Welcome to my blog

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Νέα Υόρκη : Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών  ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1945 από 51 χώρες οι οποίες δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την ειρήνη μέσα από τη διεθνή συνεργασία και τη συλλογική ασφάλεια. Σήμερα, σχεδόν κάθε έθνος του κόσμου ανήκει στον ΟΗΕ αφού  192 χώρες είναι  μέλη του.  Η έδρα του Οργανισμού  στεγάζεται στην Νέα Υόρκη, σε ένα μεγαλοπρεπέστατο κτίριο πολλών ορόφων , το οποίο χρηματοδότησε  για να χτισθεί ο  πολυεκατομμυριούχος  Ροκφέλερ Τζούνιορ .  Η περιοχή που βρίσκονται τα Ηνωμένα Έθνη δεν αποτελεί τόπο της  Αμερικής αλλά είναι  ένας διεθνής χώρος που ανήκει σε όλα τα κράτη μέλη, και διαθέτει τα δικά της γραμματόσημα και το δικό της ταχυδρομείο. Τον προαύλιο χώρο, στολίζει ένα γλυπτό, που απεικονίζει ένα όπλο με στραβή κάνη, θέλοντας να δείξει συμβολικά πως ο Ο.Η.Ε. έχει στόχο την ανατροπή των πολέμων και την ειρήνη στην γη. Επίσης σε ένα τοίχο που βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί προς το κτίριο των γενικών συνελεύσεων, υπάρχει μια πλάκα με ένα εδάφιο από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα, στο οποίο λέει: «θα σφυρηλατήσουν τα σπαθιά τους σε υνιά και τα δόρατά τους σε δρεπάνια», αναφερόμενο πάλι, στην προσπάθεια του οργανισμού για την επίτευξη της ειρήνης. Ο επισκέπτης κάνοντας ξενάγηση στο κτίριο των Ην. Εθνών μπορεί να δει την αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας, την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης αλλά και σημαντικά έργα τέχνης.









Γέφυρα του Μπρούκλιν : Το σύμβολο της Νέας Υόρκης

Το σύμβολο της Νέας Υόρκης η γέφυρα του Μπρούκλιν που ενέπνευσε συγγραφείς (ανάμεσα τους ο Τόμας Έλιοτ, ο Σέλμπυ Τζούνιορ κα ) , ποιητές και μουσικούς , και σκηνικό για εκατοντάδες αμερικανικές ταινίες, το 2008 συμπλήρωσε 125 χρόνια ζωής !!!!!   Η γέφυρα του Μπρούκλιν ήταν η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα και η πρώτη που κατασκευάστηκε από χάλυβα και εγκαινιάσθηκε το 1883. Ο μηχανικός Τζον Ρόμπλινγκ απασχόλησε 600 εργάτες και τα έργα διήρκεσαν 16 χρόνια. Πάνω από 20 άνθρωποι χάθηκαν, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο αρχιτέκτονας. Η γέφυρα που βρίσκεται πάνω από τον Ιστ Ρίβερ συνδέει το Μπρούκλιν με το Μανχάταν , και είναι ένας από τους top προορισμούς της Νέας Υόρκης.  Από το 2008 προστέθηκε μια καινούργιο ατραξιόν κάτω από τη Γέφυρα του Μπρούκλιν ένας τεχνητός καταρράκτης με στόχο την προσέλκυση τουριστών, και ήταν μια ιδέα του Δανού καλλιτέχνη Όλαφουρ Ελίασον . Η δημιουργία του τεχνητού καταρράκτη κόστισε 15 εκατομμύρια δολάρια και θα λειτουργεί από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.














Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Βουδαπέστη: Αξέχαστη εμπειρία στα φημισμενά λουτρά " Gellert Baths and spa" δίπλα στίς όχθες του Δούναβη.


Για όσους αγαπούν τα spa και την ευεξία που προσφέρουν τότε επιβάλλεται να να επισκεφτούν την Βουδαπέστη που είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη που διαθέτει 118 (!!) φυσικές ιαματικές πηγές .Έξαλλου από το 1934 έχει απονεμηθεί στη Βουδαπέστη ο ανώτατος τίτλος "Spa city” ως η πόλη των σπα. Τα πιο φημισμένα θερμά λουτρά (μαζί με την απαραίτητη ξενοδοχειακή υποδομή) είναι αυτά του «Gellert  baths  and  spa » που είναι χτισμένα σε στυλ αρ-νουβό άνοιξαν τις πύλες τους το 1918 , ενώ αργότερα προστεθήκαν και εξωτερικές πισίνες για να μπορούν να δέχονται περισσότερο αριθμό επισκεπτών . Μια πρώτη αναφορά στην ύπαρξη ιαματικών νερών στο σημείο αυτό είχε γίνει ήδη από τον 13ο αιώνα, ενώ τα λουτρά που χτισθήκαν εδώ από τους Οθωμανούς αναφέρονται και από τον διάσημο Τούρκο περιηγητή της εποχής Εβλίγια Τσελεμπί.Το ξενοδοχείο καταστράφηκε το 1945 αλλά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ξαναχτίσθηκε και εκσυγχρονίστηκε . Τα λουτρά λειτουργούν από τις 6 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ η τιμή εισόδου είναι γύρω στα 13-15 ευρώ και περιλαμβάνει τη χρήση λουτρών , πισίνας και ατομικών αποδυτήριων .Τα λουτρά "Gellert  baths  and  spa"  θα τα βρείτε στο νότιο τμήμα της πόλης στην πλευρά της Βούδας –στη δεξιά όχθη του Δούναβη . Είναι μια πραγματική ιεροτελεστία η απόλαυση των spa της Βουδαπέστης , την άλλη φορά που θα βρεθώ ξανά στη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας θα τα επισκεφτώ πάλι .









ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ : Φυσικές ομορφιές στην .....αγκαλιά του Ιονίου πελάγους

Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς. Προστατευμένο μέσα σε ένα φυσικό λιμάνι, απλώνεται πανέμορφο σε χαμηλούς λόφους γεμάτους από βλάστηση που φτάνει ως τη θάλασσα. Στην άκρη του κόλπου δίπλα στο Αργοστόλι, υπάρχει η λιμνοθάλασσα του Κούταβου, με την οργιώδη βλάστηση και το δάσος από πανύψηλους ευκάλυπτους. Η πόλη του Αργοστολίου καταστράφηκε κατά καιρούς από σεισμούς με κορύφωση τον Αυγουστιάτικο σεισμό του 1953 όπου η πόλη ισοπεδώθηκε. Χάρη στην Κεφαλονίτικη αποφασιστικότητα η πόλη ανορθώθηκε για να αποτυπώσει ξανά σήμερα την τοπική αρχιτεκτονική αισθητική. Σήμερα φιλοξενεί μεγαλοπρεπή κτίρια όπως το θέατρο Κέφαλος, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, και το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο . Σπουδαίο μνημείο είναι και η λιθόκτιστη, αψιδωτή γέφυρα μήκους 900 περίπου μέτρων, που άρχισε να κτίζεται το 1811 και συνδέει τις δύο πλευρές του κόλπου του Αργοστολίου.



ΓΕΥΣΕΙΣ : Εκτός από φρεσκότατο ψάρι που μπορείτε να φάτε στο Αργοστόλι και σε λογικές τιμές μάλιστα , σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τις υπεροχές Κεφαλλονίτικες πίτες που είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού. Φτιάχνονται με χειροποίητη σπιτική ζύμη και με γέμιση που μπορεί να είναι κάποια από τις παρακάτω: ρύζι με κρέας, πράσο και σπανάκι, λαχανικά, μπακαλιάρο και χταπόδι. Δοκιμάσαμε και την νοστιμότατη Αλιάδα ένα πικάντικο πιάτο που περιέχει χυμό από βραστό χταπόδι, σκόρδο και πατάτες πουρέ. Για επιδόρπιο διαλέξαμε την Αμυγδαλόπιτα (που την φτιάχνουν στα περισσότερα νησιά του Ιονίου) ένα μυρωδάτο κέικ με κύριο συστατικό τα αμύγδαλα










Βαρκελώνη : Στο Ναό του Ποδοσφαίρου το Camp Nou

Αξίζουν τα 20 ευρώ που πληρώνεις είσοδο για να ξεναγηθείς στο δημοφιλέστερο γήπεδο της Ευρώπης το “Camp Nou” της Barcelona . Ανήκει  στην κατηγορία elite της UEFA ( 5 αστέρια) και η χωρητικότητα του αγγίζει τους 99.000 θεατές κάτι που το κατατάσσει παγκοσμίως  στην 10η θέση . Στα 53 χρόνια της ύπαρξής του, έχει φιλοξενήσει  αμέτρητα παιχνίδια και ομάδες από την Ισπανία και τον υπόλοιπο κόσμο. Από συναντήσεις πρωταθλήματος, Κυπέλλου, ευρωπαϊκών διοργανώσεων, Παγκοσμίου Κυπέλλου, EURO, Ολυμπιακών αγώνων και τελικούς ευρωπαϊκών Κυπέλλων, μέχρι παιχνίδια φιλανθρωπικού αλλά και επετειακού χαρακτήρα και φυσικά ματς τα οποία διοργανώθηκαν προς τιμήν μεγάλων προσωπικοτήτων της FC Barcelona 

Αφού λοιπόν περιμέναμε μια ώρα  στην ουρά για να προμηθευτούμε το εισιτήριο εισόδου στο γήπεδο , στη συνέχεια μας περίμενε άλλη μια καθυστέρηση  περίπου μισής ώρας για να ακυρώσουμε το εισιτήριο στο μηχάνημα . Αρχίσαμε την ξενάγησης μας από το «Museu del FC Barcelona» που είναι το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε ολόκληρη την Καταλονία (βλέπεις όλα τα τρόπαια  που έχει σηκώσει η ομάδα , τις φανέλες μεγάλων παιχτών με ιδιόχειρη αφιέρωση όπως του Κρόιφ , του Πικέ , του Πουγιόλ κα ). Οι χώροι που μπορείς να επισκεφτείς στη συνέχεια  είναι  η αίθουσα των συνεντεύξεων  , τα αποδυτήρια , ο αγωνιστικός χώρος και  τα δημοσιογραφικά θεωρεία .  Και στο τέλος επισκεπτόμαστε την μπουτίκ της ομάδας για να προμηθευτούμε τις φανέλες των αγαπημένων μας ειδώλων , εδώ θα συναντήσουμε όλες τις φυλές του κόσμου !!!!!