Welcome to my blog

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Brasov : Το κάστρο Μπράν δεν ήταν η πραγματική κατοικία του κόμη Δράκουλα { Brasov - The Dracula castle }

Σε λάθος τόπο πηγαίνουν οι τουρίστες που ψάχνουν το κάστρο του Κόμη Δράκουλα στη Ρουμανία. Η πραγματική κατοικία του μεσαιωνικού πρίγκιπα Βλαντ Ντράκουλια, γνωστού ως Βλαντ Τέπες ή «Βλαντ ο Παλουκωτής», δεν είναι το περίφημο κάστρο Μπραν, στο οποίο κάθε χρόνο συρρέουν ορδές τουριστών για μια ελεγχόμενη δόση τρόμου και ιστορίας, αλλά το απομονωμένο κάστρο Ποϊενάρι σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή της Βλαχίας.

Το κάστρο εντοπίζεται σε μια βουνοκορφή με απέραντη θέα σε βαθιά φαράγγια, γρανιτένιους βράχους και ειδυλλιακές λίμνες. Πρόκειται για επίγειο παράδεισο- ωστόσο αυτό που τραβάει τους λιγοστούς επισκέπτες δεν είναι η φυσική ομορφιά της περιοχής αλλά η σύνδεση με τον πιο διάσημο «βρικόλακα» του κόσμου, τον Δράκουλα.
Σύμφωνα με τον θρύλο, ο πρίγκιπας Βλαντ αιχμαλώτισε τους κατοίκους μιας γειτονικής εχθρικής πόλης και τους ανάγκασε να χτίσουν το κάστρο για λογαριασμό του. Το σίγουρο είναι ότι στα χρόνια του Βλαντ επεκτάθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως μόνιμη βάση του βλάχου ηγεμόνα, σε αντίθεση με το Μπραν, που φέρεται να ήταν προσωρινό ορμητήριό του για επιδρομές στην Τρανσυλβανία, αλλά και το (ανακαινισμένο) κάστρο Χουνιάντ, όπου φέρεται να φυλακίστηκε για επτά χρόνια, μετά την εκθρόνισή του το 1462.
    Η πρόσβαση στο ερειπωμένο φρούριο είναι τόσο δύσκολη ώστε ακόμη και όσοι γνωρίζουν την ύπαρξή του διστάζουν να το επισκεφθούν. Τα δρομολόγια από και προς το Ποϊενάρι με δημόσια μέσα μεταφοράς δεν είναι τακτικά και η μεγαλύτερη τουριστική πόλη της περιοχής, η Μπρασόβ, βρίσκεται ώρες μακριά. Ο δρόμος είναι επικίνδυνος, ενώ τα τελευταία μέτρα προς το κάστρο είναι προσβάσιμα μόνο πεζή. Η είσοδός του φυλάσσεται από έναν μοναδικό φύλακα, που δεν μιλάει αγγλικά.
Το μόνο που έχει απομείνει άλλωστε είναι λίγα χαμηλά ερείπια. Αυτό εξηγεί και τον λόγο που το εισιτήριο κοστίζει μόλις 1,5 ευρώ- σε αντίθεση με το έξοχα διατηρημένο τουριστικό κάστρο Μπραν, όπου κοστίζει 5 ευρώ. Το Ποϊενάρι δεν είναι το κατάλληλο μέρος για όσους θέλουν να αγοράσουν τα εκατοντάδες αναμνηστικά που προσφέρονται έξω από το Μπραν: από μπλουζάκια που απεικονίζουν τον Κόμη Δράκουλα ως κούπες και μπουκάλια με «κρασί βρικόλακα»! Αιμοδιψής αλλά εθνικός ήρωας
Από το 1897, όταν ο ιρλανδός συγγραφέας Μπραμ Στόκερ έγραψε το διάσημο μυθιστόρημά του «Δράκουλας», εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν τα ίχνη του αιμοσταγούς κόμη στην Τρανσυλβανία. Ο Στόκερ δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ανατολική Ευρώπη, αλλά ο διάσημος ήρωάς του βασίζεται σε μια ιστορική προσωπικότητα, στον ευγενή Βλαντ Ντράκουλια, ο οποίος έζησε από το 1431 ως το 1476 και κυβέρνησε τη Βλαχία, όπου υψώνονται τα Καρπάθια Ορη. Το παρωνύμιο Τέπες προέρχεται από τον ανασκολοπισμό που εφήρμοζε στους οθωμανούς εχθρούς του. Ωστόσο το... παλούκωμα ήταν συνηθισμένη πρακτική τον Μεσαίωνα και για τους περισσότερους Ρουμάνους ο Βλαντ παραμένει εθνικός ήρωας.
 

                   * Πηγή ενημέρωσης : ΤΟ ΒΗΜΑ
 
 








Ρουμανία - Brasov : Στο πύργο του Κόμη Δράκουλα (Brasov - The Bran castle)

Βρέθηκα στο Βουκουρέστι  και να μην επισκεφτώ τον πύργο του Δράκουλα αναρωτήθηκα  θα ήταν άδικο , έτσι λοιπόν την επόμενη μέρα νοίκιασα ένα αυτοκίνητο   και κατευθύνθηκα στο ορεινό Brasov που αποτελεί το κέντρο της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας ενω απέχει   169 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα . Είκοσι χιλιόμετρα  έξω από το Brasov και στην κοντινή πόλη Bran  βρίσκεται ο  πιο γνωστός και καλύτερα διατηρημένος πύργος της Ρουμανίας  ένα αυθεντικό οχυρωματικό κτίσμα του 14ου αιώνα,  στο οποίο συρρέουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες για να επισκεφτούν τον πύργο του  Vlad Tepes ή  Κόμη Δράκουλα  όπως έγινε γνωστός  σε όλο τον κόσμο.


                     Βλάντ Τέπες ή Κόμης Δράκουλας
                                   (1431 – 1476)

Ο Βλάντ ο Τρίτος/Βλάντ ο Παλουκωτής/Δράκουλας  ήταν Πρίγκηπος της Βλαχίας ο οποίος γεννήθηκε τον Νοέμβριο  του 1431 στο φρούριο της πόλης Σιγκισοάρα στην Τρανσυλβανία.  Ήταν ο δεύτερος γιος του Βλάντ ΙΙ Ντρακούλ ο οποίος από το 1431 ήτανε μέλος της Τάξης του Δράκου (Order of the Dragon), μια οργάνωση η οποία ήθελε να προστατεύσει την Ανατολική Ευρώπη από τους Οθωμανούς και της οποίας τα μέλη ήταν πιστά στον Χριστιανισμό.   Η φήμη που είχε ο Βλάντ στην δυτική Ευρώπη, ήταν η χειρότερη. Τον χαρακτήριζαν ως ένα σαδιστή και απάνθρωπο τύραννο, που δε δίσταζε να σκοτώσει για την πλάκα του, τα θύματα του ξεπέρασαν τους  80.000 και τα περισσότερα ήταν  κάτοικοι  της Τρανσυλβανία .Υπάρχουνε πολλές ιστορίες για τον Βλάντ. Μια απ αυτές είναι ότι σκότωσε δια του παλουκιού (ως συνήθως) 41 εμπόρους στο Μπρασόβ και πήρε τις περιουσίες τους. Αρεσκόταν στο να βασανίζει, να καίει ή να γδέρνει τα θύματα του, να τους βράζει ζωντανούς, να κόβει πόδια και χέρια, να πνίγει και να παλουκώνει. Τα θύματα του ήτανε άντρες, γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας, τάξης, εθνικότητας και θρησκείας (Δεν έκανε διακρίσεις – “όλα τα σφάζω, όλα τα παλουκώνω!!!!”) Το παλούκωμα ήτανε η αγαπημένη του μέθοδος για να σκοτώνει. Έδενε τα 2 πόδια του θύματος σε 2 άλογα και τα άνοιγε. Το παλούκι καρφωνόταν απ τον πισινό του θύματος και περνούσε μέσα απ όλο το σώμα, μέχρι να βγει απ το στόμα. Με αυτή τη μέθοδο, το θύμα είχε πάντοτε έναν αργό, βασανιστικό θάνατο ο οποίος διαρκούσε ώρες ή και μέρες. Συνήθως, άφηνε τα πτώματα να σαπίσουν καρφωμένα. Το ύψος του παλουκιού, έδειχνε και τη θέση του θύματος στην κοινωνία. Ο Βλάντ, σκότωσε 10 χιλιάδες κόσμο σε μια μόνο στιγμή τρέλας στη πόλη Sibiu, το 1460 όλοι καρφωμένοι σε παλούκια. Το 1459 στο Brasov, σκότωσε 30 χιλιάδες με τον ίδιο τρόπο επειδή ένιωθε ότι τον αψηφούσαν. Ξυλογραφίες της εποχής, δείχνουν τον Βλάντ να τρώει σε ένα τραπέζι, στημένο μέσα σε ένα δάσος από παλούκια με πτώματα. Αρκετοί προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τις πράξεις του ως υπέρμετρο εθνικισμό. Οι έμποροι σε Τρανσυλβανία και Βλαχία, ήταν στην πλειοψηφία τους Σάξονες τους οποίους θεωρούσε παράσιτα, που έτρωγαν σε βάρος των Ρουμάνων. Οι Βλάχοι βογιάροι, είχανε αποδειχτεί άπιστοι σε πολλές περιστάσεις. Εξ ου και τα παλουκώματα τους. Οι πράξεις του, πρέπει να είχαν κίνητρα προσωπικά και πολιτικά, καθώς και το ότι ήθελε με κάθε τρόπο να υπάρξει νόμος και τάξη στην Βλαχία.


             ΤΟ ΤΕΛΟΣ  ΤΟΥ  ΔΡΑΚΟΥΛΑ


Ο θάνατος του Κόμη Δράκουλα υπήρξε εξ ίσου φρικιαστικός. Το 1476 ηγήθηκε επιδρομής εναντίον Τούρκων εποίκων στην νότια Βλαχία. Κάποια στιγμή ανέβηκε σε ένα λόφο για να επιθεωρήσει την σφαγή των αμάχων Μουσουλμάνων. Μερικοί στρατιώτες του τον πέρασαν κατά λάθος για εχθρό και εφόρμησαν εναντίον του. Ο Βλαντ δέχθηκε τον πρώτο λογχισμό αλλά δεν έπεσε. Αντιστάθηκε λυσσασμένα εναντίον των στρατιωτών του και κατάφερε να σκοτώσει πέντε προτού σωριαστεί νεκρός. Οι υπόλοιποι μόλις αντιλήφθηκαν το μοιραίο λάθος σκόρπισαν στο δάσος. Οι χωρικοί βρήκαν το κατακρεουργημένο πτώμα του Βλαντ και το κρέμασαν στα τείχη του Βουκουρεστίου. Όταν σε λίγο κατέφθασαν οι Τούρκοι και πολιόρκησαν την πόλη, αντίκρισαν το μακάβριο λείψανο ψηλά στα τείχη και κυριεύθηκαν από πανικό. Λίγο αργότερα το πτώμα του Βλάντ παραδόθηκε στις Οθωμανικές Αρχές. Η είδηση του θανάτου διαδόθηκε αστραπιαία. Ο Σουλτάνος Μεχμέτ ο Πορθητής πρόσταξε να του κόψουν το κεφάλι και να το στείλουν τρόπαιο στην πρωτεύουσα. Το κεφάλι του Βλαντ αφού αλατίστηκε για να μη βρομήσει, ταξίδεψε στην Ισταμπούλ όπου εκτέθηκε σε δημόσια θέα καρφωμένο σε ένα ξύλινο παλούκι. Ο Ανασκολοπιστής τόσων αθώων θυμάτων είχε ανασκολοπισθεί μεταθανάτια. Ο τάφος του Κόμη  
Dracula διασώζεται σε ένα ερειπωμένο μοναστήρι στην νησίδα Σνάγκοβ κοντά στο Βουκουρέστι. Μόνο που είναι άδειος. Κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε το ακέφαλο πτώμα του αιμοβόρου ηγέτη. Η τοποθεσία θεωρείται στοιχειωμένη και οι κάτοικοι της περιοχής που μαστίζεται από δεισιδαιμονίες πιστεύουν πως ο πρίγκιπας Βλάντ δεν πέθανε ποτέ και πλανιέται στα Καρπάθια αναζητώντας εκδίκηση. Στην συνείδηση των απλών Ρουμάνων ο Βλαντ παραμένει ένας λαϊκός ήρωας που προέταξε τον σταυρό του Χριστού στην Ισλαμική επέλαση κατά της Χριστιανικής Ευρώπης
 












Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ναύπακτος : Ελκυστική όλες τις εποχές του χρόνου

Info: Μοναδική σε ομορφιά, πλούσια σε ιστορία. Δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, η Ναύπακτος συνδυάζει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, την ηρεμία του βουνού και τη ζωντάνια της θάλασσας. Προσφέρει στους επισκέπτες της φιλοξενία, αλλά και όμορφες εικόνες όπως το Κάστρο της και η θέα από εκεί στο μικρό ενετικό της λιμάνι. Γραφικές γειτονιές αλλά και το Στενοπάζαρο με τα παραδοσιακά κτίρια και τα παραδοσιακά μαγέρικα. Ελκυστική όλες τις εποχές του χρόνου, όχι μόνο για την υπέροχη φύση της, αλλά και για τις πολύ καλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται όλο το χρόνο και αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών.   

Φαγητό : Το εστιατόριο “Κouzina Μαρία Λοη”  βρίσκεται στο γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου και λειτουργεί από το 2003. Είναι ένας ξεχωριστός χώρος φτιαγμένος με γούστο και μεράκι , όλες οι συνταγές εδώ έχουν την υπογραφή της γνωστής chef Μαρία Λόη .Κυριαρχεί η ελληνική κουζίνα με βασικά πιάτα αναφοράς τον μουσακά , τα γεμιστά , το κόκορα κρασάτο  και τα γεμιστά κανελόνια. Το μενού συμπληρώνουν οι θαλασσινές γεύσεις . Τιμή : € 12 - € 15 , Τηλ: 26340/52588 .