Welcome to my blog

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Χαμάμ στη Κωνσταντινούπολη


Το χαμάμ στην Πόλη είναι μοναδική εμπειρία. Το διάσημο Çemberlitas, κοντά στη στήλη του Ιουστινιανού, είναι σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτέκτονα Mimar Sinan το 1584. Τιμές εισιτηρίων: από 30 τουρκικές λίρες . Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 06.00-24.00 Διεύθυνση: 8, Vezirhan Caddesi, Çemberlitas, 34440 Τηλέφωνο: +90 212 511 7974 Πώς θα φτάσετε: Στάση Τραμ Cemberlitas


 







Κωνσταντινούπολη : Η Μονή της Χώρας


 
Info : Χτισμένη τον 11ο αιώνα  η  Μονής της  Χώρας  (στο παρελθόν Kariye Camii και τώρα Kariye Müzesi) στη Πόλη περιέχει μια  από τις καλύτερες-συντηρημένες συλλογές βυζαντινών μωσαϊκών και  νωπογραφιών . Η Μονή  μετατράπηκε σε τζαμί  τον 16ο αιώνα, και  τα βυζαντινά ψηφιδωτά της  καλύφθηκαν από γύψο . Αυτό τα προστάτευσε για αρκετούς αιώνες, μέχρι το Β! Παγκόσμιο Πόλεμο όπου  Αμερικανοί αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα μωσαϊκά συστηματικά και το  τζαμί μετατράπηκε σε λαϊκό μουσείο  στις αρχές του 1947.

Διεύθυνση: Camii Sok., Kariye Meydani, Edirnekapi, Istanbul  
Τηλ: 0212/631-9241
Ώρες: Δευτέρα - Πέμπτη 09:30 -18:30
Είσοδος: 10 τουρκικές λίρες



















Κωνσταντινούπολη : Η Γέφυρα και o Πύργος του Γαλατά

 


                       Galata Bridge & Tower 












                  
Info : Η γέφυρα του Γαλατά διασχίζει των κεράτιο κόλπο. Η πρώτη γέφυρα που καταγράφεται ήταν την εποχή του Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα και ήταν κοντά στα Θεοδοσιανά τείχη. Στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα η γέφυρα χτίστηκαν κατά το παρελθόν τέσσερις γέφυρες, η σημερινή πέμπτη γέφυρα κατασκευάστηκε το 1994. Είναι μια αναδιπλωμένη γέφυρα, 490 μέτρων. Από πάνω του διέρχονται αυτοκίνητα, τραμ και φυσικά πεζοί, ενώ όταν ο καιρός το επιτρέπει είναι γεμάτη με ψαράδες. Στην βάση της γέφυρας υπάρχει ένας όροφος που στεγάζει μαγαζιά και restaurant. Αν σηκώσετε το κεφάλι σας ψηλά ενώ διασχίζετε την γέφυρα του Γαλατά θα δείτε, από την μία πλευρά την Αγία Σοφία και το Μπλε τζαμί και από την απέναντι των πύργο του Γαλατά. Ο μεσαιωνικός αυτός πύργος είναι 66.9 μέτρων και κατασκευάστηκε το 1348. Ο κυλινδρικός αυτός κωνικός πύργος είναι από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα καθώς ξεχωρίζει στον ουρανό της πόλης βόρεια του Κεράτιου κόλπου. Στην κορυφή του υπάρχει ένα restaurant  και καφετερία, ενώ η πανοραμική θέα της παλιάς Κωνσταντινούπολης είναι φανταστική. Η γέφυρα και ο πύργος του Γαλατά παίρνουν το όνομα τους από την ομώνυμη περιοχή του Γαλατά, που στο παρελθόν ονομάζονταν από τους Έλληνες 'Πέρα'.