Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Στις Βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας : Πύργος, Μεσημβρία, Σωζόπολη

 Η Βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας καλύπτει στο σύνολό της τα ανατολικά σύνορα της Βουλγαρίας , ενώ οι πανέμορφες  παραλίες της  απλώνονται σε μήκος 130 χιλιόμετρων .Μετά την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος  η περιοχή γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη  με την δημιουργία  συγχρόνων  ξενοδοχειακών  μονάδων  , τεραστίων  shopping mall  και οργανωμένων πλαζ. Δεν  θα ήταν υπερβολή να πούμε πως  η περιοχή αυτή  μετατράπηκε στον νέο hot καλοκαιρινό προορισμό των Βαλκανίων. Για μας τους  Έλληνες βέβαια  τα Βουλγαρικά παράλια της Μαύρης θάλασσας  έχουν ιδιαίτερη σημασία ,  αφού  στις πόλεις του Μπουργκάς (Πύργος) του Νέσεμπαρ (Μεσημβρία) και της Σωζόπολ(Σωζόπολη) άνθισε και  μεγαλούργησε  για πολλούς αιώνες η Ελληνική κοινότητα   μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα  που εκδιώχτηκαν κακήν κακώς   από τις Βουλγαρικές αρχές .


                                     ΠΥΡΓΟΣ 


 Ο Πύργος (Μπουργκάς)  υπήρξε  από τα μέσα του 19ου αιώνα, ένα  από τα σημαντικότερα λιμάνια της Βουλγαρίας. Η ελληνική παροικία, από τις πλέον αξιόλογες στη Βουλγαρία, συντηρούσε τα  σχολεία και πολυάριθμους συλλόγους, ενώ στον Πύργο εκδόθηκαν και δύο εφημερίδες. Πολλοί Έλληνες είχαν ασχοληθεί με επιτυχία με το εμπόριο, τη ναυτιλία και τη βιομηχανία. Οι διωγμοί του 1906 στάθηκαν η απαρχή για τη σταδιακή υποβάθμιση της ελληνικής παρουσίας.


                                    ΜΕΣΗΜΒΡΙΑTo Νέσεμπαρ ( Nesebăr ) ή αλλιώς  Μεσημβρία απέχει  20 χιλιόμετρα από το  Μπουργκάς και είναι το μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας . Είναι μια πόλη-μουσείο με ιστορία 3.000 χρόνων και ένας από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της Βουλγαρίας. Η  Μεσημβρία υπήρξε  αποικία του Βυζάντιου και κατά  την 4η Σταυροφορία την κατέλαβαν οι Βούλγαροι και μετά πάλι οι Βυζαντινοί, μέχρι το 1300, οπότε για λίγο χρονικό διάστημα την πήραν οι Βούλγαροι μέχρι που την κατέλαβαν οι Τούρκοι το 1453. Από την εποχή αυτή παρέμεινε τουρκική μέχρι την ίδρυση της βουλγαρικής ηγεμονίας το 1878 . Από το 1885 προσαρτήθηκε στη Βουλγαρία. Μέχρι το 1906 την κατοικούσαν αποκλειστικά  Έλληνες που  μετά  τους διωγμούς  κατέφυγαν στην Ελλάδα . Το 1983  λόγω της ιστορίας της και των πολλών διαφορετικών πολιτισμών που πέρασαν από αυτή, ανακηρύχθηκε από την  Unesco    ως Μνημείο   Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς .

                                              ΣΩΖΟΠΟΛΗ
                             

Η Σωζόπολη (Созопол στα βουλγαρικά) βρίσκεται στη νότια άκρη του κόλπου του Μπουργκάς .  Η Σωζόπολη ήταν η παλαιότερη από τις αρχαίες ελληνικές αποικίες στα δυτικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και γνώρισε πολλούς κατακτητές : Ρωμαίους, Γότθους, Βουλγάρους, Λατίνους, Γενουάτες, Τούρκους (1453) και τελικά έμεινε στα χέρια των Βουλγάρων (1885) . Ύστερα από τις αφόρητες πιέσεις των Βουλγάρων, η ελληνική αυτή πόλη  που το 1905 αριθμούσε 3.400 κατοίκους, εγκαταλείφθηκε από τους Έλληνες κατοίκους της. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου