Welcome to my blog

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Λιμένας-Θάσου : Η εξωτική παραλία της Σαλιάρας !!!!!


Είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες παραλίες του νησιού , η ψιλή άσπρη άμμος και τα φανταστικά τυρκουάζ νερά της παραπέμπουν σε εξωτικές παραλίες της Καραϊβικής και όχι αδίκως . Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ το  beach bar φτιάχνει δροσιστικά κοκτέιλ και χυμούς . Η είσοδος κοστίζει 10 ευρώ και στη τιμή περιλαμβάνεται  η ξαπλώστρα ένας καφές ή αντίστοιχα μια μπύρα .
Για να επισκεφτείτε τη Σαλιάρα  θα ακολουθήσατε τον δρόμο προς τη Μακρύαμμο , μετά θα στρίψτε δεξιά στο χωματόδρομο πριν το ξενοδοχείο. Ο δρόμος δεν είναι σε καλή κατάσταση , έχει αρκετές λακκούβες και  χρειάζεται προσοχή. Όταν φτάσετε στο beach bar στη δεξιά πλευρά του υπάρχει άνετος χώρος στάθμευσης.








Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ : Ο Πύργος του Γαλατά ( Galata Tower )










Info : Ο μεσαιωνικός  πύργος του Γαλατά  έχει ύψος  67 μέτρα  και κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από τους Γενουάτες της Κωνσταντινούπολης . Ο κυλινδρικός αυτός κωνικός πύργος είναι από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα καθώς ξεχωρίζει στον ουρανό της πόλης βόρεια του Κεράτιου κόλπου. Στην κορυφή του υπάρχει ένα restaurant και καφετερία ( που είναι όμως πολύ ακριβά αφού   πληρώνεις  «καραβίσια»  μια μπύρα Efes Pilsen ή ένα  Yeni Raki που θα πιείς ) , ενώ η πανοραμική θέα της παλιάς Κωνσταντινούπολης είναι φανταστική. Η γέφυρα και ο πύργος του Γαλατά παίρνουν το όνομα τους από την ομώνυμη περιοχή του Γαλατά, που στο παρελθόν ονομάζονταν από τους Έλληνες  «Πέρα». Από το Ταξίμ  μπορείτε να φτάσετε  στο πύργο  του Γαλατά  αν πάρετε το παραδοσιακό τραμ που γράφει επάνω  TAKSIM-TUNEL  και αφού κατεβείτε στο τέρμα  θα περπατήσετε πέντε λεπτά  για να φτάσετε μέχρι  τον Πύργο .
                                                                                
                                     H  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ  

Οι Γενουάτες ίδρυσαν την παροικία τους στο Γαλατά μετά το 1273 και διατήρησαν τον έλεγχό τους στην περιοχή μέχρι το 1682. Δεσμεύονταν πάντως από μια αυστηρή απαγόρευση για την κατασκευή πύργων και οχυρώσεων. Ωστόσο, παρά την αρνητική αντίδραση των Βυζαντινών, κατάφεραν να οχυρώσουν τη συνοικία τους με μία τάφρο καθώς και με ένα τείχος που ένωνε τις οχυρές κατοικίες τους. Το πρώτο κάστρο που έχτισαν για να περιβάλουν την παροικία τους ονομάστηκε Magnifica communita di Pera. Με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του 1302 επιτράπηκε και επισήμως στους Γενουάτες στο Γαλατά να υψώνουν οχυρωματικά τείχη. Ο Πύργος του Γαλατά, γνωστός με το όνομα Christea Turris, χτίστηκε το 1348 στο βορειότερο και υψηλότερο σημείο της συνοικίας. Έχει περίπου 66,90 μέτρα ύψος και, όταν χτίστηκε, ήταν το υψηλότερο οικοδόμημα στην πόλη. Υψωνόταν 35 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με εξωτερική διάμετρο 16,45 μ. και εσωτερική 8,95 μ., ενώ οι τοίχοι του έχουν πάχος 3,75 μ. Μετά την οθωμανική κατάκτηση , ο πύργος επισκευάστηκε αρκετές φορές και αποτέλεσε πυροσβεστικό φυλάκιο. Το 17ο αιώνα χρησιμοποιούνταν ως αστεροσκοπείο. Πολλοί θρύλοι και ιστορίες συνδέονται με τον πύργο, μεταξύ άλλων και η ιστορία του Hezarfen Ahmed Çelebi, που χρησιμοποίησε τεχνητά φτερά για να πετάξει από την κορυφή του πύργου στο Βόσπορο, το έτος 1638.


*Θα θέλαμε να σας προτείνουμε μια υπέροχη τρισδιάστατη επίσκεψη  του Πύργου σε 3D, αφού κάνετε ένα  κλικ στη παρακάτω link :Galata Tower - 3D Virtual Tour



Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Washington : Το Μεγαλύτερο Μουσείο Αεροδιαστήματος στον κόσμο ( "Smithsonian Institution" )

Tο «Smithsonian Institution» είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό κρατικό συγκρότημα στις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνει 19 μουσεία(!!!!) και 9 ερευνητικά κέντρα . Το «Smithsonian Institution» ιδρύθηκε το 1846 από δωρεά του Bρετανού James Smithson , και εκείνο που σου κόβει πραγματικά την ανάσα και προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες είναι το Μουσείο Αεροδιαστημικής Τέχνης που φιλοξενεί στους χώρους του τη μεγαλύτερη συλλογή ιστορικών αεροσκαφών και διαστημοπλοίων στον κόσμο. Παράλληλα είναι και σημαντικό κέντρο για την έρευνα για την ιστορία, την επιστήμη, και την τεχνολογία της αεροπορίας και διαστημικής πτήσης. Ανάμεσα στα τόσα σημαντικά εκθέματα που είδαμε ,ξεχωρίσαμε το ιστορικό αεροπλάνο με το όποιο πέταξαν για πρώτη φορά οι αδελφοί Wright το 1903 , την άκατο του ιστορικού «Apollo 11» , την κάψουλα του διαστημόπλοιου όταν προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό ωκεανό , καθώς και ένα σεληνιακό δείγμα βράχου που οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν. Στο Μουσείο φιλοξενείτε επίσης το θρυλικό σκάφος του και το αεροπλάνο «Enola Gay» που έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στην Χιροσίμα. Βέβαια αν θέλετε να δείτε πιο αναλυτικά το κάθε έκθεμα και να διαβάσετε την ιστορία του θα χρειαστείτε μια ολόκληρη ημέρα , και σημειωτέον στην αίθουσα των διαστημοπλοίων παρατηρείται ο μεγαλύτερος συνωστισμός .

ΠΡΟΣΒΑΣΗ : Στο Smithsonian θα φτάσετε πολύ εύκολα χρησιμοποιώντας τις γραμμές του μετρό, θα αποβιβαστείτε στη στάση L'Enfant Plaza.