Welcome to my blog

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Las Vegas : Στη κοιλάδα της φωτιάς !!!!

Info :  H Κοιλάδα της Φωτιάς (Valley of Fire State Park)  απέχει 80 χιλιόμετρα   από το Las Vegas  και είναι το παλαιότερο πάρκο της  Νεβάδα . Καλύπτει μια έκταση περίπου 42.000 στρεμμάτων και πήρε το  όνομά του από τους σχηματιζόμενους  κόκκινους όγκους  ψαμμίτη (που σε πολλά σημεία έχουν διαβρωθεί  και σχηματίζουν  μεγάλα ρήγματα)   και τις  μεγάλες κινούμενες θίνες κόκκινης άμμου . Όταν μάλιστα οι ακτίνες του ήλιου αντανακλούν επάνω  στους βράχους  δίνουν ένα πορφυρό  χρώμα   σε όλο το τοπίο  που παρόμοιο του δεν έχω ξαναδεί . Όπως μας πληροφόρησε ο ξεναγός μας   η κοιλάδα της φωτιάς  φιλοξενούσε πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια  πολλά είδη δεινοσαύρων  . 

 










Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Αθήνα : To Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Part II)

 
 











       Photos : Stathis Harpas

Αθήνα : To Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το πλήρως ανακαινισμένο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1829 και αποτελεί το πρώτο μουσείο που ιδρύθηκε στο ελληνικό κράτος μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον Οθωμανικό ζυγό Οι πλούσιες συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου.  Οι θησαυροί του θα σας ενθουσιάσουν πραγματικά και αξίζει να το επισκεφτείτε περισσότερες από μία φορά. Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε μία επίσκεψη μόνο, φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας. Το Μουσείο βρίσκεται επί της οδού Πατησίων, δίπλα από το ιστορικό συγκρότημα κτηρίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι εκθεσιακοί χώροι του, δεκάδες αίθουσες σε κάθε όροφο, καλύπτουν έκταση 8.000 τ.μ. και στεγάζουν τις έξι μεγάλες μόνιμες συλλογές:

1. Η Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνει έργα των μεγάλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο από την 6η χιλιετία έως το 1050 π.Χ.(νεολιθικού, κυκλαδικού και μυκηναϊκού πολιτισμού) και ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό της Θήρας.  

2. Η Συλλογή Έργων Γλυπτικής, που παρουσιάζει την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής από τον 7ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ., μέσα από μοναδικά έργα τέχνης που ξεπερνούν τα 16.000 γλυπτά.

3. Η Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας, που περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα της αρχαίας ελληνικής κεραμικής από τον 11ο αι. π.Χ. έως και τη ρωμαϊκή εποχή.

4. Η Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας με πολλά μοναδικά πρωτότυπα έργα, αγάλματα, ειδώλια και έργα μικροτεχνίας.  

5. Η Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων με έργα τέχνης, που χρονολογούνται από την προδυναστική περίοδο (5000 π.Χ.) έως και τους χρόνους της ρωμαϊκής κατάκτησης. Τον πυρήνα της Συλλογής αποτελούν οι μεγάλες δωρεές δύο φιλότεχνων ομογενών από την Αίγυπτο, του Ιωάννη Δημητρίου και του Αλέξανδρου Ρόστοβιτς .  

6. Η Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων αριθμεί περίπου 850 έργα, τα οποία αντιπροσωπεύουν όλες τις χρονικές περιόδους της Κυπριακής ιστορίας και τέχνης.

          Από τη δεκαετία 1980 μέχρι σήμερα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιεί θεματικές ή διαχρονικές περιοδικές εκθέσεις, με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.  Από τα τέλη του 20ού αιώνα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εκτός από την δική του πολύπτυχη, πολιτιστική και εκπαιδευτική, δραστηριότητα, συμμετέχει σε πλήθος εκθεσιακών προγραμμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

                        Photos : Stathis Harpas
 















Photos : Stathis Harpas