Welcome to my blog

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ρουμανία- Κάστρο Ποϊενάρι : Εδώ βρίσκεται ο Πύργος του Κόμη Δράκουλα !!!!!


Η πραγματική κατοικία του μεσαιωνικού πρίγκιπα Βλαντ Ντράκουλια  είναι  το απομονωμένο κάστρο Ποϊενάρι ( ότι δηλαδή απέμεινε   μια και το μεγαλύτερο μέρος του έχει  παρασυρθεί  από μια μεγάλη  κατολίσθηση ) και βρίσκεται  σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή της Βλαχίας, βόρεια από την πόλη Curtea de Arges. Στέκεται πάνω σε ένα βραχώδη λόφο, κοντά στο δρόμο Transfagarasan και χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα.   Σύμφωνα με τον θρύλο, ο πρίγκιπας Βλαντ αιχμαλώτισε τους κατοίκους μιας γειτονικής εχθρικής πόλης και τους ανάγκασε να χτίσουν το κάστρο για λογαριασμό του. Λόγω του μεγέθους και της θέσης του, το κάστρο ήταν πολύ δύσκολο να το καταλάβει οποιοσδήποτε. Το σίγουρο είναι ότι στα χρόνια του Βλαντ επεκτάθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως μόνιμη βάση του βλάχου ηγεμόνα, σε αντίθεση με το Μπραν, που φέρεται να ήταν προσωρινό ορμητήριό του για επιδρομές στην Τρανσυλβανία, αλλά και το (ανακαινισμένο) κάστρο Χουνιάντ, όπου φέρεται να φυλακίστηκε για επτά χρόνια, μετά την εκθρόνισή του το 1462.
Το κάστρο από το
1476 μετά το θάνατο του ηγεμόνα Βλάντ εγκαταλείφθηκε και το 1888 μια κατολίσθηση έριξε ένα τμήμα του στον παρακείμενο ποταμό Arges. Παρ 'όλα αυτά, το κάστρο χάρη σε μια ελαφρά επισκευή διατηρεί ακόμη τα τείχη και τους πύργους του. Πάντως για να φτάσει ο επισκέπτης είναι πολύ κουραστικό, γιατί πρέπει να ανέβει με τσιμεντένια σκαλοπάτια στα 1.480 μέτρα. Αξίζει όμως τον κόπο γιατί η θέα από τη βουνοκορφή είναι μοναδική με βαθιά φαράγγια ολόγυρα, γρανιτένιους βράχους και ειδυλλιακές λίμνες. Για να επισκεφτείς το κάστρο Ποϊενάρι θα πρέπει να πληρώσεις στο  μοναδικό φύλακα  που υπάρχει εκεί  εισιτήριο  1,5  ευρώ- σε αντίθεση με το έξοχα διατηρημένο τουριστικό κάστρο Μπραν, όπου κοστίζει 5 ευρώ. 

 




Ρουμανία- Μπρασώφ : Δεν βρίσκεται εκεί ο Πύργος του Κόμη Δράκουλα !!!!!

 Σε λάθος τόπο πηγαίνουν οι τουρίστες που ψάχνουν το κάστρο του Κόμη Δράκουλα ( γνωστού ως Βλαντ Τέπες ή «Βλαντ ο Παλουκωτής»)  στη Ρουμανία . Δεν θέλω να τους  απογοητεύσω όλους αυτούς που ταξίδεψαν στη Ρουμανία και γύρισαν με την εντύπωση πως πήγαν στο αυθεντικό  κάστρο του Κόμη Δράκουλα που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη του Μπρασώφ !!!!! Η αλήθεια είναι πως είδαν άλλο Δράκουλα. Διευκρινίζουμε λοιπόν ευθύς εξ αρχής ότι η πραγματική κατοικία του μεσαιωνικού πρίγκιπα Βλαντ Ντράκουλια, δεν είναι το περίφημο κάστρο Μπραν, στο οποίο κάθε χρόνο συρρέουν ορδές τουριστών για μια ελεγχόμενη δόση τρόμου και ιστορίας, αλλά το απομονωμένο κάστρο Ποϊενάρι σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή της Βλαχίας .