασχολούν οι μετακινήσεις αφού όλα είναι δίπλα σου. Το Μερσήνι  είναι  το λιμάνι του νησιού και συνδέεται με τη Χώρα (Παναγιά) , εδώ θα δείτε την  εκκλησία της Παναγιάς της Ακαθής , ενώ ο άλλος οικισμός του νησιού ονομάζεται  Μεσαριά, βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Χώρα, με τη χαρακτηριστική μικρή εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Στα τέλη Ιουνίου πραγματοποιείται στο νησί η Γιορτή της Φάβας (είναι τοπικό προϊόν και οι ντόπιοι την αποκαλούν κατσούνι), είναι ένα διήμερο με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις τοπικών παραδόσεων, αλλά και γλέντι. Βέβαια αν βρεθείτε στο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου οι χοροί και τα γλέντια κρατούν 2-3 μέρες. Η Σχοινούσα  έχει πολλές μαγευτικές παραλίες, με εντυπωσιακά γαλαζοπράσινα νερά , λεπτή χρυσή άμμο και η κάθε μια σε κερδίζει με το δικό της  μεγαλείο και την άγρια ομορφιά της.

 Οι Top 5 παραλίες : 

Τσιγκούρι: Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού και η πιο κοντινή στη Χώρα απέχει μόνο πέντε λεπτά, είναι  μεγάλη και αμμώδης , έχει και οργανωμένο  beach bar.

Ψιλή Άμμος: Αυτή η όμορφη παραλία προσφέρει υπέροχη  θέα στην Αμοργό , διαθέτει λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά.

Λιβάδι: Απέχει ένα χιλιόμετρο  από τη Χώρα, η παραλία βρίσκεται σ’  έναν απάνεμο κόλπο με ψιλή άμμο και πολλά αρμυρίκια !!! Είναι ιδανική για οικογένειες και παιδιά .

Λιόλιου: Πανέμορφη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα, ρηχά νερά και τα αρμυρίκια να σου προσφέρουν σκιά. Διαθέτει εστιατόριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια .

Μερσίνι ή Πίσω Άμμος : Παραλία στην πίσω μεριά του λιμανιού της Σχοινούσας , προσφέρει δροσερή σκιά , ενώ υπάρχουν και δυο καφέ - εστιατόρια με όμορφη θέα στη θάλασσα.

Food : Στο «καφενείο της Χαράς» (βρίσκεται στο ίδιο μέρος από την δεκαετία του ’60) που ξεχωρίζει για την  αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική του , πηγαίναμε για τον πρωινό καφέ μας και για κρύες μπύρες αργά το απόγευμα.  Αν έχεις πάει έστω και μία φορά στη Σχοινούσα αποκλείεται να μην έχεις επισκεφθεί το εστιατόριο της Κυρά Ποθητής (τηλ: 2285 076615) στα γραφικά σοκάκια της χώρας , εδώ θα γευτείτε την πιο νόστιμη φάβα που παράγεται στο νησί (στην ντοπιολαλιά την αποκαλούν κατσούνι) , καραμελώμενο χταποδάκι, τυροκουλούρα με ντόπια τυριά, μέχρι σεβίτσε φρέσκου ψαριού.  Θα βρείτε όμως και καλομαγειρεμένο παστίτσιο και μουσακά.