Welcome to my blog

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Aνδαλουσία : Το φλαμένκο του πάθους !!!!

Το φλαμένκο, «γεννήθηκε» και αναπτύχθηκε στο νότο της Ισπανίας στη φλογερή γη της Ανδαλουσίας λίκνο του συγκλονιστικού αυτού κράματος τραγουδιού, κιθάρας και χορού. Οι ρίζες του βρίσκονται στην αδάμαστη φύση των Τσιγγάνων (gitanos). Στις γειτονιές δυο πόλεων (τι σύμπτωση) που τις χαρακτηρίζει ένα μείγμα από κουλτούρες, στη Γρανάδα και στη Σεβίλλη, Από τα ίδια κοινωνικά στρώματα, δηλαδή τους απόκληρους και τους κοινωνικά καταπιεσμένους. Γιαυτό και το φλαμένκο δεν ήταν αποδεκτό από τη συντηρητική άρχουσα τάξη. Και, κατά κάποιο τρόπο, ήταν απορριπτέο και άνευ σημασίας. Τις περισσότερες φορές δε... κι εκεί λησμονημένο. Το φλαμένκο είναι μια μουσική με πολύ έντονο ρυθμό. Οι στίχοι των τραγουδιών του  διηγούνται ιστορίες λυπητερές, ιστορίες καταπίεσης όπου δεσπόζει η μελαγχολία. Είναι η επαναστατική φωνή ενός περήφανου λαού, που μέχρι σήμερα παραμένει ξεριζωμένος.













Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Βουδαπέστη:Τα θερμά λουτρά Széchenyi (Σέντσενι)

Info : Η Βουδαπέστη μπορεί δικαίως να αποκαλείται η πόλη των ιαματικών πηγών, και το λουτρά SzéchenyI  ήταν τα  πρώτα ιαματικά λουτρά στην πλευρά της Πέστης με  θαυμάσια νεομπαρόκ αρχιτεκτονικά στοιχεία. Εκείνη την εποχή,  το 1881, ονομαζόταν «Artesian Baths », και ήταν μόνο μια πρόχειρη  εγκατάσταση. Το 1913   έλαβε τη σημερινή του ονομασία Széchenyi  Spa και χτίσθηκαν  τα περισσότερα κτίρια του  σημερινού  κτιριακού συγκροτήματος .  Το  1999 έγινε  μια πλήρη ανακατασκευή των  πισινών και τοποθετήθηκε  νέος τρόπος  φιλτραρίσματος   του νερού .  Η ιαματική πηγή Σέντσενι  διαθέτει τα θερμότερα λουτρά στη Βουδαπέστη και μάλιστα τα νερά είναι τόσο ζεστά, που πολλοί τα επισκέπτονται  και το χειμώνα .  
 
Πρόσβαση :  Τα Λουτρά  Széchenyi βρίσκονται στο  πάρκο της πόλης, στην πλευρά της Πέστης . Μπορείτε να φτάσετε με  τη δημόσια συγκοινωνία, μέχρι εκεί  χρησιμοποιώντας  την κίτρινη  γραμμή του μετρό Μ1  . Με αυτοκίνητο, είναι κοντά στο σημείο όπου ο αυτοκινητόδρομος Μ3 τρέχει στην πόλη . Από το κέντρο της πόλης  ακολουθείτε τη  λεωφόρο Andrassy, ​​φτάνετε στη πλατεία των Ηρώων  και πίσω από την πλατεία αυτή  σε απόσταση μερικών μέτρων  βρίσκονται οι εγκαταστάσεις  των λουτρών .


Address: H-1146 Budapest, Állatkerti krt. 11.
Telephone: (36-1) 363-3210
Fax: (36-1) 363-3210/123













Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Πάργα : Το Νησάκι της Παναγίας

Info: Το καταπράσινο αυτό νησάκι βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο λιμάνι της Πάργας, σε μία πολύ μικρή απόσταση, την οποία μπορείτε να διανύσετε ακόμη και κολυμπώντας. Το Νησάκι της Παναγίας οφείλει το όνομά του στην εκκλησία της Παναγίας με το χαρακτηριστικό της καμπαναριό, που βρίσκεται εκεί. Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένα πανέμορφο Γαλλικό κάστρο, που χτίστηκε από τους Γάλλους κατακτητές το 1808 κατά την παραμονή τους εδώ (1797- 1814), προκειμένου να ελέγχουν τα μικρά πλοία στο λιμάνι, που δεν ήταν ορατά από το κάστρο. Από το κάστρο αυτό έχει διασωθεί ο περίβολος, η πύλη και το φρούριο, όλα πνιγμένα στο πράσινο του νησιού.








ΝΑΥΠΛΙΟ : Πλατεία Συντάγματος









Info : Η συνονόματη πλατεία με την διασημότερη πλατεία της χώρας που βρίσκεται στην Αθήνα μπορεί να είναι τόσο διάσημη σήμερα, αλλά ιστορικά είναι εξίσου σημαντική. Αποτελεί το κέντρο της πόλης από το 1540 καθώς εικάζεται ότι εκεί βρισκόταν το Σαράι του Τούρκου διοικητή της Πελοποννήσου. Στο παρελθών λέγονταν "Πλατεία Πλατάνου", από τον ιστορικό πλάτανο που καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της και "Πλατεία Λουδοβίκου", προς τιμήν του πατέρα του Βασιλιά Οθωνα. Μετά το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου όταν οι Έλληνες ζήτησαν Σύνταγμα από τον τότε βασιλιά Όθωνα, πήρε το όνομα Πλατεία Συντάγματος μαζί με την πλατεία στην Αθήνα. Η σημερινή της μορφή οφείλεται στην τελευταία ανακατασκευή της το 1980. Η Πλατεία Συντάγματος περιβάλλεται από μερικά σημαντικά κτίρια της ιστορίας του έθνους μας, με πρώτο, το τζαμί όπου το 1928 λειτούργησε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων και δεξιά του το βενετσιάνικο κτίριο που σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο ενώ απέναντι βρίσκεται το Θέατρο Τριανόν. Άλλα ιστορικά κτίρια είναι το ανάκτορο του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και το σπίτι του Θ. Κολοκοτρώνη. Η πλατεία σφύζει από κόσμο, ειδικά κατά της βραδινές ώρες όπου οι καφετέριες και τα ταβερνάκια αποτελούν ιδανικές επιλογές για των επισκέπτη.

ΝΑΥΠΛΙΟ : Το Μπούρτζι ( Καστέλι )









Info : Το Μπούρτζι είναι ένα μικρό νησάκι-φρούριο μπροστά στο λιμάνι του Ναυπλίου. Το φρούριο κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1473 ως μέρος της άμυνας της πόλης με σκοπό να την προστατεύουν από τους πειρατές και τους κατακτητές που έρχονται από την θάλασσα. Το φρούριο χρησιμοποιούνταν για τον αρχικό λόγο της κατασκευής του μέχρι το 1865 όπου και έγινε ο τόπος κατοικίας του δημίου της γκιλοτίνας. Μεταξύ 1930 με 1970 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο ενώ σήμερα είναι διάσημο αξιοθέατο και χρησιμοποιείται περιοδικά από το μουσικό φεστιβάλ.


Το Κάστρο του Ναυπλίου ( Παλαμήδι )

Info : Το Παλαμήδι είναι ένα στρατιωτικό "μπαρόκ" φρούριο στα ανατολικά της πόλης. Είναι χτισμένο σε ένα λόφο 216 μέτρων από τους Βενετούς κατά την δεύτερη κυριαρχία τους στην περιοχή (1686-1715). Το φρούριο ήταν ένα πολύ μεγάλο και φιλόδοξο έργο, αλλά τελείωσε μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, μόλις 3 χρόνια, το 1714. Οι προμαχώνες αρχικά είχαν αρχαιοελληνικά ονόματα, απέκτησαν τούρκικα ονόματα κατά την Οθωμανική εποχή και ονόματα Ορθόδοξων αγίων όταν το Ναύπλιο έγινε μέρος της σύγχρονης Ελλάδας. Ένας από τους προμαχώνες, που ονομάζεται "Μιλτιάδης", χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για των Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, των ήρωα της Ελληνικής επανάστασης. Από το φρούριο μπορείτε να απολαύσετε μια εκπληκτική θέα προς τον Αργολικό κόλπο και την πόλη του Ναυπλίου.

Πρόσβαση: Η πρόσβαση στο παλαμήδι γίνεται με τα διάσημα 857 σκαλοπάτια του ή με αυτοκίνητο.

 








Άγιον Όρος : H Ιερά Μονή Ιβήρων



Διαμονητήριο προσκυνητή για το Άγιο Όρος  από την δεκαετία του ’30




Info : Η Ιερά Μονή Ιβήρων είναι η τρίτη τη τάξει των Αγιορείτικων κοινοβιακών μονών και τοποθετείται στη βορειοανατολική πλευρά της αθωνικής χερσονήσου επάνω σε ένα μικρό όρμο. Η ίδρυσή της πραγματοποιήθηκε το 980 από τον μοναχό Ιωάννη Τουρνίκιο και τη συνοδεία του που προέρχονταν από τη Μονή της Μεγίστης Λαύρας. Η καταγωγή τους ήταν από την Ιβηρία η οποία ταυτίζεται με τη σημερινή Γεωργία. Εξ' αιτίας αυτού του στοιχείου, μετά το  1010 η Μονή υιοθετεί την ονομασία Ιβήρων, προς τιμήν των κτητόρων της. Κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της η μονή δέχτηκε πολλές πειρατικές επιδρομές και υπέστη εκτεταμένες καταστροφές από επιθέσεις των φράγκων με αποκορύφωμα αυτή του 1259. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η παρακμή του μοναστηριού και το πλήρες οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε στις αρχές του 15ου αιώνα. Στους αιώνες που ακολούθησαν η αύξηση της μοναστικής του δύναμης και οι ενισχύσεις που δέχτηκε από Γεωργιανούς και Ρουμάνους ηγεμόνες το οδήγησαν σε μια περίοδο ακμής που εκφράστηκε με τα σπουδαία καλλιτεχνικά επιτεύγματα και την περίοδο ευημερίας του 18 ου αιώνα. Η συγκεκριμένη περίοδος ανάπτυξης διακόπηκε απότομα το 1865 όταν μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το μεγαλύτερο τμήμα της Μονής εκτός από τη βιβλιοθήκη και το καθολικό. Στη συνέχεια δέχτηκε εκτεταμένες επισκευές και ανακαινίσεις οι οποίες δημιούργησαν ένα επιβλητικό μοναστηριακό συγκρότημα με τέσσερις πτέρυγες κελιών, ένα μεγάλο κωδωνοστάσιο, έναν αμυντικό πύργο και μια σειρά από κτίσματα που φιλοξενούν τη βιβλιοθήκη, το σκευοφυλάκιο,το αρχονταρίκι, το συνοδικό και άλλους βοηθητικούς χώρους. Ως επισκέπτης στην Ιερά Μονή Ιβήρων θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε πλήθος αγιογραφιών και ψηφιδωτών του 16ου αιώνα καθώς και να προσκυνήσετε τη θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτισσας. Στο σκευοφυλάκιο της Μονής που συστεγάζεται μαζί με την πλούσια βιβλιοθήκη και βρίσκεται απέναντι από το καθολικό φυλάσσονται ανεκτίμητοι θησαυροί, εκκλησιαστικά σκεύη, ιερά άμφια και χρυσόβουλα αυτοκρατόρων. Στο σύνολο του μοναστηριακού συγκροτήματος υπάρχουν 16 παρεκκλήσια ενώ σήμερα η μονή υπηρετείται από περίπου 35 μοναχούς. Μπορείτε να την προσεγγίσετε δια θαλάσσης αλλά και μέσω του δρόμου που τη συνδέει με την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους τις Καρυές.