Welcome to my blog

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Άμστερνταμ : Το Σπίτι της Άννας Φράνκ (Anne Frank House)

Info :  Το  σπίτι  της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ( Prinsengracht 263  στη συνοικία Jordaan ) που σήμερα είναι  Μουσείο  είναι αφιερωμένο στην κοπέλα, που έπεσε θύμα του Ολοκαυτώματος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Η Άννα Φρανκ (Anne Frankhuis)  μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, έζησε για περίπου δυο χρόνια κρυμμένη (από το 1942 έως το 1944) από τους Ναζί σε μυστικά δωμάτια του σπιτιού.  Στην συνέχεια τους κατέδωσαν και η οικογένεια μεταφέρθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου και η Άννα άφησε την τελευταία της πνοή. Μετά το  τέλος  του πολέμου ο πατέρας της  Όττο Φρανκ  που ήταν ο μόνος που επέζησε, επέστρεψε στο Άμστερνταμ και εξέδωσε το βιβλίο-ημερολόγιο της κόρης του που μεταφράστηκε στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου  ενώ έγινε και θεατρικό έργο  . Στο ημερολόγιο της η μικρή  Άννα δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Το Μουσείο που κάθε χρόνο δέχεται περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες, περιλαμβάνει αρκετά προσωπικά αντικείμενα της Άννας, μέσα από τους χώρους στους οποίους έζησε - πολλοί εκ των οποίων διατηρήθηκαν από την μακάβρια εκείνη εποχή. Εκτίθεται επίσης το προσωπικό ημερολόγιό της.
 
Ώρες λειτουργίας : Το μουσείο είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως  τις 9 το βράδυ . Το εισιτήριο στοιχίζει 9 ευρώ για τους ενήλικες και 4,5 ευρώ για παιδιά από 10-17 χρονών. 

Πρόσβαση :  Για να φτάσετε μέχρι εκεί μπορείτε   να χρησιμοποιήσετε  τα τραμ 13, 14 και 17 ή τα λεωφορεία 170, 172 και 174. Η πιο κοντινή στάση λέγεται «Westermarkt».

   



 








Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ο Δήμος Καβάλας ανέδειξε το Δυτικό Παράλιο τείχος της Καβάλας

Το  Δυτικό Παράλιο Τείχος  της Καβάλας  που περικλείει την ιστορική χερσόνησο της Παναγίας αναδείχτηκε   ύστερα από τις εργασίες  ανάπλασης  που έγιναν στο ανατολικό τμήμα του λιμανιού της Καβάλας   από τον Δήμο της πόλης .Σύντομα  θα  δοθούν προς χρήση οι χώροι πρασίνου και περιπάτου ενώ έτοιμος είναι και ο φωτισμός του τείχους. Παράλληλα  ολοκληρώνεται   και ο  χώρος στάθμευσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων ,ενώ θα εγκατασταθεί  και το  ασύρματο δίκτυο HotSpots για την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο για όλους τους πολίτες και επισκέπτες της περιοχής. Στο εσωτερικό  του  παράλιου τείχους δεσπόζει το Ιμαρέτ, το περίφημο δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής που χτίστηκε το 1817 από τον αντιβασιλέα της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή Πασά, για να χρησιμεύσει ως ιεροδιδασκαλείο και να καταλήξει στις μέρες μας να λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας, αφού προηγουμένως, από το 1902 ως το 1923, χρησίμευσε ως φιλανθρωπικό ίδρυμα όπου βρήκαν καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

 




 















Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Αγία Πετρούπολη : H Πλατεία των Ανακτόρων ( Dvortsovaya Ploshchad )

Info :  Είναι η κεντρική πλατεία της Αγίας Πετρούπολης και κατ’ επέκταση η κεντρική πλατεία ολόκληρης της ρωσικής αυτοκρατορίας. Αποτέλεσε σημείο εξέλιξης σημαντικών γεγονότων που στη συνέχεια απέκτησαν παγκόσμια εμβέλεια. Αυτά είναι η Ματωμένη Κυριακή του 1905 και τα γεγονότα της εξέγερσης της Οκτωβριανής επανάστασης του 1917. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει η επιβλητική στήλη του Αλέξανδρου και ακριβώς παρακείμενα σε αυτή βρίσκονται τα χειμερινά ανάκτορα της τσαρικής οικογένειας που είναι χτισμένα με μια ιδιαίτερη μπαρόκ τεχνοτροπία που χρησιμοποιεί άσπρους και γαλάζιους χρωματισμούς. Η οικοδόμησή τους άρχισε το 1730 και μέχρι το 1917 φιλοξενούσε την τσαρική οικογένεια κατά τους χειμερινούς μήνες. Είναι σχεδιασμένα από τον Μπαρτολομέο Ραστρέλι σε μνημειακό στυλ και προσδίδουν μία μεγαλοπρέπεια σε ολόκληρη την πλατεία η οποία έχει λάβει το όνομά της από αυτά. Στο νότιο τμήμα της πλατείας και ακριβώς απέναντι από τα ανάκτορα βρίσκεται η αψίδα που σχεδιάστηκε από τον Τζόρτζ Φον Φέλτεν με εντολή του τσάρου Αλέξανδρου του Α’ ώστε να τιμηθεί η νίκη των ρωσικών στρατευμάτων ενάντια στις δυνάμεις του Ναπολέοντα. Στις μέρες μας η πλατεία είναι εξίσου φημισμένη για την τεράστια έκταση που καταλαμβάνει και φιλοξενεί μεγάλες συναυλίες και διάφορα φεστιβάλ. Σίγουρα μια ολοκληρωμένη περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης περιλαμβάνει το πέρασμα από αυτόν τον αναμφισβήτητα ιστορικό τόπο.

Πρόσβαση: Χρησιμοποιείστε την μπλε γραμμή 2 του μετρό αποβιβαστείτε στη στάση Νέφσκυ και μέσω της ομώνυμης λεωφόρου θα είστε με ένα πεντάλεπτο περπάτημα μπροστά στην πλατεία.