Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

ΠΑΡΙΣΙ : ΛΟΥΒΡΟ .........το παλαιότερο μουσείο τέχνης στον κόσμο
Το μουσείο του Λούβρου ( Musée du Louvre) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού και φιλοξενεί περίπου 35.000 μεγάλης αξίας εκθέματα που περιλαμβάνουν έργα της αρχαιότητας και της μεσαιωνικής τέχνης μέχρι το 1848. Το κτίριο που στεγάζει το μουσείο κτίστηκε αρχικά ως φρούριο από το βασιλιά Φίλιππο Αύγουστο το 1190 και ο Κάρολος Ε΄ ήταν ο πρώτος ένοικός του. Τον 16ο αιώνα, ο Φραγκίσκος Α΄ το μετέτρεψε σε παλάτι και ξεκίνησε τη βασιλική συλλογή τέχνης με 12 πίνακες από την Ιταλία. Το 1793, το Λούβρο μετατράπηκε σε μουσείο με την πρώτη έκθεση της συλλογής αυτής. Αργότερα ο Ναπολέων Γ' προχώρησε σε ριζική ανακαίνιση του Λούβρου. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Πολέμου το Μουσείο εκκενώθηκε από τα εκθέματά του για να μην καταστραφούν . Το 1981 με εντολή του Προέδρου Φρανσουά Μιττεράν ανασυγκροτείται ολοκληρωτικά το Μουσείο από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Ieoh Ming Pei, στον οποίο ανήκει και η σχεδίαση της γυάλινης πυραμίδας που αποτελεί είσοδο στο Μουσείο σήμερα.


Highlights : Αναμφισβήτητα ο πίνακας που συγκεντρώνει τις ορδές των φιλότεχνων είναι η Τζοκόντα του Ντα Βίντσι **** Οι περισσότεροι Έλληνες όμως κατευθύνονται στο τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου που περιλαμβάνει έργα της αρχαίας τέχνης, από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ. για να θαυμάσουν τα κορυφαία εκθέματα της συλλογής που είναι η Αφροδίτη της Μήλου, και η Νίκη της Σαμοθράκης . ****


Info : Το μουσείο είναι ανοικτό κάθε μέρα 9 με 6 το απόγευμα εκτός Πέμπτης , ενώ την πρώτη Κυριακή του μήνα η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους . Το ημερήσιο εισιτήριο των 13 ευρώ ισχύει για όλες τις εκθέσεις μόνιμες και περιοδικές , ενώ των 9 ευρώ ισχύει για όλες τις εκθέσεις εκτός από την αίθουσα του Ναπολέοντα .


Μεταφορά : Εάν χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς η γραμμή 1 του μετρό σας πάει στο Μουσείο του Λούβρου Palais Royal-Musee du Louvre , ενώ τα λεωφορεία 21,24,39,48 σταματάνε μπροστά από την γυάλινη πυραμίδα του Ming Pei . Επίσης το τουριστικό ανοικτό λεωφορείο που δρομολογείται στα αξιοθέατα του Παρισιού κάνει στάση στο Λούβρο .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου