Welcome to my blog

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Κωνσταντινούπολη : O Βυζαντινός Ιππόδρομος

Info :  Ο ιστορικός βυζαντινός ιππόδρομος βρίσκεται μπροστά από το Μπλε Τζαμί και σήμερα είναι πλατεία που ονομάζεται Σουλτάν Αχμέτ με λίγα εντυπωσιακά στοιχεία να θυμίζουν το παρελθόν της. Ο ιππόδρομος πρωτοχτίστηκε το 203 από των Ρωμαίο αυτοκράτορα Septimius Severus αλλά αναβαθμίστηκε δραστικά από των Κωνσταντίνο όπου και εκτιμάται ότι ο ιππόδρομος είχε χωρητικότητα 100.000 θεατών. Ο ιππόδρομος ήταν η καρδία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, με τους αγώνες να αποτελούν σημαντικό γεγονός για την πόλης, πολλές πολιτικές ομιλίες και την διάσημη Στάση του Νίκα που ξεκίνησε από τον ιππόδρομο. Κατά την διάρκεια των σταυροφοριών ο ιππόδρομος υπέστη πολλές ζημίες και στην ουσία το Βυζάντιο δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει και να διατηρήσει τον ιππόδρομο με αποτέλεσμα να καταστραφεί οριστικά μετά την κατάληψη από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Από τον παλιό ιππόδρομο διατηρούνται σήμερα η στήλη φιδιών, ένα μνημείο που λέγεται ότι έχει φτιαχτεί από τις λιωμένες ασπίδες και σπαθιά των Ελλήνων που πολέμησαν στην αντίσταση κατά των Περσών κατά τα αρχαία χρόνια, όταν το Βυζάντιο ήταν μια απλή Αθηναϊκή αποικία. Ο Κωνσταντίνος μετέφερε την στήλη από τον ναό του Απόλλωνα των Δελφών και την τοποθέτησε στην μέση του ιπποδρόμου. Σήμερα διατηρείται μόνο η στήλη ενώ από τα τρία κεφάλια ένα βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο είναι ένας τεράστιος Οβελίσκος, ηλικίας 3500 ετών, που μεταφέρθηκε από τον Θεοδόσιο το 390μΧ από την Αίγυπτο. Τέλος ένας περιτοιχισμένος οβελίσκος του 10ου αιώνα και το κυκλικό σχήμα της πλατείας, δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να κλείσει τα μάτια του και να μεταφερθεί εικονικά σε κόσμο οπού άλογα τρέχανε μπροστά από το φανατισμένο πλήθος.



  

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Δουβλίνο : Η Περιοχή Temple Bar

 Info :  Πρόκειται ίσως για τη δημοφιλέστερη τουριστική περιοχή της πόλης η οποία συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κίνησης και δραστηριότητας της πόλης. Τοποθετείται στο κεντρικό Δουβλίνο, στη νότια όχθη του ποταμού Liffey. Έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική ρυμοτομία της, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων και τα λιθόστρωτα σοκάκια ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνάν τους 3.000. Το όνομα της περιοχής πιθανολογείται ότι προέρχεται από το όνομα του Sir William Temple ο οποίος διετέλεσε κοσμήτορας του Trinity College του Δουβλίνου το 1609 και διατηρούσε την έπαυλή του σε αυτή την περιοχή. Παράλληλα με την ιδιαίτερα αναπτυγμένη νυχτερινή ζωή, η περιοχή είναι πασίγνωστη διότι φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης όπως το Ινστιτούτο Φωτογραφίας, το Ινστιτούτο Κινηματογράφου, την Εθνική Πινακοθήκη, το Πολιτιστικό Παιδικό Πάρκο και το Κέντρο Τεχνών και Επικοινωνίας. Επιπλέον στην περιοχή Temple Bar, βρίσκεται η έδρα του Ιρλανδικού Χρηματιστηρίου Αξιών καθώς και της Ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας. Αν επιλέξετε λοιπόν να επισκεφτείτε την περιοχή θα βρεθείτε μπροστά σε μία πληθώρα επιλογών που αφορούν καφέ και εστιατόρια για τις απογευματινές ώρες αλλά και pubs και μπαρ για τη νυχτερινή σας διασκέδαση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ένα από τα μέρη που θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε.

Πρόσβαση: Η ευρύτερη περιοχή του Temple Bar βρίσκεται ανάμεσα στον ποταμό Liffey και στις οδούς Lord Edward και Dame str. Σε επίπεδο συγκοινωνιών εξυπηρετείται από τα αστικά λεωφορεία και μια σειρά σταθμών όπως Parliament str.,Capel St. Bridge, Lord Edward St και άλλων.







Ιρλανδία : Το Κολέγιο Τριάδας του Δουβλίνου

Info : Το επίσημο Ιρλανδικό όνομα του Trinity College είναι "Το κολέγιο της Αγίας και Αδιαιρέτου Τριάδος της βασίλισσας Ελισάβετ κοντά στο Δουβλίνο". Αυτό το πανεπιστήμιο είναι το παλιότερο στην Ιρλανδία, ιδρύθηκε το 1592 με απόφαση της Βασίλισσας Ελισάβετ της 1ης, η οποία γι' αυτό το λόγο θεωρείται "η μητέρα του πανεπιστημίου". Αρχικά ήταν εγκατεστημένο εκτός των τειχών της πόλης κοντά στα ερείπια του μοναστηριού των Αυγουστίνων μοναχών All Hallows και αρχικά οι επιρροές και ο τρόπος λειτουργίας του βασιζόταν στα προτεσταντικά πρότυπα. Οι ρωμαιοκαθολικοί έγιναν αποδεκτοί στους κύκλους του πανεπιστημίου μόλις το 1753 και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα η δράση τους υπόκειται σε περιορισμούς. Τέλος οι γυναίκες εισήχθησαν για πρώτη φορά στα τμήματα του ιδρύματος το 1904. Σήμερα το πανεπιστήμιο βρίσκεται στην πλατεία College Green απέναντι από το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο και απλώνεται σε έκταση 47 στρεμμάτων. Φιλοξενεί τρεις κοσμητείες και παρέχει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές μέσω των 24ων διαφορετικών τμημάτων του. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις το κατατάσσουν στην 43η θέση του καταλόγου των σημαντικότερων πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι βιβλιοθήκες του περιλαμβάνουν γύρο στους 200.000 τόμους βιβλίων αλλά και περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπάνια χειρόγραφα. Ανεξάρτητα από το ενδιαφέρον που τρέφετε για τα ακαδημαϊκά δρώμενα, μια επίσκεψη στους χώρους του πανεπιστημίου σε συνδυασμό με την παρατήρηση της αύρας που αποπνέει η αρχιτεκτονική του δε θα σας άφηνε ασυγκίνητο.

Πρόσβαση: Στο Trinity College μπορείτε να μεταβείτε χρησιμοποιώντας την πορτοκαλί γραμμή 46Χ του αστικού λεωφορείου και αποβιβαζόμενοι στη στάση Westmoreland (opp7) να βρεθείτε ακριβώς μπροστά στην είσοδο του ιδρύματος. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και αφού αποβιβαστείτε στον σταθμό Tara St, Station μετά από πεντάλεπτη πεζοπορία θα φτάσετε στον προορισμό σας.







                                        

ΤΣΕΧΙΑ: Το Μεσαιωνικό Τσεσκύ Κρούμλοβ Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας

Český    Krumlov




Info :  Το Τσεσκύ Κρούμλοβ είναι μία μικρή πόλη στα νότια της Πράγας, γνωστή για την γοτθική αρχιτεκτονική του ιστορικού της κέντρου, που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η πόλη και το κάστρο της χτίστηκαν στα τέλη του 13ου αιώνα σε ένα εμπορικής σημασίας πέρασμα του Μολδάβα ποταμού και στους αιώνες που ακολούθησαν υπήρξε η πρωτεύουσα του δουκάτου του Κρούμλοβ, μέχρι το 1910. Ακολουθώντας την ιστορική πορεία της Τσεχοσλοβακίας, το Τσεσκύ Κρούμλοβ προσαρτήθηκε στη Γερμανία, ενώ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επέστρεψε στην Τσεχοσλοβακία. Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου της Τσεχοσλοβακίας η πόλη παρήκμασε, γεγονός που αντιστράφηκε τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη την προσέλευση τουριστών από όλη την Ευρώπη . Σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης είναι το επιβλητικό κάστρο της, που θεωρείται ως το δεύτερο μεγαλύτερο στην Τσεχία. Στο κτιριακό συγκρότημα του κάστρου, εκτός από τους τεράστιους κήπους του με τις μικρές λιμνούλες και την τάφρο, εντυπωσιάζει το θέατρό του σε μπαρόκ αρχιτεκτονική, που χτίστηκε μεταξύ 1680 και 1682. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι το τοπικό μουσείο με ιστορικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Βοημίας, το μουσείο που είναι αφιερωμένο στο ζωγράφο Egon Schiele που κατάγονταν από εδώ, ενώ 10 χιλιόμετρα μακριά, στη Zlatá Koruna βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Βοημίας. Το Τσεσκύ Κρουμλοβ είναι επίσης και ένα πολύ σημαντικό κέντρο πολιτισμού, διοργανώνοντας μερικά πολύ αξιόλογα φεστιβάλ, όπως το μεσαιωνικό φεστιβάλ Slavností pětilisté (το φεστιβάλ των πέντε πετάλων) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Σαββατοκύριακο του θερινού ηλιοστασίου και το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ με διάφορες μουσικές από όλο τον κόσμο που πραγματοποιείται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η περιοχή προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, rafting και ιππασία και είναι ένας διαρκώς αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός, με χιλιάδες επισκέπτες να καταφθάνουν εδώ κάθε χρόνο.

Πράγα : Ανθεί στη πόλη η jazz μουσική σκηνή !!!!

Info : Η τζαζ είναι ένα       παραδοσιακό είδος μουσικής πολύ δημοφιλές στους Τσέχους από τη δεκαετία του '20 στην πρώτη Δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού η τζαζ αντιπροσώπευε την άλλη πλευρά. Στο μυαλό του κόσμου ήταν ένα σύμβολο του δυτικού, του «ελεύθερου κόσμου». Σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του μουσικού αυτού είδους στην Ευρώπη. Τζαζ θα ακούσετε στο δρόμο από υπαίθριους καλλιτέχνες στο ιστορικό κέντρο, ή σε ένα από τα φημισμένα τζαζ clubs ή περιστασιακά σε μερικά restaurants της Παλιάς πόλης (ζωντανή μουσική, Παρασκευή & Σάββατο βράδυ).

AghaRTA  Jazz  Centrum : Είναι ένα πολύ παραδοσιακό κλαμπ για τζαζ και βρίσκεται εγκατεστημένο σε Γοτθικά υπόγεια. Διάσημοι καλεσμένοι από όλο τον κόσμο έρχονται και παίζουν εδώ. Αν παίζει ο Karel Růžička μην τον χάσετε – είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της Τσέχικης τζαζ. Υπάρχει ένα 24ωρο μαγαζί δίσκων με τεράστια ποικιλία από ηχογραφήσεις τζαζ. Ανοικτά: 6 μμ. ως 12.30 πμ; ζωντανές συναυλίες κάθε μέρα στις 9 μμ. Τοποθεσία: Železná 16, Παλιά Πόλη.                    

U Prince  Jazz   Club :  Στο Ισόγειο του ξενοδοχείου  «U Prince»    θα ακούσετε μια εξαιρετική  μπάντα  μεσήλικων Τσέχων  να παίζει  παραδοσιακή jazz μουσική  των  αρχών του 19ου αιώνα ,  από Ράγκταϊμ  και  Ντίξιλαντ μέχρι  Σουίνγκ και  Μπίμποπ. Το club βρίσκεται απέναντι από το Αστρονομικό ρόλοι  στο κέντρο της Πράας και αν βρεθείτε στη περιέχει αυτή  σας συνιστούμε να μην τους χάσετε . Στο τέλος της συναυλίας  μπορείτε αν θέλετε να συνομιλήσετε με τους καλλιτέχνες  και να αγοράσετε  τα c-d τους .   Τα ποτά  που θα σας σερβίρουν  είναι «καθαρά» και νομίζω  ότι κάνουν το καλύτερο  Mojito της Πράγας.  Τοποθεσία : Staromestske Namesti 29 .

 






Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Κωνσταντινούπολη : Η Αγία Σοφία

Σίγουρα δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που να μην γνωρίζει την Αγία Σοφία καθώς είναι ένα από τα κορυφαία σύμβολα του Χριστιανισμού παγκοσμίως αλλά φυσικά έχει ακόμα πιο ξεχωριστή θέση για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Η παρούσα Αγία Σοφία χτίστηκε μεταξύ 532 και 537 υπό την διοίκηση του Ιουστινιανού, πάνω από μια προηγούμενη ομώνυμη εκκλησία που καταστράφηκε από ταραχές. Αρχιτέκτονες είναι ο φυσικός, Ισίδωρος από την Μίλητο και ο μαθηματικός, Αρτέμιος που με την κατασκευή της Αγίας Σοφίας αλλάξανε την ιστορία της αρχιτεκτονικής. Πολλοί μύθοι και θρύλοι αποδίδουν την κατασκευή του ναού, στον θεό που έμμεσα προμήθευσε τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Ειδικά για των θόλο της Αγίας Σοφίας, η επιβλητικότητα του και το ύψος του μέσα στον γιγαντιαίο ναό, έκανε τους ανθρώπους να μιλάνε για έναν θόλο που κρέμεται από τον ουρανό. Η Αγία Σοφία ήταν ο μεγαλύτερος καθεδρικός στον κόσμο για περίπου 1000 χρόνια, μέχρι και την κατασκευή του καθεδρικού της Σεβίλης το 1520. Από την κατάληψη της Πόλης, το 1453 και μετά, η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί και μάλιστα ήταν και οδηγός για την κατασκευή άλλον τεμένων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Από το 1935 και μετά το μνημείο αυτό είναι μουσείο με χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, από όλο τον πλανήτη, που έρχονται να θαυμάσουν το εκπληκτικό μέγεθος και τα μαγικά ψηφιδωτά που αποκαλύπτονται σταδιακά πίσω από τα Οθωμανικά -μονότονα- μωσαϊκά.

    










Κωνσταντινούπολη : Το Πατριαρχείο


                                                     

                                               Δείτε το  video




                                  Κυριακή της  Ορθοδοξίας
                                            Μάρτιος 2012










Info :  Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Στο Πατριαρχείο κατοικοεδρεύει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ ο οποίος είναι ο 270ς στην σειρά Πατριάρχης. Το Πατριαρχείο ιδρύθηκε το 331μ.Χ. όταν δηλαδή μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την Ρώμη στην Νέα Ρώμη - Κωνσταντινούπολη. Το 1599 θεμελιώθηκε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου που αποτελεί τον κύριο λατρευτικό χώρο του Πατριαρχείου. Το Πατριαρχείο έδρευε όλα τα χρόνια στο Φανάρι πλην της περιόδου 1204 μέχρι 1261 οπότε η Πόλη είχε αλωθεί και κατακτηθεί από τους Λατίνους. Η Έδρα μετοίκησε προσωρινά στην Νίκαια της Βιθυνίας μέχρι που οι Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζαντινή) επανέκτησε την Πόλη. Με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Τούρκους το Πατριαρχείο αναγνωρίστηκε ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των Χριστιανικών υπόδουλων εθνών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με αυτόν τον τρόπο ο Πατριάρχης υπεράσπιζε τα δικαιώματα αυτών των λαών στην Υψηλή Πύλη αλλά και η Υψηλή Πύλη έλεγχε τους λαούς αυτούς μέσω πιέσεων στον Πατριάρχη. Για παράδειγμα, ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' αφόρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ωστόσο οι Οθωμανοί αποφάσισαν να τον θανατώσουν δια απαγχονισμού για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης όπως θα λέγαμε σήμερα. Ο Γρηγόριος απαγχονίστηκε από την κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, η οποία παρέμεινε κλειστή μέχρι και σήμερα σε ανάμνηση του τραγικού γεγονότος.


Κωνσταντινούπολη : Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα










Με το όνομα Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα φέρεται ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα "παλάτια των πηγών" στα οποία οι Βυζαντινοί
Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık ( ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.

                                    H ΑΝΗΚΟΔΟΜΗΣΗ


Το 559 ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, θεραπευμένος από λιθίαση κάνοντας χρήση του νερού της Πηγής ανακαίνισε το ναό αυτό με υλικά που είχαν περισσέψει από την Αγιά Σοφιά. Ο ανακαινισμένος ομως ναός κατέπεσε μετά από σεισμό όπου και ανοικοδόμησε εκ νέου η Ειρήνη η Αθηναία. Αλλά και μετά από νεότερη πτώση του ανοικοδομήθηκε για τρίτη φορά από τον Αυτοκράτορα Βασίλειο τον Μακεδόνα. Αργότερα πυρπολήθηκε από τον αρχηγό των Βουλγάρων Συμεών, όπου και αναγέρθηκε για 4η φορά από τον Ρωμανό τον Λεκαπηνό. Κατά
τον 6ο αιώνα αποτελούσε ανδρώα Μονή στην οποία προσέρχονταν ο Αυτοκράτορας κάθε Πέμπτη της Αναλήψεως. Στο περίβολο του ναού αυτού έστησε τις σκηνές του το 1424 ο Σουλτάνος Μουράτ Β'. Κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ο ναός καταστράφηκε και το αγίασμα καλύφθηκε. Αργότερα όμως επετράπει στους Χριστιανούς να αποκαλύψουν το αγίασμα και να επανιδρύσουν μικρό προσκύνημα. Το 1732 οι Αρμένιοι προσπάθησαν να υφαρπάξουν το προσκύνημα πλην όμως οι Έλληνες χριστιανοί διέσωσαν το δικαίωμα της κατοχής τους. Το 1825 καταστράφηκε από τους γενίτσαρους και το 1827 ανευρέθηκε η Ιερά εικόνα της Θεοτόκου εικονιζόμενη υπέρ της Ζωοδόχου Πηγής. Μετά απο αυτό το 1830 ο Σουλτάνος επέτρεψε την νέα ανοικοδόμηση (5η φορά) του Ναού όπως σήμερα διασώζεται, επί Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίου Α΄ όπου καί εγκαινιάσθηκε μετά από πέντε χρόνια. Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το δε αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο. Απ' εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ψηφιδωτή παράσταση της εικόνας σώζεται στον εσωνάρθηκα της Μονής της Χώρας. Σε ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού από τον Αυτοκράτορα Λέοντα η Εκκλησία καθιέρωσε την κατ΄ έτος εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Διακαινήσίμου Εβδομάδας.



    
                ΟΙ  ΘΡΥΛΟΙ  ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΟΥΝ ……


Η Αποκάλυψις του Αγιάσματος της Παναγίας του Μπαλουκλί Κωνσταντινουπόλεως(οι  δύο κδοχές)

α) πρώτη, πο ξιστορε Νικηφόρος Κάλλιστος ναφέρει τι: μετέπειτα ατοκράτορας Λέων Θρξ Λέων Μέγας (457 – 474 μ.Χ.), ταν ρχόταν ς πλς στρατιώτης στν Κωνσταντινούπολη, συνάντησε στ Χρυσ Πύλη ναν τυφλ πο το ζήτησε νερό. Ψάχνοντας γι νερό, μι φων το πέδειξε τν πηγή. Πίνοντας τυφλς κα ρχόμενο τ λασπδες νερ στ μάτια το θεραπεύτηκε.
ταν ργότερα γινε ατοκράτορας, το επε προφητικ φωνή, πς θ πρεπε ν χτίσει δίπλα στν πηγ μία κκλησία. Πράγματι Λέων κτισε μία μεγαλοπρεπ κκλησία πρς τιμ τς Θεοτόκου στ χρο κενο, τν ποο κα νόμασε «Πηγή». Κάλλιστος περιγράφει τ μεγάλη ατ κκλησία μ πολλς λεπτομέρειες, ν κα περιγραφ ταιριάζει περισσότερο στ οκοδόμημα το ουστινιανο.
στορικ πάντως εναι ξακριβωμένο, τι τ 536 μ.Χ. στ Σύνοδο τς Κωνσταντινουπόλεως, π τν Πατριάρχη Μην 536 – 552 μ.Χ., λαμβάνει μέρος κα Ζήνων, γούμενος «το Οκου τς γίας νδόξου Παρθένου κα Θεοτόκου Μαρίας ν τ Πηγ».

β) δεύτερη, πο ξιστορε στορικς Προκόπιος, τοποθετεται στς ρχς το 6ου αώνα κα ναφέρεται στν ουστινιανό. ουστινιανς κυνηγοσε σ’ να θαυμάσιο τοπίο μ πολ πράσινο, νερ κα δένδρα. κε, σν σ ραμα, εδε να μικρ παρεκκλήσι, πλθος λαο κα ναν ερέα μπροστ σ μι πηγή. «Εναι πηγ τν θαυμάτων» το επαν.
Κα χτισε κε μοναστήρι μ λικ πο περίσσεψαν π τν γι Σοφιά. . Κεδρηνς ναφέρει τι χτίστηκε τ 560 μ.Χ. Γράφοντας τν 14ο α. μ.Χ. γι τ γίασμα τς Πηγς Νικηφόρος Κάλλιστος παραθέτει, π διάφορς πηγές, ναν κατάλογο 63 θαυμάτων, π τ ποα τ 15 φθάνουν ς τν ποχή του. Σήμερα στν αλ τς Ζωοδόχου Πηγς βρίσκονται ο τάφοι τν Οκουμενικν Πατριαρχν. Τ δ γίασμα βρίσκεται στν πόγειο Να κα ποτελεται π μαρμαρόκτιστη πηγή, τ νερ τς ποίας θεωρεται γιασμένο.
π δ διαδόθηκε τύπος τς Παναγίας Ζωοδόχου Πηγς σ λο τν ρθόδοξο κόσμο. Εναι ξιοσημείωτο τι ψηφιδωτ παράσταση τς εκόνας σώζεται στν σωνάρθηκα τς Μονς τς Χώρας. Νας ατς μεινε γνωστς στν στορία ς τ γίασμα το «Μπαλουκλί». «Μπαλούκ» στ τουρκικ σημαίνει ψάρι κα παράδοση μς λέει πς κε δίπλα στ γίασμα, στς 23 Μαΐου 1453 μ.Χ. μία Μοναχή τηγάνιζε ψάρια, ταν κάποιος της φερε τν εδηση πς πραν τν Πόλη ο Τορκοι.  μοναχή πάντησε πς μόνο ν τ ψάρια πο τηγάνιζε φευγαν π’ τ τηγάνι κα πεφταν μέσα στ γίασμα θ πίστευε τι γινε κάτι τέτοιο. Κα πραγματικ τ ψάρια ζωντάνεψαν κα πεσαν μέσα στν πηγ το γιάσματος. Μέχρι σήμερα δέ, μέσα στν δεξαμεν τς Ζωοδόχου Πηγς διατηρονται πτ ψάρια κα μάλιστα σν ν εναι μισοτηγανισμένα π’ τν μι πλευρά.