Welcome to my blog

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

NEW YORK : Το θέατρο του Μπρόντγουει πέθανε …….Ζήτω το θέατρο του Μπρόντγουει !!!!!!


 










Aν σας πουν ότι το θέατρο του Broadway  πέθανε μην το πιστέψετε, εξακολουθεί όχι μόνο να υπάρχει αλλά και να ευημερεί, τρανή απόδειξη τα στατιστικά στοιχεία που δίνονται στην δημοσιότητα, που μιλούν για  12.000.000 ανθρώπους (!!!!!!) που πλήρωσαν 666 εκατ. δολάρια  για εισιτήρια θεάτρου  και είχαν να επιλέξουν ανάμεσα  στις περισσότερες παραστάσεις –περίπου 40 – των τελευταίων  χρονών .Από το 1880 η λέξη  Broadway  περιγράφει τις  μεγάλες θεατρικές παραγωγές  που ξεκινούν από την πόλη της Νέας Υόρκης και συχνά  ανεβαίνουν  και αλλού .Όμως από το 1929  που τα περισσότερα θέατρα έγιναν κινηματογράφοι , οι περισσότερες παραστάσεις  δεν κάνουν πρεμιέρα  στο Broadway  αλλά πιο πέρα  στα δρομάκια   γύρω από την ….φωτεινή πλατεία  Times Square . Eνα από τα πιο παλιά θέατρα  του Μπρόντγουαιη  είναι το «New Amsterdam»   ίσως το  ομορφότερο  Art Nouveau θέατρο της Νέας Υόρκης που η θεατρική του πορεία ξεκάνει από τις αρχές του 19ου αιώνα , εδώ ανεβάστηκαν  τα πρώτα μιούζικαλ του  Oscar Hammerstein  και του  Jerome Kern και ενός αλλου μεγάλου δημιουργού του  Irving Berlin . Στα δυτικά της 44th  οδού  βρίσκεται το ιστορικό «Actors  Studio»   το οποίο ίδρυσε  το 1947 ο Ελληνικής καταγωγής  σκηνοθέτης   Ηλίας Καζάν , ενώ παρακάτω βλέποντας  την μεγαλόπρεπη πρόσοψη του θεάτρου   «Barrymore»   μου έρχεται στο μυαλό η φυσιογνωμία του  μεγάλου Μάρλον Μπράντο  αφού στο θέατρο αυτό έκανε το ντεμπούτο του στο «σανίδι»   το 1947 με το έργο που τον καθιέρωσε «Λεωφορείον ο Πόθος» παίζοντας  τον ρόλο του σκληρού  και γοητευτικού  Στάνλεϊ Κοβάλσκι. Και θα κλείσω με το  «Eugene O'Neil Theater»   που φέρει το όνομα του  μεγάλου Αμερικανού Δραματουργού ,  εδώ κατάφερα να δω  έναν θρύλο  της έβδομης τέχνης  την Τζεην Φόντα  στο έργο του Μόουζες  Κάουφμαν  «33 Παραλλαγές» , στο  θεάτρου αυτό  ευτύχησαν να δουν τα έργα τους να παίζονται ο Άρθουρ Μίλερ και ο Νηλ Σάιμον .

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

My favorite Berlin !!!!!!!



ΙNFO : Το Βερολίνο είναι η πόλη των αντιθέσεων. Εκεί όπου συναντιέται το παλιό με το νέο , εκεί όπου συνυπάρχουν τα σύγχρονα γυάλινα κτίρια, δίπλα στα μεγαλοπρεπή μπαρόκ ανάκτορα, και τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία διπλά στα ογκώδη κτίρια σοσιαλιστικής αισθητικής . Η πρωτεύουσα της ενωμένης πλέον Γερμανίας είναι ένας προορισμός για όλα τα γούστα. Η ένωση δύο διαφορετικών κόσμων δίνει στο Βερολίνο μία ποικιλία επιλογών μοναδική στον κόσμο !!!!

HISTORY : Το Βερολίνο ιδρύθηκε το 1237 και από το 1415 έγινε πρωτεύουσα πολλών ηγεμόνων και αυτοκρατόρων. Το 1871 το Βερολίνο ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Σημαντικότερο ορόσημο όμως στην ιστορική διαδρομή της πόλης είναι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το τέλος του πολέμου βρήκε το Βερολίνο κατεστραμμένο και διαιρεμένο σε ζώνες επιρροής, διαίρεση η οποία ολοκληρώθηκε με την όρθωση του περίφημου Τείχους το 1961 που έπεσε το 1989 και από το 1990 το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα της ενωμένης Γερμανίας.

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ : Η Πύλη του Βρανδεμβούργου που βρίσκεται στο μέσο της πλατείας Pariser. Κατασκευάστηκε το 18ο αιώνα στα αρχαιοελληνικά πρότυπα. Στην πάνω μέρος της Πύλης βρίσκεται το άγαλμα Quadriga της θεάς Ειρήνης ως σύμβολο ειρήνης. Ένα πολύ γνωστό μοντέρνο μνημείο είναι ο Πύργος στην Alexander plaza. Είναι το πιο ψηλό κτίριο στην πόλη και χτίστηκε για τις ανάγκες της τηλεόρασης. Στην κορυφή του βρίσκεται ένα café-restaurant όπου μπορείτε να καθίσετε και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα της πόλης.

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ : ***** Το Βερολίνο έχει άπειρα μουσεία και χρειάζονται πολλές ημέρες για να τα επισκεφτείτε. Αξίζει σίγουρα να πάτε στο νησί των μουσείων ( Museumsinsel ) για να θαυμάσετε το υπέροχο Μουσείο της Περγάμου με τα εκθέματα της Περγάμου, της Μιλήτου και της Εγγύς Ανατολής. Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στην ισλαμική τέχνη. *******Το Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο στη λεωφόρο Unter den Linden για να δείτε την εξέλιξη της γερμανικής ιστορίας. ****** Αν θέλετε να μάθετε για το Τείχος του Βερολίνου και την Πτώση του, επιβάλλεται να επισκεφτείτε το μουσείο στο παλαιό σημείο ελέγχου Checkpoint Charlie. Το εισιτήριο είχε 12.5 ευρώ όταν το επισκέφτηκα και είναι ανοιχτό όλες τις ημέρες μέχρι τις 6 το απόγευμα. ******* Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Εβραϊκό Μουσείο (Jewish Museum). Αποτελεί ταυτόχρονα αρχιτεκτονικό κόσμημα και πρότυπο αισθητικής ως προς τον τρόπο προβολής των εκθεμάτων του. Ο αρχιτέκτονας Ντάνιελ Λίμπεσκιντ σχεδίασε ένα σιωπηλό μουσείο. Σκοτεινοί μακρόστενοι διάδρομοι, ένας τσιμεντένιος κήπος-λαβύρινθος και μερικές ιστορίες ανθρώπων που έζησαν τον παραλογισμό.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ : Εάν έχετε χρόνο για μια βόλτα στα περίχωρα του Βερολίνου , επισκεφτείτε το Caputh. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό κοντά στο που περιτριγυρίζεται από πολλές μικρές λίμνες. Εδώ θα δείτε το εξοχικό σπίτι του Αϊνστάιν και ένα μπαρόκ παλάτι.
 









Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Η ιστορία της Αφροδίτης της Μήλου


Το αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου  στο Μουσείο του νησιού


Η Αφροδίτη της Μήλου  στο Μουσείο του Λούβρου


  Η Αφροδίτη της Μήλου  αυτό το απίστευτης ομορφιάς  μαρμάρινο άγαλμα, της ελληνιστικής εποχής, βρέθηκε την άνοιξη του 1820 σε αγροτική περιοχή της Μήλου , σε θέση αρχαίου οικισμού, από έναν αγρότη που λεγόταν Γεώργιος Κεντρωτάς. Ο ίδιος, λόγω των πολλών πιέσεων που δέχτηκε (από Γάλλους αρχαιολόγους και διπλωμάτες, από τους Έλληνες προκρίτους του νησιού και από τον δραγουμάνο Μουρούζη που εκπροσωπούσε και την Υψηλή Πύλη, δηλαδή την κυβέρνηση των Οθωμανών) μάλλον δεν μπόρεσε να κερδίσει κάτι σημαντικό από το εύρημά του, αν και οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι πήρε 400 γρόσια. Το άγαλμα, που βρέθηκε σε πάνω από 6 χωριστά κομμάτια, κατέληξε ένα χρόνο αργότερα στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα. Στο μουσείο της Μήλου υπάρχει ένα πιστό αντίγραφό του, το οποίο έστειλε αργότερα ως δωρεά το Λούβρο. Η πρώτη φωτογραφία είναι από την επίσκεψη μας στο Μουσείο της Μήλου το 1991 και η δεύτερη  από το Μουσείο του Λούβρου  το  2001 .