Welcome to my blog

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Washington : Εκεί όπου δολοφονήθηκε ο Αβραάμ Λίνκολν

Βλέποντας  την τελευταία  ταινία  του Στήβεν Σπήλμπεργκ  «Λίνκολν»  ( που είναι υποψήφια  για 10 βραβεία Όσκαρ  ) θυμήθηκα πως το 2009 που  βρέθηκα στην Washington είχα  την ευκαιρία  να επισκεφτώ  το μνημείο του Αμερικανού πρόεδρου  Αβραάμ Λίνκολν ,  και το Θέατρο «Φόρντ»  όπου  τον Απρίλιο του 1865  μόλις δυο ήμερες από το  τέλος του εμφυλίου πολέμου πυροβολήθηκε στο κεφάλι  από έναν υποστηρικτή  των Νοτίων  τον Τζον Γουίλκς Μπουθ  ο οποίος αμέσως μετά την αποτρόπαια πράξη του φώναξε στα λατινικά « Sic semper tyrannis!! », δηλαδή  «Έτσι πάντα στους τυράννους!!!»  . Λίγο πιο κάτω  από το θέατρο  «Φόρντ»  υπάρχει το σπίτι (σήμερα είναι μουσείο) στο οποίο μεταφέρθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε κωματώδη κατάσταση  όπου και εξέπνευσε νωρίς το πρωί της 15ης Απριλίου του 1865.  ( Στην Ουάσιγκτον βρέθηκα την άνοιξη του 2009)



Σε αυτό το σπίτι λίγες ώρες μετά εξέπνευσε ο Αβραάμ Λίνκολν


Ένα  Έθνος  θρηνεί ...


Το μνημείο του Αμερικανού Πρόεδρου

New York : Times Square by night


Όταν σκέφτομαι   τη   Νέα Υόρκη υπάρχουν  κάποιες εικόνες που έρχονται  αμέσως στο μυαλό μου  ... το Empire State Building, το Άγαλμα της Ελευθερίας, το Central Park, η γέφυρα του Μπρούκλιν ......θεωρώ  όμως  πως  η εικόνα που κυριαρχεί  στο «σκληρό δίσκο» της   μνήμης  μου  είναι  αυτή της  πλατείας  Times  με  τις μοναδικές φωτεινές επιγραφές να κάνουν την νύχτα - μέρα  .  Είναι μοναδική , χαοτική, πολύχρωμη , ταραχώδης  , πολυφυλετική  , είναι το hot- spot  όχι  μόνο του Μεγάλου Μήλου αλλά και ολόκληρου του κόσμου .Για πάρτε μια γεύση της Times Square τη νύχτα  όπως την περπάτησα !!!!!






 

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Η Tζέην Φόντα συναντά τους θαυμαστές της και συνομιλεί μαζί τους στο Broadway της Νέας Υόρκης (εξω απο το θέατρο «Ευγένιος Ο΄Νηλ»)

Ύστερα από 46 ολόκληρα χρόνια απουσίας η Τζέιν Φόντα ξαναγύρισε στο αγαπημένο της Μπρόντγουεϊ . Η αγαπημένη ηθοποιός επέστρεψε στο θεατρικό σανίδι το 2009 πρωταγωνιστώντας  στις «33 παραλλαγές», που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Μόουζες Κάουφμαν. Στο έργο αυτό ο συγγραφέας περιγράφει την εμμονή που είχε ο Μπετόβεν με ένα συνηθισμένο βαλς και τις προσπάθειες της Τζέιν Φόντα, που υποδύεται μια σύγχρονη μουσικολόγο, να ανακαλύψει τις ρίζες αυτής της μανίας. Η ηθοποιός δήλωσε  ενθουσιασμένη για την επιστροφή και την συμμετοχή της στην παράσταση αυτή , η οποία παρά την οικονομική κρίση  παίχτηκε  με αξιομνημόνευτη επιτυχία στο ιστορικό θέατρο «Ευγένιος Ο΄Νηλ» .  Μετά το τέλος της παράστασης η Τζέιν Φόντα χωρίς κανένα ίχνος βεντετισμού συνάντησε τους θαυμαστές της ,συνομίλησε μαζί τους και υπέγραψε αυτόγραφα σε όλους. Τη συνάντηση αυτή αποθανάτισα με την φωτογραφική μου μηχανή και θυμάμαι πως παρά το  τσουχτερό κρύο που είχε στη Νέα Υόρκη , η Τζέην  Φόντα δεν άφησε κανένα θαυμαστή της  να φύγει παραπονεμένος. 
 

                              Stathis Harpas